Rasplet prvog kruga SP-a

Hrvatski košarkaši osigurali kvalifikacije za Tokio

Priliku da izbore OI hrvatski košarkaši dobili su raspletom prvog kruga natjecanja na Svjetskom prvenstvu u Kini.
Sport / Košarka | 06. 09. 2019. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska muška seniorska košarkaška reprezentacija osigurala je nastup na ljetnom kvalifikacijskom turniru na kojemu će pokušati izboriti Olimpijske igre u Tokiju koje su na rasporedu od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020.

Priliku da izbore OI hrvatski košarkaši dobili su raspletom prvog kruga natjecanja na Svjetskom prvenstvu u Kini. U skupini F SP-a Grčka je u posljednjem kolu pobijedila Novi Zeland izborivši drugi krug ispred Novozelanđana, a time je ujedno Hrvatskoj i prije završetka SP-a osigurala nastup na predolimpijskom turniru, javlja HRT.

Na Olimpijskim igrama, uz domaćina Japan, nastupit će još sedam reprezentacija sa SP-a iz Kine (po dvije najbolje američke i europske te po jedna najbolja momčad iz Afrike, Azije te Oceanije), a četiri preostala mjesta u Tokiju rezervirana su za pobjednike predolimpijskih turnira koji će se igrati u srpnju sljedeće godine.

Na svakom od ta četiri turnira sudjelovat će po šest reprezentacija, dakle 24 momčadi, od kojih će ljetne kvalifikacije izboriti 16 momčadi na temelju plasmana na SP-u, a osam na temelju FIBA-inog renkinga.

Hrvatska na ljestvici FIBA-e zauzima visoko deveto mjesto, te je bilo važno da europske momčadi koje su ispred nje izbore drugi krug.

Podsjetimo, uspješan nastup na prošlim Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, gdje su stigli do četvrtfinala, hrvatski košarkaši izborili su na isti način, odnosno neposredno uoči početka OI-ja putem kvalifikacijskog turnira u Italiji, javio je HRT.

Kopirati
Drag cursor here to close