Sjećanje na velikana

Obilježeno 17 godina od smrti košarkaškog velikana Mirze Delibašića

Mirza Delibašić Kindže umro je u Sarajevu 8. prosinca 2001. godine.
Sport / Košarka | 08. 12. 2018. u 13:21 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi obitelji i prijatelji Mirze Delibašića danas su položili cvijeće na grob ovog najboljeg bh. sportaša svih vremena, u Aleji velikana na groblju Bare, i tako obilježili 17 godina od smrti legendarnog bh. košarkaša.

Mirza Delibašić rođen je 9. siječnja 1954. godine u Tuzli. Blistavu sportsku karijeru počeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Reket je ubrzo zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi da bi 1972. godine prešao u Bosnu. Za "Studente" je odigrao gotovo 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa.

Bogata karijera

Bio je prvak Jugoslavije (1978. i 1980.), klupski prvak Europe 1979. godine, a s reprezentacijom bivše države osvojio je sve moguće trofeje. Dva je puta bio prvak Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta 1978. godine i olimpijski pobjednik 1980.godine. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. godine. Dres „Jugoslavije“ obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri je puta biran za najboljeg sportaša Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je sportistom svih vremena u našoj zemlji, piše Fena

Za samo dvije godine u Real Madridu Mirza Delibašić je svojim igračkim i ljudskim kvalitetama osvojio toliko prijatelja da nikada neće biti zaboravljen, a njegov nekadašnji suigrač Huan Antonio Korbalan, napisao knjigu  „Razgovori sa Mirzom“.

Vjeran Sarajevu ostao je i u tijeku opsade, zahvaljujući se pozivu rukovodstva „Reala“ da opkoljenu bosanskohercegovačku prijestolnicu zamijeni madridskim "rajem". Bio je izbornik košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Europskom prvenstvu osvojila osmo mjesto. To je i dalje najbolji plasman našeg državnog tima na europskim natjecanjima.

Mirza Delibašić Kindže umro je u Sarajevu 8. prosinca 2001. godine.

Film o Mirzi

Danko Delibašić, Mirzin sin, za Radiosarajevo kaže kako se država malo trudi da se održi sjećanje na ovog velikana. Ne želi nikoga napadati, ali naglašava da je ime Mirza Delibašić dovoljno da se nešto uradi za njega.
 
"Vrijeme je da Mirza Delibašić bude nacionalni interes Bosne i Hercegovine. Do ljudi je sve, nitko neće da ide naprijed. Što se tiče Kinđetovog memorijala, ja sam to i ljudima koji organiziraju taj turnir sve rekao. Nikoga ne osuđujem, ali moj tata nije zaslužio da neki mali klubovi igraju na turniru koji nosi njegovo ime, a svi znamo šta je sve osvojio u karijeri i koliko je zadužio Bosnu i Hercegovinu da se može smatrati jednim od najvećih, ako ne i najvećih sportaša u državi, ali i regiji, Europi... Turnir je odigran pro forme, ali ćemo mama Slavica, brat Darko i prijatelji... nešto morati učiniti da se vrati sjećanje na Mirzu. Iz Španjolske uskoro dolazi slavni redatelj Herardo Herrero, koji stiže u BiH na preporuku Juana Corbalana, Mirzinog prijatelja iz Reala. On želi snimiti dokumentarni film i mislim da bi to trebala biti neka lijepa i ozbiljna priča".

Kopirati
Drag cursor here to close