Slovenke deklasirale BiH

Prvi poraz košarkašica BiH na Eurobasketu

Ovim porazom izabranice Gorana Loje propustile su priliku da kao pobjedici grupe izbore izravan plasman u četvrtfinale, te će za plasman među osam najboljih morati igrati joše jednu utakmicu.
Sport / Košarka | 20. 06. 2021. u 14:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pretrpjela je prvi poraz na Europskom prvenstvu u Francnuskoj i Španjolskoj.

Košarkašice BiH su u trećem kolu C-grupe Eurobasketa u Strassbourgu poražene od Slovenije sa 91:81.

Ovim porazom izabranice Gorana Loje propustile su priliku da kao pobjedici grupe izbore izravan plasman u četvrtfinale, te će za plasman među osam najboljih morati igrati joše jednu utakmicu. 

Ključna za poraz bila je druga četvrtfinala u kojoj su Slovenke u potpunosti nadigrale bh. tim. Prva četvrtfina pripala je bh. reprezentaciji koja je uglavnom imala prednost.

No, u drugom periodu Slovenke su pojačale obranu po cijelom terenu, pogađale su sa svih pozicija i serijom od 15:0 došle do uvjerljivog vodstva. 

Na početku drugog poluvremena nastavljena je dobra igra reprezentacije Slovenije koja dolazi do 25 poena predosti. Kada se činilo da će reprezentacija BiH doživjeti potpuni debakl uslijedio je period dominacije bh. tima kojem je malo nedostajalo da napravi veliki preokret.

Tri minute prije kraja trećeg perioda počela je velika serija bh. košarkašica od 11:2 čime su u posljednji period ušle s "podnošljivih" 16 poena razlike. Slovenke su počele gubiti sigurnost, razigrala se Jonquel Jones uz odličnu Maricu Gajić, i uz novu seriju košarkašice BiH dolaze na manje od deset poena zaostatka, a dvije minute do kraja smanjuju na svega tri poena.

No, za potpuni preokret nisu imale dovoljno snage te je Slovenija došla do druge pobjede na Eurobasketu.

Ovim porazom reprezentacija BiH zauzela je drugo mjesto u grupi i za plasman u četvrtfinale igrat će s trećeplasiranom ekipom iz D-grupe, Hrvatskom ili Češkom.

Slovenija je također izborila plasman u drugi krug, ali za prvo mjesto u grupi joj je potreban poraz Belgije u meču sa Turskom.

Kopirati
Drag cursor here to close