Dupli pas

Argentinci k'o Francuzi u Južnoj Africi

Njihov odnos je bio sve, samo ne idealan.
Sport / Nogomet | 24. 06. 2018. u 09:01 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gledajući Argentinu i slušajući, odnosno čitajući sve ono što se događa sa ovom reprezentacijom, sjetih se jedne druge. Jednako tako velike koja je nešto slično, ako ne i gore stanje prošla prije osam godina.  Francuske. I šta se sve događalo u ovoj selekciji tokom Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi: verbalni, fizički sukobi, štrajk igrača, uz neizostavan rezultatski neuspjeh.

Francuska je 2008. godine u Austriji i Švicarskoj na Euru nastup završila sa samo jednim bodom i dva ubjedljiva poraza od Nizozemske 1:4, odnosno Italije 0:2. Selektor je bio Raymond Domenech. U kvalifikacijama za naredno Svjetsko, nastavljeno je mučenje. U jednoj ne pretjerano jakoj grupi gube od Austrije, ne mogu pobijediti Rumuniju, na kraju moraju u baraž.

Tamo će se provući pored Irske zahvaljujući Thierry Henryju i njegovoj ruci. Irci su tugovali, žalili se, ali im nije pomoglo. Francuska je otišla u Južnu Afriku. A kako je tamo izgledala, bolje da nije. Prije nego što će 'tricolori' otputovati na turnir najboljih reprezentacija, dogodio se novi sramotan trenutak za neke članove reprezentacije. Oglasila se marokanska prostitutka Zahia Dehar koja je priznala da je imala spolne odnose s Franckom Riberyjem, Karimom Benzemom i Sidneyjom Govouom, i to dok je bila maloljetna. U jako lošoj atmoferi Fracuzi su doputovali na turnir.

U prvoj utakmici, remi sa Urugvajem, pa poraz od Meksika. I onda je krenulo.  Stvari su isplivale na površinu. Prvo su se sukobili Ribery i Gourcuff, kondicioni trener Robert Douverne i Patrice Evra su se skoro potukli, dok je selektor Domenech ušao u oštru raspravu sa Florentom Maloudom kojeg će ostaviti na klupi. U knjizi "Histoire d'un scoop" novinari L'Équipea Damien Degorre i Raphaël Raymond će napisati:

- Izostavljanje Maloude bio je jasan znak velikih problema u reprezentaciji. On je u tom trenutku bio naš najbolji igrač, ključna figura. Selektor je uvijek imao neki čudan kriterij izbora igrača, kapitena. Jednostavno, njegovi problemi su nastali zbog loše sposobnosti razumijevanja osobnosti svojih igrača. Onako kako je on pripremao ekipu, kako ju je vodio, sve je bilo loše. Stvorio je tenziju među igračima, podigao zid između igrača i novinara. Maloudu je ostavio na klupi dok je Riberyju dopuštao kašnjenje zbog Bayernove proslave na kraju sezone.

Damien i Raphaël su u tom  trenutku jako dobro znali šta se događa sa reprezentacijom. Znali su šta se dogodilo u poluvremenu susreta Francuska – Meksiko u svlačionici.  Domenech će prvo kritikovati Anelku, pa ga ostaviti u svlačionici. Ovaj će mu poručiti da se je..., pa će morati pakovati kofere.

Njihov odnos je bio sve, samo ne idealan. Kada je selektor doputovao u London kako bi razgovarao sa Anelkom o taktici i ulozi u ekipi. Anelka je otišao trčati nekih sat i pol vremena, ostavivši Domenecha samog u kući. I pored toga Domenech je vjerovao u Anelku, forsirao ga u vrhu napada sve do susreta sa Meksikom. Na polasku kući Nicolas je pitao saigrače da li ima njihovu podršku. Dan kasnije, Patrice Evra kapetan selekcije i njegovi saigrači odbijaju izaći iz autobusa na trening.  Situacija je bila poptuno nemoguća, Domenechovi asistenti su plakali, a on je nešto kasnije pred velikim brojem novinara pročitao pismo koje su napisali igrači koji više ne žele trenirati i igrati za njega. Jednostavno rečeno, kako su igrači u štrajku.

- Ovo je skandal za Francusku i za ove mlade ljude. Ovo je skandal za Francuski nogometni savez i za reprezentaciju. Neprihvatljivo je da igrači ne žele trenirati. Što se mene tiče, gotovo je. Napuštam savez, sve mi se ovo gadi, pred novinarima je izjavio direktor reprezentacije Jean-Louis Valentin.

Novinari oko terena tada su upitali Valentina je li on odao informacije o sukobu Anelke i Domenecha, a direktor reprezentacije odvratio je: – Ne, ne, ne – i zaplakao...

Igrači su bili uvjereni kako je upravo kondicijski trener Robert Douverne čovjek koji je odavao informacije novinarima, prije svega dvojcu Degorre – Raymond. Vjerovato tu negdje leži i razlog sukoba Evre i Douverne.  

- Tri ili četiri lidera reprezentacije zaslužni su za našu sramotu. Natjerali su ostatak momčadi za sobom u štrajk. To su William Gallas, Eric Abidal i Thierry Henry. To su igrači koji više nikad neće zaigrati za Francusku na Svjetskom prvenstvu, skupa sa svojim prijateljem Anelkom, pokazao je prstom u krivce glavni tajnik saveza Francuskoga nogometnog saveza (FFF) Henri Monteil.

- Neke odluke smo donijeli kolektivno, a glavni razlog fijaska leži u činjenici da nismo igrali dobro. Na nesreću, tu smo jednostavnu činjenicu pretvorili u bespotrebne rasprave i izmišljanje priča. Ne znam da li je okidač bio sukob selektora i Anelke, ali je činjenica kako je atmosfera bila bolesna u samoj reprezentaciji. Selektor nije razgovarao sa mnom, osjetio sam se nekako izolirano. Kad izgubite kredibilitet unutar skupine, onda je jako teško, objašnjavao je francusku tragediju Thierry Henry kojeg je na „raport“ zvao i sam predsjednik Sarkozy.

Francuzi su izgubili i drugu utakmicu protiv Južne Afrike, selektor Domenech se izblamirao ne pruživši ruku Carlosu Albertu Perreiri, kolegi na drugoj strani. Vrlo brzo su se Domenech i  Jean-Pierre Escalettes, te predsjednik Francuskog nogometnog saveza (FFF), našli pred parlamentarnom komisijom zbog fijaska doživljenog na Mundijalu. Obojica su postali očekivano - bivši.

- To je bio moj izbor i sada se moram nositi s tom pogreškom. Svjestan sam da više ne mogu obavljati tu dužnost i mogu se samo nadati da se u budućnosti takve greške neće ponavljati, poručio je Escalettes.

- Mogu vam samo reći da sam gotovo sve učinio kako bih ih privolio da treniraju, uvjeravao sam ih da pobuna nema smisla. Da, sve sam učinio osim upotrijebio silu. Možda sam ,čak to i trebao napraviti, kao da se pitao Domenech.

Nicolas Anelka je u svom stilu brzo odgovorio :

- Domenech mi je uspio zgaditi nogomet na mome prvom i posljednjem SP-u.

Francuzi su uspjeli na kraju proći svoju katarzu, na posljednjem Euru su ponovo bili pravi, sada su opet pravi. Brazil se pokušava vratiti nakon debakla 2014. godine, a sada je tu Argentina. Već duže vremena to nije ona Argentina koja bi trebala biti bez obzira na finale sa posljednjeg SP. Argentina koja nakon Hrvatske prolazi sličan period kao i Francuska. Tricolori su naučili na svojim greška, vidjet ćemo šta će biti sa Argentinom.

Kopirati
Drag cursor here to close