Predsjednik HKK Široki

Jelčić: Odluka o zatvaranju ABA lige nije dobra za košarku

Put do Prve ABA lige dolazi isključivo osvajanjem Druge ABA lige, a nacionalna prvenstva ovime gube na značaju.
Sport / Košarka | 16. 03. 2018. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Skupštini regionalne košarkaške lige odlučeno je da plasman u nacionalnom prvenstvu neće donositi automatski plasman u Prvu ABA ligu.

Od sezone 2018./2019. društvo najboljih klubova regije činit kao i do sada 12 klubova, ali će istovremeno biti ukinut ''nacionalni ključ'' i momčadi će se rangirati samo po učinku u dvije lige pod okriljem ABA.

''Mislim da je ova odluka o zatvaranju ABA lige loša. Nije dobro da se na ovako dugo razdoblje zatvori liga i ne znam jeli to uopće dobro za košarku. Natjecati se kroz cijelu godinu i biti prvak države sada nema smisla. Mi sada u suštini 'igramo' samo ako imamo interes da se plasiramo u Drugu ABA ligu. Što se tiče HKK Široki, konkretno Druga ABA liga bi bila dobra za nas zbog razvoja naših mladih igrača'', prokomentirao je odluku vodstva ABA lige predsjednik Hrvatskog košarkaškog kluba Široki Igor Jelčić. 

Ova odluka praktično znači da put do elite dolazi isključivo osvajanjem Druge ABA lige, što u ovom trenutku Srbiji otvara mogućnost da bude prva zemlja s maksimalnih pet predstavnika u borbi za Euroligu.

Po usvojenom kriteriju, u sezoni 2018./2019. u Prvoj ABA ligi sudjelovat će: Budućnost, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Mega Bemaks, Mornar, Partizan, Olimpija, Zadar i šampion Druge ABA lige (pobjednik Final foura u Čačku).

Klubovi koji ispadnu iz ABA lige jedan imaju zagarantirano mjesto u Drugoj ABA ligi, dok će se ostali sudionici Druge ABA lige određivati na osnovu rezultata u nacionalnim prvenstvima. Svaka zemlja će imati po dva predstavnika u Drugoj ABA ligi.

Umesto Final foura, od sezone 2018./2019. prvak Druge ABA lige određivat će se u play-offu u kome će sudjelovati četiri najboljeplasirana kluba iz ligaškog dijela natjecanja. Poslednjeplasirana momčad Druge ABA lige u sezoni 2017./2018. gubi pravo sudjelovanja u njoj u sezoni 2018./2019. bez obzira na plasman u nacionalnom prvenstvu.

Prema odluci Skupštine, usvojeni sustav natjecanja neće se menjati zaključno sa sezonom 2024./2025., osim u slučaju značajnih promjena u europskoj košarci.

Kopirati
Drag cursor here to close