Dvije utakmice dvije pobjede

Nakon Češke pala i Bugarska

Odličan je bio Miralem Halilović s 21 poenom i 6 skokova, Džanan Musa je dodao četiri manje, ali je za tri poena šutirao 3/4, dok je Emir Sulejmanović dvoboj završio s 14 poena i 8 skokova.
Sport / Košarka | 29. 11. 2021. u 19:56 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je bilo povremenih iskakanja, problema s defanzivnim skokom, padom koncetracije, izgubljenim lopta, košarkaška reprezentacija BiH je pobjedila Bugarsku 85:75. Ovom pobjedom BiH je definitivno istakla kandidaturu za jedno od tri mjesta koja vode u drugi krug kvalifikacija i na najbolji način najavila naredni susreti kontra
Litve u veljači mjesecu.

Na polovini igre u prvoj četvrtini reprezentacija BiH je uspjela prvi put pobjeći na deset razlike, zahvaljujući raspoloženom Emiru Sulejmanoviću. Ipak Bugari su u posljednjih pedesetak sekundi iste uspjeli da smanje svoj zaostatak, Petkov je pogodio tricu za - 6 Bugarske.

Slično kao i na početku utakmice, opet je reprezentacija BiH odreagirala na otvaranju druge dionice. Trica Vrabca, pa još jedna Robersona, međutim Bugari se ne predaju, odgovaraju Ivanov, Petkov, Yanev za 8:0 domaće reprezentacije i rezultatski egal na parketu. To je period u kojem Bugari uspjevaju poentirati iz drugog, trećeg napada, čak prelaze u vodstvo 34:33.

Ipak, Musa je uspio pogoditi za tri poena, Gegić je dodao dva, pa je to opet bilo solidnih 50:42 na strani BiH. Bili su Bugari ponovo na konopcima u trećeoj četvrtini, ali je opet BiH propustila priliku da zaključi priču i prije samog kraja utakmice. Jer je vodila BiH u jednom trenutku 17 razlike u tu prednost bez većih problema je držala do nekih pet minuta prije kraja utakmice.

Tada Bugari prave 9:0, Minchev zakucava za upozoravajućih - 6, na dvije i pol minute prije kraja. Kada je bilo potrebno, Roberson je uvezao pet poena, Musa je poenima za 73:85, 35 sekundi prije kraja potvrdio pobjedu BiH, drugu u ovom ciklusu kvalifikacija, drugu u ovom "prozoru".

Odličan je bio Miralem Halilović s 21 poenom i 6 skokova, Džanan Musa je dodao četiri manje, ali je za tri poena šutirao 3/4, dok je Emir Sulejmanović dvoboj završio s 14 poena i 8 skokova.

Bugari nisu imali niti jednog igrača preko 13 poena, do te brojke je došao Kostov. Minchev je stao na 12, Marinov na 11 poena. Domaći košarkaši su promašili 22 trice, ali su imali 11 skokova više, 13 ofanzivnih.

Kopirati
Drag cursor here to close