Mamba out

Kobe Bryant: Njegov DNK bila je košarka

Igrači, treneri, sportaši, se i danas širom svijeta opraštaju od čovjeka koji je osvojio sve što se moglo osvojiti. Od čovjeka za koje nije bilo ništa nemoguće kada je na parketu.
Sport / Košarka | 27. 01. 2020. u 13:48 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedjelja je nudila gomilu sportskih događaja, pomalo je podsjećala na jedan olimpijski dan. Od skijanja, tenisa, preko rukometa, vaterpola, nogometa, košarke. Dan koji je zaključen jednom teškom, tužnom viješću.

Viješću koju obično provjeravate, jer ne vjerujete, nadate se da riječ o grešci, pogrešnoj informaciji. Vijest od koje bježite, ali od koje ne možete pobjeći. Vijest koja je stigla iz Kalifornije, o padu helikoptera u kojem je poginulo šest osoba. Među njima je bio i Kobe Bryant jedan od najvećih koji je ikada hodao pod obručima.

Pola sata kasnije potvrđeno je kako je zajedno sa Bryantom poginula njegova kćer njegova 13-godišnja kći Gianna. Užas. Tragedija.  Legenda NBA-a i njegova kći putovali su na košarkašku utakmicu u Thousand Oaks. Utakmica se trebala odigrati u podne. Bryantova 13-godišnja kći Gianna Maria Onore Bryant trebala je igrati, a Bryant je trebao biti trener. Trebali su igrati protiv momčadi Lady Pride, a sve u sklopu turnira Mamba Cup Series. Trebali... A nisu je odigrali.

Oproštaj

Igrači, treneri, sportaši, se i danas širom svijeta opraštaju od čovjeka koji je osvojio sve što se moglo osvojiti. Od čovjeka za koje nije bilo ništa nemoguće kada je na parketu. Modernija verzija Michaela Jordana. Samo su on i Michael imali takav mentalni sklop. Nije bilo važno samo pobijediti, bilo je važno „ubiti u pojam protivnika“. Uništiti ga, ubaciti mu što je više moguće poena. Ići do krajnjih granica, protiv godina, tijela, ozljeda.

Inspiraciju za nadimak Crna Mamba dobio je u liku Ume Thurman kao smrtonosne ubojice iz Tarantinova "Kill Billa". Taj je film izašao u najtežem razdoblju šokantno ugašenog 41-godišnjeg života, kad je 2003. bio optužen za silovanje.  Tužiteljstvo savezne države Colorado podiglo je optužnicu protiv košarkaške zvijezde Lakersa Kobea Bryanta zbog navodnog silovanja 19-godišnjakinje. Dva tjedna ranije bio je uhićen, ali je pušten uz kauciju. Ostala je slika njegovog obraćanja novinarima.

''Nevin sam, nisam je natjerao da radi ništa što nije željela, rekao je tada i okrenuo se prema svojoj supruzi, i uz suze u očima,  rekao: ''Ti si dio mog srca, ti si najjača osoba koju poznajem, i žao mi je što ti i tvoja obitelj morate prolaziti kroz sve ovo.'' 

To je bio najteže razdoblje u karijeri ovog košarkaša Ostao je bez ugleda, sponzora, skoro i bez supruge..

''Bilo me briga za ugovore. Bojao sam se da ću ići u zatvor. Bio sam užasnut. Ali, ono što mi je tada pomoglo, a ja sam katolik, tako sam odgojen i tako odgajam svoju djecu, bio je razgovor sa svećenikom”, rekao je Bryant i prepričao taj razgovor:

''Pitao me: Jesi li to napravio?, a ja sam mu rekao: Naravno da ne. Potom je pitao imam li dobrog odvjetnika, a ja sam mu odgovorio potvrdno.'Rekao mi je: Pusti sve to. Kreni dalje. Bog ti neće dati više od onoga što možeš pretrpjeti i sve je u njegovim rukama. Ovo ne možeš kontrolirati. I to je za mene bila prijelomna točka'', ispričao je kasnije Kobe, čiji je brak sa suprugom Vanessom u jednom trenutku došao do zida.

U jednom trenutku su podnijeli 2011. zahtjev za razvod. Međutim, dvije godine kasnije su ga ipak povukli te ostali zajedno.

Video: kobe claims innocence to sexual assault charges FULL VERSION

On i supruga Vanessa upoznali su se u studenome 1999. na snimanju videospota za pjesmu Snoop Doga 'G'd Up', kada je njoj bilo svega 17 godina. Vjenčali su se dvije godine kasnije, Vanessa još nije bila završila niti srednju školu. To je smetalo Bryantovim roditeljima pa nisu bili prisutni na vjenčanju, niti su dvije godine pričali sa svojim sinom.

Bryant u Lakersima 

Bryan je postao Lakers još tamo 1996. godine. U vrijeme kada nije bilo interneta, mogućnosti za pravu informaciju u pravom trenutku. NBA se pratila preko DSF, HRT-a (Noć košarke) a vijesti su se kupile uglavnom iz dnevnih novina, eventualno magazina Košarka.  Informacija da je Bryant stigao u Lakerse bila je više zanimljivija zbog činjenice da je mijenjan za Vladu Divca. Jedan od najboljih tradova Jerryja Westa i jedan naravno od najlošijih tada još uvijek relativno mlade momčadi (nastali 1988) Charlotte Hornetsa. Divca je to jako pogodilo, čak je razmišljao da se povuče iz košarke, ali je već tada osjetio na svojoj koži što znači NBA liga, američki profesionalni sport uopće.

S druge strane Lakersi su baš u tom nekom periodu početka devedesetih pa do dolaska Bryanta imali puno problema, otišao je Magic, dva puta su sezonu završili s negativnim omjerom, jednom su ostali bez play offa što je nekada naravno bilo nezamislivo za ovu momčad. Dolaskom Bryanta počinje se slagati nova momčad koja će izgubiti jedno konferencijsko finale te dva polufinala. Pod palicom Del Harrisa. Na kraju je u Los Angeles stigao Phil Jackson. Phil, Kobe, Shaq za povratak showtime u Los Angeles.

Video: Kobe Bryant - The Young Phenom (1996-1999 highlights)

Tri titule zaredom iako su stalno bili u nekom sukobu Kobe i Shaq. Godinama kasnije Shaq je to sve fino napisao u svojoj knjizi

''Bio je početak sezone, 2003. godine. Ja sam bio nervozan jer nisam dobio produljenje ugovora, a Kobe je mogao završiti u zatvoru zbog seks skandala sa sobaricom u Coloradu. Čelnici kluba pozvali su nas u ured i rekli da ne iznosimo naše sukobe u javnost. I onda je Kobe otišao i dao taj intervju u kojem me izvrijeđao. Rekao sam suigračima da je primirje gotovo i da ću ga ubiti, objasnio je Shaq koji bez obzira na sve nije mogao sakriti, tugu i bol.

''Ne postoji riječ da izrazim bol dok prolazimo kroz ovaj tragični trenutak. Izgubio sam nećakinju Gigi, prijatelja, brata, partnera u osvajanju naslova i kompića. Volim te i nedostajat ćeš''.

Putevi su im se razišli nakon treće titule, Nakon rastanka 2004. O'Neal je osvojio naslov s Miamijem, dok je Kobe uzeo u sljedeće dvije sezone još dva s Lakersima.

''Samo jedna više od Shaqa... Sad to mogu pospremiti. Znate kakav sam, ništa ne zaboravljam'', pojasnio je novinarima tada Bryant.

Kobe će kasnije ostati vjeran Lakersima iako je bilo sezona za zaborav. Godine su činile svoje, ozljede također, sve je san o šestoj tituli bio dalji i dalji. Ali to ne umanjuje ono što je uradio Kobe za svoje godine provedene na parketu.

U čak 20 godina igranja za Lakerse Bryant je osvojio pet naslova prvaka i čak 18 puta je bio biran u All-Star momčad. Dvije sezone uzastopno (2005./2006. i 2006./2007.) bio je najbolji strijelac NBA lige, a u utakmici protiv Toronto Raptorsa, 22. siječnja 2006., Kobe je zabio 81 poen, što je drugi najbolji učinak jednog igrača u povijesti NBA. Četvrti je najbolji strijelac NBA lige svih vremena (33.643), između ostalog dva puta je osvajao zlatne medalje na olimpijskim igrama. Bio je najmlađi igrač u prvoj momčadi Lakersa, najmlađi igrač na All-Staru

''Dok pokušavam napisati ovaj post, moj um let na sve strane. U nevjerici sam i plačem cijelo jutro zbog ove razorne vijesti da su Kobe i njegova mlada kći Gigi poginuli u helikopterskoj nesreći. Cookie i ja smo slomljeni. Volim ga, njegovu obitelj i ono za što se zalagao na terenu i izvan njega. Otišao je moj prijatelj, legenda, suprug, otac, sin, brat, dobitnik Oscara i najveći Laker svih vremena. Teško je to prihvatiti. Kobe je bio vođa naše igre, mentor i muškim i ženskim igračima. Dao je svoje znanje, vrijeme i talent da poduči toliko klinaca u omladinskom pogonu, na razini koledža, NBA i WNBA igračima. Riječi ne mogu opisati utjecaj koji je imao na košarku. Znam da će nedostajati ljubiteljima košarka širom svijeta, pogotovo Los Angelesu'', napisao je Magic Johnson na twitter profilu.

 Jednako neutješan je bio i Michael Jordan.

''U šoku sam zbog tragične vijesti o pogibiji Kobea i Gianne. Riječi ne mogu da opišu bol koji osjećam. Volio sam Kobea - bio mi je kao mlađi brat. Često smo razgovarali i nedostajat će mi to mnogo. On je bio veliki natjecatelj, jedan od najvećih koje je košarka imala i kreativna sila''.

Video: The Game Kobe Bryant SHOWED OFF vs Michael Jordan, EPIC Duel Highlights 1997.12.17 - MJ is IMPRESSED

Sila koja svoju priču pod koševima završila sredinom travnja 2016. godine. Lakersi su u toj utakmici savladali Utah 101:96, Kobe je ubacio nevjerojatnih 60 poena, uz četiri skoka i asistencije. Pogodio je devet trica iz 21 pokušaja i odigrao je 42 minute. Ni u toj posljednjoj utakmici nije folirao, nije nikada. Mogao je odigrati minutu, dvije, upisati se, izaći, bilo bi dovoljno, ali jednostavno nije bio takav. Oprostio se riječima

''Večeras sam taj koji je izašao, odigrao i pokušao napraviti show. Dobar je osjećaj napraviti to i po posljednji put.Ponosan sam na godine provedene u Lakersima i ponosan sam ne samo na osvojena prvenstva, nego što nismo bježali od problema u najtežim vremenima. Išli smo naprijed. Hvala vam na svemu, ljudi. Volim vas. Mamba out...''

Video: Kobe Bryant Amazing last 3 minutes in his FINAL GAME vs Jazz (04/13/16)
Kopirati
Drag cursor here to close