Nelegalne isplate

Glavni tajnik Košarkaškog saveza imao veću plaću od članova Predsjedništva!?

Sport / Košarka | 12. 05. 2016. u 12:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je Košarkaški savez (KS) u BiH već godinama u teškoj, gotovo nezavidnoj financijskoj situaciji, zbog koje prijeti i gašenje pojedinih reprezentativnih selekcija, Harunu Mahmutoviću, sada već bivšem glavnom tajniku KS BiH, samo je u prošloj godini na osnovu honorara i postotaka od sponzorskih ugovora isplaćeno više od 100.000 KM, koliko godišnje ne zarađuje ni član Predsjedništva BiH!

Prema ekskluzivnom materijalu do kojeg su "Nezavisne" došle, Mahmutović je, pored zarade od honorara (koja je u 2015. iznosila oko 50.000 KM), od svakog sponzorskog ugovora imao postotak od 20 posto, pa po toj osnovi sada od Saveza želi inkasirati još najmanje toliko. Primjera radi, samo od jednog takvog aranžmana s "Elektroprivredom BiH" Mahmutović je zaradio preko 20.000 KM, makar bi ovo veliko javno poduzeće, uostalom kao i "BH Telecom", i bez Mahmutovića sigurno sponzoriralo KS BiH, kao i svih prethodnih godina.

Izbornici ostali uskraćeni za isplate

Po zasad nepoznatom osnovu, u prva tri mjeseca ove godine iz blagajne Saveza na vlastiti žiro račun također je prebacio ukupno 19.000 KM (u dva navrata). U isto vrijeme dok su se Mahmutović i pojedinci bogatili, našim je zlatnim kadetima prijetilo izbacivanje s EP zbog neplaćanja kotizacije (?!), a do povijesnog uspjeha su došli isključivo zahvaljujući uplati vlasnika "FIS Viteza" Pere Gudelja. Ipak, usprkos ovom najvećem uspjehu bh. košarke još od Bosninog osvajanja titule euopskog prvaka, izborniku Josipu Pandži, njegovim pomoćnicima, ali i mnogim drugim izbornicima i pomoćnicima u drugim selekcijama, glavni tajnik u prošloj godini nije isplatio ni marke! No, zato je dan nakon ovog uspjeha Mahmutović sam sebe "počastio" s 5.000 KM (18. kolovoza), a tri dana kasnije s dodatne 2.000 KM.

Košarkaški trener Igor Mihajlović nije se libio da kaže istinu. "Bio sam pomoćnik Ljubi Vidačiću u U-20 i u 2015. nije nam ništa isplaćeno, što je zaista bezobrazno. Isplatila nas je nova uprava", potvrdio je Mihajlović. 

Zanimljivo je da je Nadzorni odbor KS BiH imao velikih problema da uopće revidira poslovanje Saveza, budući da, kako stoji u izvještaju, nisu mogli osigurati nazočnot glavnoj tajnika (?!), dok je računovođa bio na bolovanju. Ipak, i iz dijela koji su uspjeli revidirati, vidljive su velike nepravilnosti koje upućuju na kriminal i korupciju.

"Konstatiramo da nedostaje mnogo toga na šta je ukazano u 2014. godini: plan prihoda i rashoda, pravilnici za trošenje sredstava sa žiro računa i iz blagajne, pravilnik o plaćama, dok se u knjigovodstvu i dalje čak i mnogo veći iznosi evidentiraju kao razna knjiženja", navodi NO u izvještaju. Upravo ova zadnja stavka upućuje na to da su iz blagajne Saveza mogli "zahvatiti" bilo kome bez odgovarajućeg pokrića i validnog knjiženja. Tako i sam NO konstatira kako nisu mogli utvrditi što je i kakva svrha trošenja pod ovom stavkom, što dovoljno govori za sebe.

Vrijedi podsjetiti, sve se događalo u godini u kojoj su Mahmutović i bivše rukovodstvo nastavili obračun s Jusufom Nurkićem, centrom NBA momčadi Denver Nuggets, uz Amela Tuku nesumnjivo najvećim sportskim potencijalom koji ova zemlja trenutno ima.

Mahmutović: Košarkaši savez meni duguje 700.000 KM

''Košarkaški savez BiH mi na osnovu sponzorskih ugovora duguje 700.000 KM'', tvrdi Harun Mahmutović, bivši glavni tajnik KS BiH. Na pitanje po kojem mu osnovu Savez duguje taj novac, odgovorio je da je, kad je došao u Savez, "potpisao marketinški ugovor". Ističe da je mogao, ali da nikada nije uzeo taj novac, no, sa druge strane, bivši predsjednik KS BiH Nihad Imamović tvrdi da s Mahmutovićem nikada nije potpisao ugovor koji bi ovom bivšem glavnom tajniku uopće omogućio da na osnovu svakog sponzorskog ugovora sebi uzima 20 posto!

Prema dokumentu koji je u posjedu "Nezavisnih", a koji je novo rukovodstvo KS BiH zateklo preuzimanjem dužnosti u Savezu, Mahmutović je obnašao dužnost glavnoj tajnika na osnovu ugovora o radu, navodno sklopljenog 11. srpnja 2010. godine između njega i Imamovića. Tim dokumentom je precizirano da Mahmutoviću od svakog sponzorskog ili donatorskog ugovora koji realizira Savez pripada 20 posto, no ovdje su dvije stvari sporne. Prva je što je ugovor nastao dan prije nego što je Mahmutović uopće zasnovao radni odnos u Savezu (!), što upućuje na falsifikat. A druga je sama Imamovićeva izjava za "Nezavisne" kako ne bi nikada pristao potpisati jedan takav protuzakoniti ugovor, budući da se takva vrsta dokumenta regulira menadžerskim ugovorom, a ne ugovorom o radu.

Imamović je za "Nezavisne" rekao da je spreman i za grafologa, odnosno, na vještačenje da li se radi o njegovom potpisu na sporni dokument.

"Taj ugovor u kojem stoji tih 20 posto ja sto posto nisam potpisao, ni u ludilu. Postoje dva dokumenta, jedan je Odluka UO KS BiH od 12. srpnja 2010, gdje se Harun Mahmutović imenuje na tri mjeseca, i koji definira da se u međuvremenu s njim dogovore uvjeti i potpiše ugovor o radu. A drugi, o kojem vi govorite, o postotcima od sponzorskih ugovora, nosi datum 11. srpanj 2010, i ja takav dokument ni u ludilu ne bih potpisao", ističe Imamović.

Na pitanje da li to onda znači da je dokument o postotcima od sponzorskih ugovora "sačinjen" dan ranije nego što je Mahmutović uopće zasnovao radni odnos, Imamović je odgovorio potvrdno. "Neka sud dokaže da li je falsifikat, a ja sam spreman na vještačenje grafologa", dodao je.

Imamović je na kraju pojasnio da je dužnosti razriješen 2010, ali da se ugovor s glavnim tajnikom potpisuje maksimalno na četiri godine (vrijedi podsjetiti da se Mahmutović povukao tek nedavno, početkom 2016). Sam Mahmutović, koji je jučer zaprijetio tužbom i Nezvisnim novinama i Savezu, rekao je da Imamović može pričati šta hoće. Ipak, ustvrdio je da je "i prije njega" bila odluka o tome da ide 20 posto onome tko nađe sponzore?!

Na Imamovićevu tvrdnju da s njim nikada nije potpisao ugovor koji bi mu jamčio 20 posto od svakog sponzorstva, Mahmutović je konstatirao "da je Imamović ljut i da tvrdi još pet stvari". Na pitanje koliko je onda naplatio u 2015, ako tvrdi da nije toliko, budući da su Nezavisne objavile dokument o tome da je samo na osnovu autorskih honorana naplatio oko 50.000 KM, nije mogao precizno odgovoriti.

"To je moja kompletna plaća i sve ostalo", rekao je on, između ostalog. Inače, KS BiH dobio je vlastiti Nadzorni odbor (NO) negdje krajem 2013. godine, na inicijativu novog predsjednika Saveza Aleksandra Fulurije, u vrijeme dok je ovaj bio član UO. No, velike probleme imao je NO revidirajući poslovanje Saveza u 2015, utvrđujući mnoge propuste, nedostatke i nelogičnosti u isplatama, a tek naknadno će detaljno revidirati sve isplate iz blagajne, troškove prevoza, smještaja i drugo.

Kopirati
Drag cursor here to close