Zlatna rezerva vol. 22

11 stvari koje su na strani Hrvatske

Donosimo vam jedanaest stvarnih i onih popularno nazvanih psiholoških prednosti koje Hrvatska jednostavno mora iskoristiti večeras protiv Argentine.
Sport / Nogomet | 21. 06. 2018. u 13:59 Zlatna rezerva | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva prednost – Hrvatska ima tri boda

Vidjeli smo i sinoć u utakmici Španjolske i Irana što znači kada neka reprezentacija ima tri boda, a protivnik, makar na papiru bio i tri puta jači, tek bod iz prvog meča. Iranci su letjeli terenom, igrali vrhunsku obranu i tek jedan, ali doslovce jedan loš trenutak koštao ih je povoljnog rezultata. Hrvatska nije Iran, a Argentina, uz dužno poštovanje Gaučosima, nije Španjolska (uostalom, tko ih je ono nedavno tukao 6:1?) i ovdje je jasno da Hrvatska na svojoj strani ima prednost viška bodova, s kojima na kontu je puno lakše igrati.

Druga prednost – Bolja atmosfera

Afera Kalinić uopće nije uzdrmala Dalićevu momčad. Da je u pitanju nekakva Afera Modrić, Rakitić ili Mandžukić, o tome bi se dalo razgovarati. Kalinić je, uz dužno poštovanje, ipak sporedan lik na kojeg se i nije ozbiljno računalo na SP-u. S druge strane, Argentici su kompletni u velikoj aferi koja se može zvati Afera Loši smo. Još od kvalifikacija se vuku i provlače, nedostaje im špirita i sve se svodi na „Neka Messi nešto učini“. Pritisak javnosti na Messija je ogroman, a Messi pod pritiskom nikad nije bolji igrač, osim ako mu ga ne nabijaju navijači i javnost oko Reala. Dalić za razliku od Sampaolija, kako i sam kaže, može uživati u utakmici u kojoj nema što izgubiti.

Treća prednost – Zlatko Dalić

Iskreno, Sampaoli je vjerojatno dokazaniji stručnjak, ali ono što je uradio s Argentinom uglavnom se može nazvati konfuzijom. Otkad je sjeo na užarenu klupu Gaučosa, Sampaoli je uspio samo zakomplicirati stvari, u zadnjoj utakmici kvalifikacija izvukao ga je čudesni Messi, ali nije ni protivnik bio bogzna kako napaljen. Otada do danas nije pronašao formulu za igru Argentine, a pogotovo ne onu šampionsku. Ima mnogo dilema i svaki potez koji povuče na udaru je medija. Dalićeva jedina briga je hoće li Kramarić igrati od prve minute ili će odabrati oprezniju varijantu sa Badeljem ili Brozovićem. Također, Dalić se pokazao kao talisman, čovjek pozitivnog naboja, kojem i dalje možete spočitavati stručnost, ali mu ne možete spočitavati da je svojim dolaskom naprosto oslobodio igrače.

Četvrta prednost – Messi nam nije izvanzemaljac

Rakitić ga gleda svaki dan, dijeli s Messijem istu svlačionicu i igraju u istom dresu. Modrić i Kovačić ga znaju iz Primere i toliko odigranih El clasico derbija. Poznaje ga i Mandžukić. Također i Vrsaljko. Zapravo, reći da je Messi izvanzemaljac nije korektno, jer od sve četvorice je već dobivao po nogama. Samo još da oni to dobro objasne Vidi, Lovrenu i Striniću.

Peta prednost – Sindrom razmjerno nebitne utakmice

Argentincima je poprilično stani – pa'ni. Hrvatskoj nije, jer ima i popravni protiv islanda. Jedina je šteta što Island sa Nigerijom igra tek sutra. A možda je i bolje, da se ne uvuče dodatno taktiziranje oko rezultata. Ovako, Hrvatska može odigrati meč „za publiku na stadionu i u svijetu“, lišena ikakvog imperativa osim onoga da pokaže Argentincima da je došlo vrijeme…

Šesta prednost – Pritisak javnosti

Hrvati su skloni pretjerivanju, no za Argentince su mala maca. K tomu, Hrvatska je ispraćena na SP u nikad manje nabrijanoj atmosferi u kojoj bi prednjačila neumjerena auforija. Kad skužite da su se trupe Otta Barića, Mirka Jozića ili Cice Kranjčara ispraćale sa željom da se opet vidimo u polufinalu, a zapravo se radilo i istinski limitiranim selekcijama, onda je pravo čudo kako te neumjerenosti nema sada. S druge strane, Argentincima odzvanja biloški sat zvani Messi i kolektivna nervoza je odavno ubitačna, može se nožem rezati.

Sedma prednost – Luka Modrić

Argentina nema takvog igrača. Bome, ni Biglia, ni Mascherano, ni netko treći ne može tako davati ritam čitavoj momčadi. Mogao bi Messi, možda, ali gdje bi onda prispio povlačeći se stalno unatrag? Jedan od najboljih, ako ne i najbolji playmaker današnjice danas će imati još jednu priliku pokazati da biti neizostavan igrač Reala sve ove godine nije neka šatro titula. Potajno znamo da se Luka za ovu utakmicu sprema na poseban način, još otkad su izvučeni parovi po skupinama.

Osma prednost – Krila i bekovi

Zvuči malo čudno, zar ne, ali hrvatski bekovi su bolji prema naprijed nego argentinski. A ni straga nisu lošiji. Di Maria kada pobjegne na lijevo krilo u najmanju ruku je tek za malo bolji od današnjeg Perišića. Zapravo, ovdje smo stvari malo nategnuli – ali iznenada probuđeni Perišić i Vrsaljko koji je usput pronašao centaršut, mogli bi biti prevaga.

Deveta prednost – Mandžukić

Kun Aguero je veliki napadač. Jedan od najvećih. Ali, ozljede su ga poprilično usporile. Trenutno je takav da ima svojih dvadesetak nepravilno raspoređenih dobrih minuta, a ostalo uglavnom provede lutajući među obranom. Mandžukić je polivalentni fajter, danas će dati sve od sebe, usprkos tomu što mu nniti nakon toliko godina provedenih u Bayernu, Atleticu ili Juventusu mnogi još uvijek ne vjeruju. Skoro da ga možemo nazvati kolegom, jer i mi novinari smo „univerzalne neznalice“, ali kad nam se najmanje nadaš – pogodimo!

Deseta prednost – Ivan Rakitić

Uz dužno poštovanje svima, popularni Raketa kada hoće može za doručak pojesti svakog igrača Argentine, osim Messija. A s Messijem je dobar. To smo već rekli. Ali vam nismo rekli da će Raketa biti večeras brži nego ikada. Zna da je ovo ta utakmica.

Jedanaesta prednost – Subašić

Slično kao i u slučaju Mandžukića, nitko baš neće staviti ruku u vatru da je Danijel vrhunski golman. A razloge neće baš pronaći da bi to potkrijepili. Ali, kad je s druge strane Willy Caballero, koji se jadan čini dobro isprepadan i bez samopouzdanja, što čudi nakon što je prošao i vrata i klupu od Malage do Mancheseter Cityja, onda je Subašić taj koji se doima mirnijim i punijim samopouzdanja. Caballero nije vratar koji trenutno ulijeva povjerenje obrani, niti obrana to čini njemu. Kakvima god da nam se čine Vida, Vrsaljko, Lovren ili Ćorluka, znajte da su Argentinci još konfuzniji u nekim trenucima. I da, čita se Kabažero. Zbilja.

Kopirati
Drag cursor here to close