Nekad bilo...

92 godine od prvog prijenosa utakmice u Jugoslaviji

Prvi radijski prijenos nogometne utakmice u Jugoslaviji emitiran je tri godine poslije prvog sportskog radio-prijenosa u svijetu.
Sport / Nogomet | 07. 04. 2021. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 7. travnja 1929. godine, Radio-Beograd prvi put je prenosio sportsku utakmicu u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Reporter Rade Stoilović prenosio je tada drugo poluvrijeme susreta beogradskih nogometnih ekipa BSK – Jugoslavija, piše Srna.

Meč je odigran na stadionu Jugoslavije, tamo gdje se sada nalazi Zvezdina Marakana. Bilo je prisutno oko 3.000 ljubitelja nogometa, a sudio je Mika Popović.

Kako prenosi mozzartsport.com, zabilježeno je da nogometaši BSK-a u početku nisu željeli igrati zbog lošeg vremena. Naime, čitavog dana padala je kiša, a do stadiona na Topčiderskom brdu moglo se samo kroz metarske kaljuge. Odluka da se ipak igra pala je u posljednji čas. Sudac Popović podvio je nogavice od hlača i hrabro zakoračio na teren prekriven blatom i vodom. Obilazio je dugo bekovski prostor jednog, pa drugog gola, da bi na kraju odlučio – igrat ćemo.

Kada je trebala početi, utakmica bskovci su shvatili da im nedostaje jedan od najboljih igrača - Mikica Arsenijević. Videvši kakvo je vrijeme Mikica je ostao kod kuće, uvjeren da nema ništa od derbija. Bila je to lijepa prilika da se sprema ispit... Uslijedila je brza reakcija uprave BSK-a i njihov jedanaesti igrač dovezen je na stadion kroz nekoliko minuta.  

Po svim zakonima igre tehnički dotjeranijem timu koji je u svojim redovima imao čuveni tandem Marjanović/Tirnanić, iliti Moša/Tirke, užasan teren nikako nije trebao odgovarati. Ali tog dana nepisana pravila nisu važila i BSK je samljeo najvećeg rivala kao nikad prije. Po tri pogotka postigli su Čupić i Marjanović, a jedan Najdanović. Za Jugoslaviju gol je dao Luburić.

Radio Beograd je, navodi Srna, među najstarijim elektronskim medijima u Europi.

U nedjelju, 24. ožujka 1929. godine, iz prostorija na drugom katu zdanja SANU počelo je redovno emitiranje programa Radio Beograda.

Program je najavila Jelena Bilbija-Lapčević. Zbor pjevačkog društva "Obilić" otpjevao je himnu, a glumci Narodnog pozorišta odigrali su prvu srpsku radio-dramu "Đakon Stefan i dva anđela".

Iste godine emitiran je prvi radio-prijenos nogometne utakmice, tri godine poslije prvog sportskog radio-prijenosa u svijetu.

Inicijativa je potekla od sportskog urednika "Politike" Bore Jovanovića. Utakmicu BSK - Jugoslavija prenosio je reporter Rade Stoilović, inače odvjetnik, a nastavio Dimitrije Stevanović, maratonac i službenik Radio Beograda.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close