Zrinjski s mladima drži vrh

Nikolić: Liga je puna isluženih veterana, mi ćemo raditi drugačije

Čim je postalo jasno da tri kluba ispadaju odmah nakon prvog dijela košarkaškog prvenstva, klubovi su se krenuli pojačavati.
Sport / Košarka | 23. 12. 2020. u 12:22 S.B. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I ono čega su se neki pribojavali, barem oni kojima je stalo do domaće košarke, počelo se s dovođenjem iskusnih, bolje reći starih i isluženih košarkaša. Bosna, Borac i Sparsi doveli su dvojicu solidnih igrača, ali Hadžifejzović ima 31 godinu, a Borčev Radukić te Litvanac iz Sparsa Orelik 30 godina. 

Mladi u tim klubovima ionako nisu imali neki prostor za igru, a sada neće imati nikakav. 

Istovremeno, to će dodatan pritisak staviti na klubove, one rijetke, koji su odlučili ove sezone priliku dati mladim igračima, na što su donekle i prisiljeni zbog cjelokupne situacije. 

Primjerice, mostarski HKK Zrinjski ima najmlađu ekipu u ligi, ili uz Široki jednu od najmlađih. Kod Nevena Nikolića ekipa ima oko 21 godinu u prosjeku, a najstariji igrač, Sreten Knežević, ima 26 godina. U Zrinjskom mladi igrači ne popunjavaju roster nego imaju važnu ulogu, ali pošto su sada opasnosti da čak i ispadnu, jer svi drugi se pojačavaju, možda i oni posegnu za veteranima.

Bljesak.info / Wilson i Dragan Džajić

No, Nikolić za Sportske novosti da Zrinjski ne namjerava pratiti “trendove” pojačavanjem starim igračima. 

“Pa očekivali smo to čim se saznalo da tri kluba ispadaju iz lige. Iako su svima puna usta davanja prilike mladim igračima stvarnost je potpuno drugačija. Liga je ispunjena starim isluženim veteranima a narednih dana se očekuje još dosta dolazaka takvih igrača u većinu klubova. Mi od svog cilja razvoja mladih igrača i igranja sa njima nećemo odustati. Dovest ćemo igrača jedino i isključivo u slučaju neke teže ozljede ili odlaska nekog od ovih sadašnjih prvotimaca”, kaže Nikolić za Sportske novosti.

Bljesak.info / Mateo Zovko (6) ima važnu ulogu u Zrinjskom

Jednako mladi hrvatski stručnjak ima vrlo mladu ekipu na raspolaganju, ali iako se natječe protiv ekipa koji u svojim redovima imaju nemjerljivo iskusne igrače, Nikolić smatra da ima vrlo zahvalnu ulogu.

“Uživanje je raditi s mladim igračima, gledati ih  kako napreduju iz dana u dan, te kako postaju sve bolji i sigurniji igrači. Mi smo ove godine dokazali da se i sa mladom ekipom bez ijednog igrača starijeg od 26 godina može napraviti dobar rezultat i sigurno nećemo odustati od ovog koncepta ni ubuduće”, dodao je Nikolić.

Bljesak.info / Košarkaši Zrinjskog na 7-2

KS BiH je u prošlosti imao princip “zaštićenog godišta”, no to se pokazalo potpunim promašajem. Ipak, nešto se mora napraviti kako ligom ne bi dominirali igrači stariji od 35 godina kakav je sada slučaj. Za ovu sezonu je kasno.

“Ne postoji neki učinkovit sustav u kojem bi se klubovi natjerali da mladim igračima daju šansu i ozbiljniju ulogu u ekipi. Treneri nažalost nemaju dovoljno hrabrosti da to sami urade. Više se vjeruje starijim igračima koji su na zalasku karijere i zato gledamo ovakvu košarku kakvu gledamo. Savez je trebao smanjiti kvotu stranaca ove sezone pa bi se onda možda više prostora otvorilo domaćim i mladim igračima ali nažalost to nije urađeno”, zaključio je Neven Nikolić za zagrebačke Sportske novosti.

Kopirati
Drag cursor here to close