Od 2020.

Košarka: Promijenjen format olimpijskog turnira, šest utakmica do zlata

Grupna faza natjecanja imat će tri skupine po četiri reprezentacije koje će se igrati međusobno.
Sport / Košarka | 17. 04. 2019. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Košarkaška lopta

Košarkaški turnir na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju bit će odigran prema novom formatu, u muškoj i ženskoj konkurenciji, a najveća promjena je što će u grupnoj fazi dosadašnje dvije skupine po šest reprezentacija zamijeniti tri skupine sa četiri, pa će se do zlatne medalje doći sa šest, umjesto dosadašnjih osam odigranih utakmica.

Grupna faza natjecanja imat će tri skupine po četiri reprezentacije koje će se igrati međusobno.

Prva i druga reprezentacija iz svake skupine te dvije najbolje trećeplasirane ekipe plasirat će se u nokaut fazu natjecanja za koju će biti napravljen ždrijeb od četvrtfinala nadalje.

Prvoplasirane reprezentacije i najbolja drugoplasirana će u tom ždrijebu biti u statusu nositelja, a u drugom 'loncu' će biti preostale dvije drugoplasirane i dvije trećeplasirane reprezentacije.

Jedino ograničenje za četvrtfinalne parove će biti da se u toj fazi ne smiju sastati reprezentacije koje su bile u istoj skupini.

Za turnir u ženskoj konkurenciji kvalificirali su se domaćin Japan i reprezentacija SAD-a kao svjetske prvakinje, dok će preostalih 10 mjesta biti popunjeno reprezentacijama s četiri kvalifikacijska turnira na koje će se ekipe plasirati zahvaljujući rezultatima na kontinentalnim prvenstvima, javlja Hina.

U muškoj konkurenciji će se domaćinu Japanu sedam reprezentacija pridružiti zahvaljujući plasmanu na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kini. Po dvije najbolje europske i američke reprezentacije s tog natjecanja te po jedna iz Afričke, Azijske i Oceanijske zone bit će sudionicima olimpijskog turnira, a preostala četiri mjesta će biti popunjena najuspješnijim reprezentacijama s četiri kvalifikacijska turnira na kojima će se za jedno mjesto boriti šest reprezentacija.

Za olimpijske kvalifikacije će se plasirati 16 reprezentacija sa Svjetskog prvenstva koje nisu izborile za nastup na OI, a pridružit će im se još osam reprezentacija s pozivnicima, ali ne više od dvije iz svake zone.

Te 24 reprezentacije će biti podijeljene na četiri turnira sa šest momčadi. Pobjednik svakog od tih turnira će izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Tokio će biti i premijerni domaćin olimpijskog turnira u košarci 3x3. Reprezentacije "haklera" će biti sve u istoj skupini, a natjecat će se po osam reprezentacija u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Tijekom prva četiri dana će odigrati utakmice sa svim ostalim reprezentacijama, kao i četvrtfinalni dvoboji.

U nokaut fazi neće sudjelovati sedma i osma ekipa nakon prvog dijela natjecanja, dok će prve dvije izboriti izravan plasman u polufinale.

Za preostala dva mjesta će se boriti treća, četvrta, peta i šesta reprezentacija. Petog dana natjecanja na rasporedu će biti polufinalni dvoboji i utakmice za odličja.

Kopirati
Drag cursor here to close