HKK Široki

Najuspješniji sportski kolektiv u BiH slavi 45. rođendan

Na današnji dan prije 45 godina osnovan je Hrvatski košarkaški klub Široki.
Sport / Košarka | 05. 04. 2019. u 19:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najuspješnijih sportski kolektiv u Bosni i Hercegovini u petak slavi 45. rođendan. Devet puta je bio prvak BiH te je isto toliko puta osvojio i Kup BiH.

Riječ je o Hrvatskom košarkaškom klubu Široki iz Širokog Brijega koji je utemeljen 5. travnja 1974. godine na poticaj pokojnoga profesora tjelesnog odgoja Stanka Jelčića i skupine gimnazijalaca.

Početci na parkingu

Prve utakmice klub je odigrao pod imenom Mladost na asfaltnom igralištu koje se nalazilo na današnjem parkingu Gimnazije fra Dominika Mandića. Prvu utakmicu klub je odigrao sedam dana kasnije protiv Troglava u Livnu i ubrzo se uključio u redovito natjecanje, Drugu republičku košarkašku ligu BiH-skupina jug. S dosta uspjeha klub je u tom stupnju natjecanja igrao sve do 1989. godine kada je postao pobjednik južne skupine Druge republičke lige BiH i izborio kvalifikacije za ulazak u Prvu republičku ligu BiH, koje su održane u Maglaju.

Foto: Arhivska fotografija / HKK Široki 1974. godine

Košarkaši Mladosti bili su bolji od Radničkog iz Goražda i Troglava iz Livna i postali članovi Prve republičke lige BiH u kojoj su dvije sezone igrali vrlo zapaženu ulogu.

S novim imenom do vrha bh. košarke

Zbog ratnih prilika aktivnost u klubu je 1992. godine privremeno zaustavljena. No, samo dvije godine kasnije, košarka je ponovno oživjela u Širokom Brijegu. Klub je s novim imenom Široki krenuo u natjecanje u okviru Košarkaškog saveza Herceg-Bosne. Malo-pomalo vraćao se na nekadašnje staze uspjeha i godine 1997./1998. postao prvak Herceg-Bosne, a nakon toga i osvajač prvoga doigravanja za prvaka i pobjednika Kupa BiH.

Veliki rezultati stigli su tek useljenjem kluba u novu modernu sportsku dvoranu na Pecari. Klub je pod imenom ''Široki Hercegtisak'' postao trostruki prvak BiH i trostruki pobjednik Kupa BiH uz zapažene nastupe na međunarodnim natjecanjima, a prije svega u regionalnoj Goodyear ligi odnosno ABA ligi, gdje su u sezoni 2001./2002. bili peti, a 2002./2003. deveti.

Foto: Bljesak.info / Publika u dvorani Pecara

Na Pecari su tako sudjelovali košarkaški velikani Cibona, Crvena zvezda, Partizan, Zadar, a u dva navrata Široki je u sklopu ABa lige ugostio europskog prvaka i košarkaškog giganta Maccabi iz Tel-Aviva.

Klub je sudjelovao i u prestižnim europskim klupskim natjecanjima, Kupu Raimonda Saporte, Kupu Radivoja Koraća, FIBA Champions kupu i FIBA Europe ligi.

Foto: Bljesak.info / Stadion i dvorana Pecara

Sjajnom organizacijom, odličnim rezultatima i pravom sportskom atmosferom u dvorani na Pecari HKK Široki prerastao je okvire Širokog Brijega, Županije Zapadnohercegovačke i Bosne i Hercegovine. Postao je jedan od najuspješnijih sportskih klubova u državi i uzorni član europske košarkaške obitelji.

Foto: Bljesak.info / Johnathon Jones

Uz jaku seniorsku momčad klub ima i vlastiti omladinski pogon, čije sve selekcije bilježe također zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima. 2014. su osvojili deveti Kup BiH, kad se to najmanje očekivalo od njih. Pobijedili su favorita Igokeu na završnom turniru u Trebinju. U polufinalu Igokea je lako pregazila Radnik iz Bijeljine 71:51, dok se Široki namučio s domaćim Leotarom i jedva pobijedio 75:72. U finalu je Široki pobijedio 77:76.

Povratak na stare uspješne staze

Pad kluba krenuo je ispadanjem iz ABA lige 2014. godine, a upravo su po završetku te sezone osvojili gore spomenuti Kup te im je to i posljednji osvojeni trofej.

Nakon ispadanja iz regionalne lige, klub se našao u financijskim problemima te se u potpunosti okrenuo igračima iz svog omladinskog pogona uz tek pokojeg zalutalog Amerikanca. 

Mučili su se par sezona, a u aktualnoj se izgleda vraćaju na stare uspješne staze s obzirom da su u Ligi 6 za prvaka BiH prvi te se u HKK Široki nadaju da će izboriti Drugu ABA ligi kako bi dvorana na Pecari ponovno bila krcata i uživala u odličnoj košarci.

Foto: Bljesak.info / dvorana Pecara
Kopirati
Drag cursor here to close