Kaže čovjek koji je držao zastavu

Otkrivena tajna stara 27 godina: Divac nije pljuvao i gazio hrvatsku zastavu

Utakmica nakon koje je puklo prijateljstvo Dražena Petrovića i Vlade Divca ponovno je dospjela u središte pozornosti.
Sport / Košarka | 13. 12. 2017. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije više od 27 godina, 19. kolovoza 1990. godine, košarkaška reprezentacija Jugoslavije je u finalu Svjetskog prvenstva očitala lekciju SSSR-u i pobjedom 92:75 osvojila svoj treći naslov svjetskog prvaka.

To finale nije ostalo upamćeno po majstorijama koje su na parketu pružali Dražen Petrović, Toni Kukoč i ostali već po incidentu koji se dogodio tijekom slavlja.

Nakon što je utakmica već završila, na parket su uletjeli brojni navijači, a među njima je bio i danas 68-godišnji Tomas Šakić koji je imao hrvatsku zastavu. Kad ga je ugledao Vlade Divac, istrgnuo mu ju je iz ruku poslije čega su uslijedile brojne teorije u vezi toga što je Divac napravio s njom.

Divac se poslije toga posvađao s Draženom i njihov odnos više nikad nije bio isti, što je ekranizirano u dokumentarnom filmu "Jednom braća".

"Time je izmanipulirano kako je odgovaralo ljudima koji su tada vodili zemlju. Žao mi je što ljudi nisu pogledali snimku i vidjeli što se zapravo dogodilo i kakvo je vrijeme bilo. To je bila 1990. godina, mi smo igrali za reprezentaciju Jugoslavije i tamo je jedino jugoslavenskoj zastavi bilo mjesto. Napravio sam ono što bih vjerojatno napravio i danas", priznao je Divac uoči premijere filma 2011. godine.

Istinu oko zastave je, 27 godina kasnije, ispričao sam Šakić za argentinsku Paginu12, piše Dnevnik.hr.

"Uzeo mi je zastavu, ali mi ju je kasnije vratio. Nije nikad pljunuo na nju niti je gazio po njoj. Taj čin je bio uvredljiv, time je pokazao manjak poštovanja. On je meni oteo zastavu i pobjegao, a meni se je bilo teško kretati jer sam na leđima imao fotografsku torbu. To se ne vidi na fotografijama, ali mi smo u jednom trenutku bili jako blizu jedan drugoga, on sa svojih 212, a ja sa 180 centimetara", kazao je Šakić, otkrivši zanimljive stvari iz svog života.

Živi u mjestu Santa Teresita u okrugu Buenos Aires i smatra se više Argentincem nego Hrvatom.

"Ja nisam Hrvat, nego Argentinac. Rođen sam u Rosariju i dogodine ću na Svjetskom prvenstvu u Rusiji navijati za Argentinu protiv Hrvatske", zaključio je Šakić.

Kopirati
Drag cursor here to close