Julius Erving

Jedan je Doktor J.

Naravno, kada je prvi put ušao u "Hall od fame", Julius nije niti mogao sanjati kako će jednog dana postati dio toga, kako će s vremenom postati dio košarkaške povijesti, prije svega NBA lige.
Sport / Košarka | 25. 03. 2020. u 18:19 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako nikada nije nikoga izliječio, niti operirao, ostao je za sve vremena jedan i jedini doktor na NBA parketima. Julius Erving, poznatiji kao Dr.J. Čovjek koji je na određeni način promijenio tijek košarke u Americi.

''Uvijek sam se smatrao nekom vrstom učenika, studenta košarke i nastojao sam što više učiti. Kako o košarci, tako i sportu opće. Na početku priznajem i nisam bio previše zainteresiran, ali su se stvari promijenile onog trenutka kada sam se upisao na Sveučilište Massachusetts, kada sam otišao do Halloffamea u Springfieldu. Tada sam počeo učiti o igračima, ljudima koji su napravili jako puno za košarku, za njen razvoj. Zanimljivo je bilo učiti, čitati o prvim zvijezdama, igračima koji su na utakmice putovali autobusima, vlakovima. O ljudima koji su udarili temelje ovog sporta'', kaže Julius koji je ipak na drugačiji način zaradio nadimak.

''Imao sam prijatelja u srednjoj školi kojeg sam onako prozvao profesorom, on mene doktorom...

Počeo u Harlemu

Naravno, kada je prvi put ušao u "Hall od fame", Julius nije niti mogao sanjati kako će jednog dana postati dio toga, kako će s vremenom postati dio košarkaške povijesti, prije svega NBA lige. Kako će postati živa legenda.

''Nisam mislio kako je moguće da sam možda najtalentiraniji igrač na svijetu. Ali nakon što sam postao profesionalac, nakon moje druge godine u Virginiji, pomislio sam da postoji mogućnost da mogu ponuditi nešto jedinstveno na parketu. Na početku sam bio daleko od savršenog, ali sam sebi postavljao ciljeve. Bio sam uporan, dosljedan''.

Julius je rođen u gradu Rooseveltu, država New York, gdje je išao u srednju prije nego što će se upisati na Massachusetts. Prethodno je svoje košarkaško znanje brusio na betonskim terenima Harlema na kojima je bio "LittleHawk", "Black Moses" i "Claw" prije svega zbog svojih dugu ruku. 

Tri sezone je igrao na sveučilištu, a onda je potpisao za momčad VirginijaSquirese gdje je proveo još dvije sezone.Za 100.000 dolara, što je za njega bio veliki novac.Tamo je ubacivao prosječno 27.3 poena po susretu uz 15.7 skokova. Bio je ukupno treći skakač lige koja se u to vrijeme zvala ABA (American BasketballAssociation) i koja je u stvari bila uvod u ono što imamo danas, NBA ligu.

Titule u ABA i NBA ligi

Nakon toga slijedi povratak kući, sljedeća stanica su bili New York Netsi. Netsi će u tri godine uzeti dva naslova pod vodstvom trenera KevinaLougherya. Tada već ABA postaje NBA, a Erving odlazi u Sixerse, za tri milijuna dolara. I tamo će ostati do kraja karijere. U nekadašnjem Spectrumu će proživjeti svoje najbolje godine. Dvorani ispred koje će kasnije biti postavljena njegova brončana statua.

''Sjećam se kada je MosesMalone došao kao slobodan igrač, priključio se velikom igraču Juliusu Ervingu i prvo pitanje na prvoj konferenciji za medije bilo je hoće li ova momčad sada biti njegova ili Doktorova. On je odgovorio: "Ovo je Doktorova momčad, a ja sam ovdje da je poboljšam, kaže MarcIavaroni koji je bio suigrač "Doktora" sredinom osamdesetih. S njim su Sixersi u deset sezona, tri puta stigli do finala, dva puta su zaustavljeni u konferencijskom finalu, dok su na vrh stigli 1983. godine. I to kako. Do naslova su došli s omjerom 12-1. Samo su jednu utakmicu izgubili. Erving je u regularnom dijelu zabijao 21,4 poena u prosjeku uz 6,8 skokova. U doigravanju je zaključio s 18,4 poena uz 7,6 skokova i 3,4 asistencije po utakmici. U velikom finalu su pomeli Lakerse 4:0.

Polaganje na drugi obruč, iza table, ispod koša, uz nevjerojatnu eleganciju. Bila je samo jedan stvar iz njegove bogate ponude košarkaške čarolije. Veliki Magic je priznao još nakon prvog obračuna u finalu 1980. godine.

''To je bilo prvi puta da sam zastao i stvarno pogledao nekoga kako igra košarku. Stvarno je to napravio? Nismo znali da li da izvedemo loptu ili ga zamolimo da to ponovi. To je i do danas najbolji potez koji sam ikada vidio u košarkaškoj utakmici.

Zakucavanje

Zakucavanja su bila posebna priča. Ona kada uzme loptu na centru, pa krene prema liniji slobodnih bacanja. Lopta je u desnoj ruci s kojom napravi puni krug i onda bum. Ili kada jednostavno preleti pola reketa. Čak je na nešto slično nagovorio Michaela Jordana na All Staru 1988. godine.

''Michael je vodio borbu s DominiqueomWilkinsom, a ja sam sjedio u prvom ili drugom redu pored MikeaTysona. Michael je prišao s praznim pogledom kao da je pitao što da uradi. Ja sam mu predložio to, ja sam ga nadahnuo'', sjeća se Doktor.

Julius je nakon 836 odigranih utakmica u NBA ligi i 407 u ABA, zaključio priču 1987. godine. Kao igrač Philadelphije je postigao 18364 poena, uz prosjek od 22 po susretu. Ukupno u karijeri preko 30.000 poena. Još 1993. godine završio je u Halloffameu. Jedno od najboljih krila koja su ikad igrala pod NBA koševima.

''Danas je daleko više novca, osjeća se ogroman napredak, pogledajte samo igrače, visoke, centre. Najveća promjena u odnosu na moje vrijeme se dogodila baš među igračima'', reći će danas Julius koji se posljednjih godina prebacio na golf, Artis Gilmore, Michael Jordan, Julius, društvo golfera s velikim rukama.

Zbog golfa je prije desetak godina ostao dužan više od 200.000 dolara nakon što je njegova investicija u golf klub propala, zbog čega će morati založiti kompletnu kolekciju svojih trofeja i dresova. Krajem prošlog mjeseca je proslavio sedamdeseti rođendan.Igrao je protiv najboljih i bio najbolji. Bio i ostao do danas. Doktor J.

Kopirati
Drag cursor here to close