Kvalifikacije za OI

Košarkaši Italije, Njemačke, Slovenije i Češke idu u Tokio

Košarkaši Njemačke plasirali su se na olimpijski turnir pobijedivši u nedjelju u Spaladium Areni reprezentaciju Brazila sa 75:64. S druge strane, Slovenci su pobijedili Litvu na krilima Luke Dončića...
Sport / Košarka | 04. 07. 2021. u 22:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svoje prvo sudjelovanje na olimpijskim igrama nakon nastupa na OI 2008. u Pekingu, njemački košarkaši pod vodstvom izbornika Henrika Roedla izborili su na uvjerljiv način, odigravši u finalu odličnu obranu i utakmicu s manje napadačkih oscilacija od Brazilaca.

Najbolji u njemačkoj reprezentaciji bio je Moritz Wagner s 28 koševa i šest skokova. Robin Benzing je postigao 13 poena, a Maodo Lo, koji je 'pokopao' Hrvatsku, je u finalu ubacio 10 koševa. Johannes Voigtmann je spojio osam poena i 11 skokova.

U napadački inferiornoj brazilskoj momčadi Anderson Varejao je ubacio 14 koševa, Alex Garcia 10, a Bruno Caboclo i Vitor Benite po devet.

Aco Petrović tako nije uspio postati trenerom koji će u dva olimpijska ciklusa na Igre odvesti dvije različite reprezentacije. To mu je 2016. uspjelo s Hrvatskom na kvalifikacijskom turniru u Torinu, ali za trijumf u Splitu njegovim je izabranicima nedostaja i ideja i energije.

Njemačka će na turniru u Tokiju u grupnoj fazi igrati u skupini B s Australijom, Nigerijom i Italijom, koja je prošla kao pobjednik turnira u Beogradu.

Italija bolja od Srbije

Italija je odigrala zaista odličnu utakmicu. Šuterski su bili vrlo raspoloženi i potpuno su razbili favoriziranu reprezentaciju Srbije.

Talijani su protiv Srbije stalno vodili, i do 20 razlike, a na kraju je rezultat glasio 102:95 za Azzurre.

Nico Mannion je sa 24 poena predvodio Italiju, Polonara je ubacio 22, Fontecchio je dodao 21. Kod Srbije Anđušić je ubacio 27 poena, ali nije ima pravu podršku suigrača.

Srbija je ostala bez Tokija i ovo je sasvim sigurno ogroman udarac za srpsku košarku.

Dončićev triple-double

Aktualni europski košarkaški prvak, reprezentacija Slovenije po prvi je put od svoje samostalnosti izborila nastup na Olimpijskim igrama.

Slovenci su u finalu kvalifikacijskog turnira u Kaunasu svladali domaćine Litvance sa 96-85.

Briljirao je Luka Dončić koji je predvodio Sloveniju sa 31 košem, 13 asistencija i 11 skokova, a već na do poluvremena je imao 21 ubačaj, šest skokova i pet asistencija. U ključnoj trećoj četvrtini Slovenci su postigli čak šest trica, od toga tri Vlatko Čančar, za bijeg na 80:69, početkom četvrte četvrtine bilo je i najvećih 16 razlike (85:69) i susret je bio odlučen.

Čančar se na kraju zaustavio na 18 poena, od toga 16 u drugom poluvremenu, a 16 je postigao i Jaka Blažič, dok Litvi sedmi uzastopni nastup na OI nisu uspjeli osigurati Mantas Kalnietis, Jonas Valančiunas i Arnas Butkevičius koji su postigli po 14 pogodaka.

Slovenija će na skorašnjim Igrama u tokiju (23. srpnja – 8. kolovoza) igrati u skupini C s domaćinom Japanom, Argentinom i Španjolskom.

Češka muška košarkaška reprezentacija posljednji je, 12. sudionik olimpijskog turnira u Tokiju (23. srpnja - 8. kolovoza), do tog uspjeha Česi su stigli uvjerljivom 97-72 (32-22, 18-21, 31-11, 16-18) pobjedom protiv Grka u finalu kvalifikacijskog turnira u kanadskoj Victoriji.

Do pobjede u finalu Češku su vodili Patrik Auda sa 20 koševa i Jan Vesely sa 16 ubačaja, dok je u sastavu Grčke najučinkovitiji bio Georgios Papagiannis sa 14 poena.

Za Češku će ovo biti prvi nastup na OI od samostalnosti, odnosno razlaza sa Slovačkom, a do njega je stigla iako je bila autsajder u Victoriji u konkurenciji renomiranijih sastava poput Kanade, Turske i Grčke.

 

Kopirati
Drag cursor here to close