Reprezentacija BIH

Vujošević: Imamo malo vremena da se spremimo za težak meč

''Moramo biti motivirani više od njih. Nadam se da će i dvorana biti ispunjena, jer mislim da u ovi igrači to zaslužili'', podvukao je strateg.
Sport / Košarka | 20. 02. 2018. u 15:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak, 23. veljače će igrati kvalifikacijski meč za svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini protiv reprezentacije Belgije. 

Reprezentativci BiH počeli su trenirati u nedjelju, a kako je kazao na današnjoj konferenciji za medije izbornik BiH Duško Vujošević, BiH tek od jučer trenira u kompletnom sastavu. 

''Jučer smo se okupili u punom sastavu, a svi pozvani igrači su odazvali. Zdravstveno stanje je dobro, s tim da neke igrače može blaže ozlijede, a neki su se istrošili u prvenstvima. Radimo na njihovom oporavku, jer imamo malo vremena da se pripremimo za težak meč'', rekao je Vujošević. 

Ističe da su belgijanci atletski moćna reprezentacija, koja je dosta napredovala u zadnjih desetak godina.   

''Često mijenjaju taktiku i obranu. To su igrači iz ozbiljnih liga, a imaju i dobrog trenera. Startali su kvalifikacije lošije od očekivanog. Ako upišu poraze u sljedeća dva meča, teško da će se plasirati na SP'', naglašava izbornik, 


Naglašava da se u BiH često kreira pretjerani optimizam, te da njegovi košarkaši moraju ući u meč s većom dozom motiva od protivnika. 

''Moramo biti motivirani više od njih. Nadam se da će i dvorana biti ispunjena, jer mislim da u ovi igrači to zaslužili'', podvukao je strateg. 

Osvrnuo se i na Amerikanac Scottija Wilbekina, koji je trebao zaigrati za reprezentaciju BiH, ali je taj dogovor u zadnjim trenucima propao, jer se košarkaš Darussafake odlučio za reprezentaciju Turske.

''Wilbekin je želio pasoš BiH da bi mogao lakše potpisati ugovor sa nekim evropskim klubovima. Takvi igrači se rijetko stave u službu tima. Ne znam da li bi to Wilbekin uradio, ali ako bi stavio svoje motive ispred ekipe, ja to ne bih trpio - objasnio je Vujošević. 

Kapiten reprezentacije BiH Elmedin Kikanović ističe da je veoma važno za BiH da u ovim kvalifikacijama dobije domaće utakmice, ali da Belgija nije nimalo naivan tim. 

''Svjesni smo važnosti utakmice i njihove situacije. Važno je dobiti domaće utakmice. Belgija je ekipa koja je dugo na okupu sa izbornikom Castelsom, imaju odlične igrače i sigurno neće biti  lako. Vodili su protiv Francuza i Rusa, ali nisu izdržali do kraja meča. Moramo im pokazati da nikome nećemo prepustiti ulogu favorita'', izjavio je Kikanović. 

Nemanja Gordić se nada ispunjenoj Skenderiji, jer publika može biti presudni čimbenik u meču protiv dosta iskusnije reprezentacije Belgije. 

Iskusniji su od nas, igraju u istom sustavu već nekoliko godina i moramo biti spremi za to. Mi smo mlada ekipa, pravit ćemo greške, ali moramo dati sve od sebe da to ispravimo i da probamo dobiti utakmicu'', zaključio je Gordić. 

BiH i Belgija će odmjeriti snage u petak u dvorani "Mirza Delibašić" centra Skenderija s početkom u 20 sati. 

Kopirati
Drag cursor here to close