Dobri momci i brijanje poena za mafiju
Feđini specijali

Dobri momci i brijanje poena za mafiju

Sport / Košarka | 16. 02. 2021. u 08:47 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jeste li gledali film "Dobri momci"?  Vjerojatno jeste. Pitanje je samo koliko puta. To remek-djelo čuvenog holivudskog režisera Martina Scorsesea koje nam donosi pogled u svakodnevni život mafijaškog podzemlja u New Yorku od druge polovice 50-ih do kraja 70-ih godina 20. stoljeća.

Jimmy Conway (Robert De Niro) preuzima ulogu mentora mladom gangsteru Henryju Hillu (Ray Liotta) čiji uspon i pad radnja filma prati. U gomili surovih ubojstava, tajnih spletki, droge, lažnog glamura, Martin je jednu stvar ostavio po strani. Sportsko klađenje, namještanje rezultata, prije svega košarkaških utakmica. Mafijaškim rječnikom rečeno, tzv. brijanje poena.

Nešto što je jednostavno bilo nemoguće otkriti. Recimo da je to bio čin namjernog manipuliranja, pa ako bi momčad X trebala pobijediti momčad Y s 10 poena razlike, za mafiju bi to išlo ispod tih deset poena ili naravno ako treba izgubiti cijelu utakmicu.

Mafijaše nije zanimalo kako. Igrači su morali to osmisliti.  Namjerno promašivati, bacati lopte u aut, uraditi bilo što, samo da mafija uzme lovu.

Henry Hill je bio kreator

Kreator cijele operacije je bio Henry Hill. Taj siromašni dječak koji je živio u susjedstvu zločinačke obitelji Lucchese i šefa Paula Varije čijim se "podvizima" divio, nadajući se i vjerujući kako će baš on postati dio opasnih momaka.

Rano je Hill pokazivao nepokolebljivu odanost koja će mu s vremenom zajamčiti poštovanje mafije. U zreloj dobi od 16 godina Hill je prvi put uhićen u vezi s prijevarom kreditnih kartica. Za svoje mjesto u društvu najvećih faca, Hill se izborio perfektno odrađenom pljačkom zračne luke JFK iz koje je izneseno za to vrijeme ogromnih 420 000 dolara - i sve to bez uključivanja alarma, ubijanja nekoga, bez ijednog metka.

Iako je pljačka pola milijuna bila lijepa za Hilla i mafiju, bio je to samo djelić stvari koje su tek trebale doći. Zašto se zaustaviti na pola milijuna, pomislili su i bili u pravu. I dok su se slagali planovi za još veću pljačku koja će uslijediti (ukradeno pet milijuna dolara) Hill se odlučio upustiti u svijet sportskog klađenja.

Video: The 1978-1979 Boston College Point Shaving Scandal

Plan su osmislila braća Rocco i Anthony Perla koji će mobilizirati kladioničarski sindikat kako bi maksimizirali svoj potencijalni dobitak od sheme. Oni su kontaktirali lokalnog prijatelja Paula Mazzeija, za kojeg se znalo da ima utjecaja u glavnim njujorškim kockarskim krugovima.

Paul se odlučio za Henryja Hilla, suradnika obitelji Lucchese iz New Yorka s kojim se sprijateljio dok su obojica služili kazne u saveznom zatvoru. U toj priči im je trebao još netko jači, poput Jamesa Burkea koji bi uvezao kladionice Istočne obale.

Jedan od dvojice braće, Rocco je poznavao Ricka Kuhna iz srednje škole, Kuhn je bio na posljednjoj godini i po logici stvari trebao biti glavni igrač Sveučilišta Boston i momčadi Eaglesa. Braća bi zajedno s Rickom trebala izabrati određeni broj utakmica na kojima će mafija uzeti novac. Kuhn je pristao sudjelovati i doveo je svog suigrača Jima Sweeneya.

- Pitao sam igrače koje od predstojećih utakmica smatraju da bismo se mogli "obrijati". Sweeney je izvadio jednu od onih malih karata s rasporedom, zaokružio utakmice s kojima je mislio da možemo varati. Igrači su više insistirali na brijanju poena iako je šema obuhvatila i krajnje rezultate utakmica kada se očekivalo da će Eaglesi izgubiti, recimo s više razlike od predviđenog, sjećao se Hill.

Na prvoj utakmici podbacili

Nakon razgovora o strategiji s Kuhnom i Sweeneyem, dogovoreno je da će nadolazeća utakmica protiv Providence biti odgovarajući test za njihovu shemu. Utakmica je igrana 6. prosinca 1978. godine. Prema kladioničarskoj ponudi opcija je bila pobjeda Eaglesa sa šest ili sedam razlike.

 Hill i ostali mafijaši su tražili pobjedu, ali manju od tih šest, sedam razlike. Momčad Bostona jeste pobijedila ali ni manje ni više nego 19 razlike.

Bijesni zbog svog kockarskog gubitka, braća Perla, zajedno s Mazzeijem, Burkeom i Hillom, odlučili su pojačati kontrolu " kupivši" za 1000 dolara Ernija Cobba prvog strijelca momčadi. Usput Burke je naložio Hillu da upozori igrače da se uozbilje jer se "košarka se ne može igrati slomljenih ruka".

Nakon upozorenja sve je bilo bolje

Već od sljedećih utakmica stvari su tekle onako kako je sindikat planirao. Harvard (Opp + 12–13), krajnji rezultat 86:83, UCLA poraz (Opp - 15–18), 103:81.

- Samo im recite sve što žele čuti kako biste mogli pobjeći. Bio sam mlad, jednostavno sam mislio da će nestati. Očekivali su da učinim nešto što nisam namjeravao. Nakon utakmice protiv Providencea, Kuhn me je upozorio kako će nas sve ubiti, ako ne počnem sudjelovati, sjećao se Sweeney koji je nakon toga počeo maskiran prolaziti kampusom. Strašno se bojao.

Nakon klađenja na uvjerljive poraz, "sindikat" je odlučio malo staviti novca na pobjedu Bostona, pa su tako Cobb, Kuhn i Sweeney sredili UConn deset razlike, iako je opcija bila poraz ispod pet razlike.

Video: Auburn HC Bruce Pearl on Henry Hill Point Shaving Scandal at BC | The Dan Patrick Show | 3/30/18

Početkom veljače Boston College trebao je igrati protiv dvije momčadi iz države New York, Fordham i St. John's su bili protivnici. Mafijaši su osjetili veliku šansu jer su kladionice u New Yorku uglavnom prihvaćale velike oklade za njujorške momčadi. Ponovo su uveli izvornu strategiju, koja se pokazala uspješnom, jer su Eaglesi na opciju +10 slavili sedam razlike.

U sljedećoj utakmici protiv St. John'sa 6. veljače nije bilo zarade, jer je Boston izgubio devet razlike, točno koliko je bilo "zadato" Sljedeća utakmica je bila ujedno i posljednja u ovoj priči oko brijanja poena. Holy Cross je bio protivnik, u igri je bilo kladioničarskih -7 na poraz Bostona.

Mafijaši su bili svjesni velikog broja uplata s obzirom na rivalstvo ove dvije momčadi, trebao im je poraz njihovih veći od sedam razlike. Crusadersi iz Massachusettsa jesu pobijedili ali samo dva razlike, jer je Cobb ubacio u završnici neke poene kako bi njegova momčad smanjila zaostatak. Svi koji su kladili iz sindikata su izgubili znatnu količinu novca.

Hill je izjavio da su u to vrijeme on i Burke gledali utakmicu na televiziji u Burkeovom domu u Queensu, a Burke je u ljutnji udario nogom u televizor jer je izgubio 50.000 dolara. Glavni šefovi su poručili kako nema više klađenja, Jimmy je rekao da je gotov. Ne želi više da ga gnjave s tom "djecom".

Na kraju svi pali, Hill se izvukao

Boston College svoju je sezonu 1978–79 završio omjerom 22–9. Nitko točno ne zna koliko se novca zaradilo kroz "brijanje", koliko su zaradili igrači, koliko mafijaši? Koliko je igrača sudjelovalo? Mnogi su mišljenja da je samo Kuhn bio povezan. Kuhn je priznao svoju ulogu i jedini je igrač osuđen u ovom slučaju. Cobb je priznao da je uzeo 1000 dolara, a Sweeney je rekao da je uzeo 500 dolara. Ali obojica poriču da su svojevoljno sudjelovali na terenu. Cobb je optužen, ali oslobođen. Sweeney nikada nije optužen. Kuhn je dobio 10-godišnju kaznu.

- Zašto bih radio za 3,15 dolara na sat ako sam uzimao tolike novce pojašnjavao je Sweeney. 

Roditelji su mu slali 10 dolara tjedno, od čega je 5 dolara stavljao na svoj bankovni račun. Također je radio neobične poslove, uključujući svirku koju je spominjao za 3,15 dolara na sat.  kaže da se nikada nije kladio na sport i rijetko kocka. Prije nego što su ga upoznali s Hillovom bandom, rekao je da brijanje poena nije dio njegova svijeta i da momčad nikada nije razgovarala o klađenju.

Kompletna zavjera se rasplela 1980. godine nakon što su vlasti države New York uhitile Hilla zbog optužbi za trgovinu drogom, te umiješanost u veliku pljačku Lufthanse, koja se dogodila dok je bila u tijeku shema brijanja poena. Hill je okrenuo državne dokaze u zamjenu za izbjegavanje zatvora i moguće smaknuće od strane Burkea i obitelji Lucchese.

Dok su Hilla ispitivali, agenti FBI-a nehotice su spomenuli njegova česta putovanja u Boston u vrijeme pljačke Lufthanse. Hill je otkrio svoje sudjelovanje u shemi brijanja poena i utakmica, nudeći da iznese cijelu priču u zamjenu za imunitet.

Video: Goodfellas - Trailer - (1990) - HQ

Velika porota podigla je optužnice protiv Burkea, Mazzeija, Kuhna i braće Perla. Hill je naveden kao suurotnik, ali nije imenovan kao optuženik. Na suđenju 1981. godine vladin slučaj sastojao se prvenstveno od svjedočenja Hilla i još trojice svjedoka: Sweeneyja i Josepha Beaulieua, obojica igrača Bostonskog Collega i Barbare Reed, 23-godišnje medicinske sestre koja je živjela s Kuhnom. 

Suđenje je trajalo četiri tjedna. Na kraju nakon priznanja Kuhna i jednog od braće Perla, Burke je osuđen na dvanaest godina zatvora.  Kuhn je dobio deset, ali je kasnije njegova kazna smanjena na 28 mjeseci. Mazzei i Tony Perla  su zaglavili također deset godina, Rocco četiri godine.

Što se tiče igrača Sweeney nije optužen, Cobb je oslobođen bilo kakvih nedjela, unatoč tome što je Kuhn Cobbovoj djevojci dao navodno neželjenu omotnicu s 1000 dolara. Jedan od glavnih aktera cijele ove priče Henry  Hill je preminuo od srčanog udara u lipnju 2012. godine.

Video: The Real Goodfella Henry Hill documentary 2006
Kopirati
Drag cursor here to close