Međunarodni turnir

Mostarke u Šibeniku - Gdje su košarkašice u medijima?

Na turniru su Mostarke iz ŽKK Zrinski 2010. u oba susreta igrale protiv domaćina i ekipe iz Vodica.
Sport / Košarka | 01. 04. 2019. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarske košarkašice sudjelovale su u Šibeniku gdje je za vikend održan Međunarodni košarkaški turnir u sklopu projekta za veću vidljivost sportašica u elektroničkim medijima.

Na turniru su Mostarke iz ŽKK Zrinski 2010. u oba susreta igrale protiv domaćina i ekipe iz Vodica.

Veleposlanica projekta je Anđa Jelavić donedavna izbornica ženske košarkaše reprezentacije Republike Hrvatske.  Turnir je medijski popratila Hrvatska televizija u emisiji Regionalni dnevnik na kanalima HRT 2 i HRT 4, kao i lokalna TV Šibenik.

Ženskoj košarci vratiti slavu

Trenerica ŽKK Zrinskog Nikolina Pandža se u izjavi za HRT osvrnula na nepovoljnu poziciju ženske košarke u regiji dodajući kako je sudjelovanje na turniru u Šibeniku dio napora usmjerenih k tome da se ženskoj košarci vrati barem dio stare slave.

Bivša izbornica i organizatorica turnira Anđa Jelavić je naglasila kako je cilj ovog međunarodnog turnira potaknuti zastupljenost ženske košarke u medijima.

Istraživanje Agencije za elektroničke medije RH o zastupljenosti ženskog kolektivnog sporta u medijima pokazalo je kako u periodu praćenja na tri nacionalne televizije od 370 emitiranih sportskih priloga samo je 4% onih koji se tiču ženskog sporta.

Više ženskih sportova

Također, u RH postoji i veliki nerazmjer u broju registriranih sportaša u odnosu na sportašice iako su 50 posto uspješnih plasmana u olimpijskim sportovima postigle upravo žene.

Mediteranska mreža regulatornih tijela (MMRT), čija je članica i Bosna i Hercegovina, tijekom 2017. godine je izradila studiju o ravnopravnosti sportaša muškaraca i žena u audiovizualnim medijima. Iz studije su izvedene i preporuke za zemlje članice mreže.

Između ostaloga preporuke apeliraju i na novinare da svojim angažmanom doprinesu aktivnijoj i ravnomjernijoj zastupljenosti ženskih sportova u medijskim sadržajima.

Kopirati
Drag cursor here to close