Bivši košarkaš Zrinjskog

Arnel Dedić: Ni u moje vrijeme nije bilo novca, pa smo opet bili pri vrhu

Sport / Košarka | 09. 08. 2014. u 11:49 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji sjajni strijelac, košarkaš Splita, Svjetlosti, Jollyja, mostarskog Zrinjskog, Arnel Dedić, skrasio se u Danskoj.

U danskom klubu Horsensu završio je igračku i počeo trenersku karijeru. Zasad mu ide izvrsno, jer je prošle sezone završio kao četvrti u ligi i izborio play-off, gdje je ispao u polufinalu od kasnijeg prvaka Bakkena.

'Nekako sam u trenerske vode naglo ušao. Kada sam okončao igračku karijeru dali su mi da radim s mladima i vrlo brzo su me ubacili na mjesto trenera prve momčadi, nakon što je moj prethodnik dobio otkaz',priča nam 38-godišnji Čapljinac Arnel Dedić.

'Iako su posao dali “rookie” treneru, dobro nam ide. Imamo dobre rezultate, stalno smo pri vrhu, izbacujemo igrače koji prelaze u bolje klubove, a posjeta je jako dobra. U klubu su prezadovoljni, a i ja sam sretan, jer je okruženje idealno za čovjeka koji se tek počinje baviti trenerskim poslom', dodaje Dedić.

U njegovoj momčadi su, osim Danaca, dvojica Amerikanaca, Slovak, te dvojica igrača s ovih prostora, Vedran Borovnčanin i Ante Gospić. Da je Horsens ozbiljan klub govori i to da su potpisali dojučerašnjeg centra Sveučilišta Syracuse, Senegalca Keitu.

'Kada sam kao igrač došao u Dansku razina košarke nije bila nešto velika. No, konstantno se diže iz godine u godinu. U usporedbi s košarkom u BiH ili Hrvatskoj, puno je atraktivnija, progresivnija, brža, bliža američkom stilu košarke. Kod nas se već godinama ništa ne mijenja. I klubovi su puno napredovali. Ugovori su skočili za tri ili četiri puta i klubovi puno ulažu. Problem je što košarka u Danskoj nije od nacionalnog interesa i država ne ulaže puno, no zato lokalne zajednice i privatni sektor strašno puno ulažu. Plaća je svakog prvog, a to se danas mora cijeniti'.

Zasad je prezadovoljan u Danskoj i još uvijek nema ambicija da radi u “košarkaškijim” državama.

'Još nemam takvih ambicija, jer sam svjestan da trebam još puno toga učiti. No, radim na sebi, proučavam druge trenere, pohađam razne seminare i – tko zna što će budućnost donijeti'.

Bogdanović je bio predodređen za velike stvari

Arnel Dedić bio je najbolji strijelac momčadi Zrinjskog koja je 2005. i 2006. dvaput igrala polufinale domaćeg prvenstva. Od tada je mostarski klub imao i većih ambicija, ali sličan uspjeh nikada nije ponovio.

'Ni tada financijska situacija nije bila sjajna, ali vidim da je danas svake godine sve gore. Zrinjski tada nije imao neku skupu ekipu, ali bili smo prava klapa. Danas vidim da Zrinjski nije na toj razini kao nekada, a Čapljina je čak i ispala. Košarka u BiH, ali i Hrvatskoj u krizi je, ali ne znam je li u krizi dovođenja ili proizvodnje igrača. Znam samo da bi moj Horsens u Hrvatskoj bio među šest ekipa, a u BiH još i više', kaže trener Horsensa koji je prije devet godina bio suigrač današnjoj NBA zvijezdi Bojanu Bogdanoviću.

'Bojan se tada praktično preko ljeta pretvorio od klinca do prvotimca za 25 minuta po utakmici. Bilo je tada u ekipi talentiranih klinaca i od nekih sam očekivao više, no Bojan je bio predodređen za velike stvari. Vidjelo se još tada, iako je imao 15, 16 godina. Bilo je tu još talentiranih klinaca, Ante Mašić i još neki, ali Samo je Bojan napravio pravu karijeru', zaključio je Arnel Dedić

Kopirati
Drag cursor here to close