Ada Hegerberg

Buntovnica s loptom

Norvežanka Ada Hegerberg je igrajući za Lyon od 2014. godine zabila nevjerojatnih 120 golova u 95 službenih nastupa.
Sport / Nogomet | 17. 12. 2018. u 19:05 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Onaj koje je odlučio da ceremoniju dodjele Zlatne lopte voditi nitko drugi do Martin Picandet poznatiji pod umjetničkim imenom DJ Martin Solveig, dobro se zaje...o.  Posebno što se prvi put u svojoj 62-godišnjoj povijesti Zlatna lopta uručila i jednoj nogometašici. Ne jednoj, nego najboljoj u ovom trenutku, Norvežanki Adi Hegerberg nekadašnjoj reprezentativki Norveške, koja je igrajući za Lyon od 2014. godine zabila nevjerojatnih 120 golova u 95 službenih nastupa.

I bez obzira na to što je dodjelu priznanja svojim neukusnim pitanjem pokvario gore pomenuti DJ, Ada Hegerberg će za sva vremena ostati upisana kao prva igračica koja je osvojila Zlatnu loptu. Norvežanka nije Mia Hamm, nije ni Marta, pa ni Carli Lloyd, ali je svoje nagradu zaslužila. Norvežanka koja ima drugačiji pogled na ženski nogomet.

"Očekivala sam pitanje o nogometu , kako se osjećam, što znači biti prvi ženski dobitnik Zlatne lopte, ali nema veze. Ja sam sretna što sam dobila Zlatnu loptu što sam prva u nečemu što će postati tradicija. A to što se piše i priča po društvenim mrežama, jednostavno me ne zanima", rekla je nakon završetka manifestacije France Footballa.



Ada ima samo 23 godine i već je do sada napravila u karijeri jako puno. Tri puta je zaredom je uzela Ligu prvaka s Lyonom, tu su i četiri titule prvaka Francuske, tri kupa, jedan je osvojila i u Norveškoj s ekipom Stabaeka.

Sestre najveći talent ženskog nogometa u Norveškoj

Počela je kao djevojčica sa svojom sestrom Andrine. Ada je rođena u Moldeu, Andrine u Sunndalsøri, ali se porodica preselila u Kolbotn, koji je bio prvi klub za sestre. Na jednoj utakmici 2011. godine Kolbotn je ostvario pobjedu 4:1, Ada je postigla tri gola za sedam minuta, sestra Andrine je dodala jedan. Već tada je Ada svojim igrama skrenula pažnju. Uskoro slijedi odlazak u Stabaek, prvi osvojeni trofej i prva priznanja. Sestre Hegerberg su u jednom trenutku bile proglašene najvećim talentima ženskog nogometa u Norveškoj.



"Za moju sestru i mene nekako je prirodno bilo da igramo s dječacima, sve tamo negdje do trinaeste, četrnaeste godine. Ja sam imala sedam godina kada sam počela šutirati loptu", sjeća se Ada koja nakon osvojenog Kupa u Norveškoj seli sa sestrom u Njemačku.

Tamo su igrale jednu sezone, a onda je u ljeto 2014 potpisuje za Lyon s kojim je do danas nedodirljiva u Francuskoj i Europi.

S Lyonom dominira

U prvoj sezoni u Francuskoj utrpala je 34 gola, a godinu potom 54 u samo 35 utakmica! To su brojke na kojima bi pozavidjeli i Messi i Ronaldo.

"Kada je stigao poziv iz Lyona sve je izgledalo kao san, jer sam znala da tamo igraju najbolje igračice. Naravno, bilo je straha, razmišljala sam o tome hoću li se izboriti za svoje mjesto u ekipi. Vjerovala sam u sebe i svoje kvalitete", kaže Ada koja je prošle sezone u Ligi prvaka postigla 15 golova kao najbolji strijelac. Kroz prvenstvo je postigla 31 gol.
Neću dok se neke stvari ne promijene

"Moja filozofija je morate ići korak po korak kako bi ste došli na vrh, a kada ste tamo morate učiniti sve da bi ste tu i ostali. Zato nakon svake sezone slijede analize, sa svojim najbližima zaručnikom, roditeljima, sestrom. Tako najbolje vidim u kojim stvarima mogu napredovati. Lyon je vrlo lijep grad i koliko god je moguće pokušavam se opustiti, malo distancirati od nogometa. Volim jako puno čitati, sve, od romana do biografija", ističe Hegerberg koja trenutačno ne igra za reprezentaciju Norveške.



Ne nije ozlijeđena, jednostavno neće da igra. U dosadašnjih 66 nastupa postigla je 38 golova, na Svjetskom prvenstvu prije tri godine se tri puta upisala u strijelce. Pitate se zašto neće da igra? Zato što nije zadovoljna nekim stvarima u samom savezu kada je u pitanju ženski nogomet u Norveškoj. U zemlji koja je bila svjetski prvak još tamo 1995.godine, koja ima zlato iz Sydneya s Olimpijade, koja je uz dva naslova među najboljima u Europi godinama. Zvuči pomalo čudno, ali je istinito.

"Od početka sam kritički nastrojena i izravna prema Savezu oko stvari, još u vrijeme kada sam igrala neke stvari nisu izgledale dobro. Norveška ima veliku povijest kada je u pitanju ženski nogomet, nekada smo bili najbolji, ali smo prestali razmišljati o tome kako da napredujemo, pa su nas neke druge zemlje prestigle. To je za mene frustrirajuće", kaže Ada koja je zajedno sa igračima pokrenula inicijativu u kojoj se zahtijeva da se status reprezentativki izjednači s onim muškim kolega i kroz subvencije.

Na to svakako imaju pravo jer ako ćemo pošteno gledajući rezultate Norvežanke ispred svojih kolega. Problem leži u tome što i sponzori vole iskorištavati te sjajne igračice dajući im znatno manje novca.

"Ja znam koliko vrijedim i ovo je samo pitanje iskrenosti prema sebi, istakla je Ada nakon napuštanja reprezentacije. Savez je naravno probao odmah stvari riješiti, poboljšanim kolektivnim ugovorom, koji je omogućio da se u ženski nogomet ulažu jednaka sredstva kao i u kudikamo lošiju mušku selekciju, što je opet za neke druge zemlje još uvijek nemoguće.

" Nije sve u novcu. U pitanju su pripreme, akcija, profesionalizam, neke stvari koje su ključne za razvoj ženskog nogometa", upozorila je još jednom Hegerberg koja ne odustaje od svoje borbe.

Borbe zbog koje je prepoznatljiva. Zato je i blam DJ Martina Solveiga veći. Što će čovjek, očito nije znao....

Kopirati
Drag cursor here to close