Dennis Nokti Stari Profil

Ako je Jordan bio prvi do Boga, onda je Rodman prvi do vraga

Rođen je prije 60 godina, 13. svibnja 1961. u Trentonu, glavnom gradu savezne države New Jersey, kao Dennis Keith Rodman. Igrao je za Detroit Pistonse, San Antonio Spurse, Chicago Bullse, Los Angeles Lakerse i Dallas Maverickse.
Sport / Košarka | 13. 05. 2021. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BasketballForever / Dennis Rodman rođen je 13. svibnja 1961. godine

On je valjda jedina je osoba koja dobro poznaje Donalda Trumpa i Kim Jong-una. Zvali su ga 'Crv'. Dvaput je bio najbolji obrambeni igrač godine, sedam godina zaredom bio je najbolji skakač NBA lige, a osvojio je čak pet naslova.

Rođen je prije 60 godina, 13. svibnja 1961. u Trentonu, glavnom gradu savezne države New Jersey, kao Dennis Keith Rodman.

U svojoj četrnaestogodišnjoj NBA karijeri igrao je za Detroit Pistonse, San Antonio Spurse, Chicago Bullse, Los Angeles Lakerse i Dallas Maverickse.

Otac mu je bio Philander Rodman Jr., vojnik koji se borio u Vijetnamskom ratu, a napustio je Dennisa još dok je bio mali te osnovao obitelj na Filipinima.

Računa se da Dennis Rodman ima 26 do 28 polubraće i polusestara preko oca, no sam Dennis je rekao kako je najstariji od čak 47 djece u obitelji.

Nakon što ga je otac napustio, majka Shirley radila je po četiri posla, a svog oca nikada nije cijenio. U svojoj biografiji 1997. godine izjavio je:

"Nisam vidio svog oca preko 30 godina, zbog čega da žalim? Gledam to ovako: neki čovjek donio me u ovaj svijet. To ne znači da imam oca".

Foto: NBA / Jordan i Rodman

Planetarna popularnost

U povijesti košarke na vrhuncu slave konkurirao je popularnošću, što zbog košarkaškog umijeća, što zbog ekstravagantnog ponašanja, samom Michaelu Jordanu.

''Michael Jordan, Scottie Pippen, Phil Jackson su velikani, no bi li osvojili prvenstvo bez mene? Mislim da ne. Volim Jordana, Pippena i sve ostale suigrače, ali oni ne rade ono što ja radim. Ja sam onaj koji obavlja prljavi posao, prima batine drugih igrača. Želim izaći na teren i zaraditi razbijeni nos, posjekotinu. Nešto što će mi izazvati ozljedu, bol. Želim to osjetiti'', kazao je Rodman u u jednoj od epizoda dokumentarca 'The Last Dance' posvećenoj njemu.

Zanimljivo je da Rodman nije smatran košarkaškim talentom i nije bio visok. Nakon završetka srednje škole radio je na aerodromu u Dallasu. Nakon što je iznenada izrastao do 2,03m visine, odlučio se još jednom okušati u košarci.

Foto: NBA / Pippen i Rodman

Škola mu nije najbolje išla

Odlučio je pohađati koledž North Central Texas. Ondje je u samo jednom semestru ostvario prosjek od 17,6 poena i 13,3 skokova ali je istupio iz momčadi zbog loših ocjena.

Nakon nekoliko mjeseci prebacio se na sveučilište Southeastern Oklahoma State. Rodman je bio izabran u NAIA All-American momčad i pedvodio je NAIA ligu u skokovima dvije sezone zaredom. U tri sezone provedene na sveučilištu ostvario je prosjek od 25,7 poena i 15,7 skokova po utakmici. Nakon nekoliko proba prije drafta, Pistonsi su bili vrlo zainteresirani za Rodmana.

Izabran je kao 27. izbor NBA drafta 1986. od strane Detroit Pistonsa. Pridružio se takozvanim "Bad Boysima" pod vodstvom trenera Chucka Dalya. Ova momčad je imala igrače poput Isiaha Thomasa, Joea Dumarsa, Adriana Dantleya, Sydneya Greena i Billa Laimbeerea. S klupe su ulazili šesti igrač Vinnie Johnson, Rick Mahorn i John Salley.

Rodman se dobro uklopio i prosječno je postizao 6,5 poena i 4,7 skokova za 15 minuta. Pobijedivši u 52 utakmice regularnog dijela sezone Pistonsi ulaze u doigravanje 1987. U prvom krugu lagano pobijeđuju Washington Bulletse rezultatom 4-0, dok u drugom krugu svladavaju Hawkse u pet utakmica. U finalu Istoka sučeljavaju se s Boston Celticsima predvođeni Larryem Birdom.

To je bila jedna od psihički i fizički najzahtjevnijih serija u povijesti NBA lige. Nakon poraza u sedmoj utakmici Rodman je izjavio:„Larry je precijenjen. Zašto on dobiva toliko publiciteta? Zato što je bijelac. Nikad nismo čuli da je crnac proglašen najboljim.“ U kritikama mu se pridružio i suigrač Isiah Thomas koji je poslije negirao da je rasist jer mu je djevojka bila bijelkinja.

Foto: Getty Images / Rodman s Tonijem Kukočem

Pistonsi

U sezoni 1987./88. Rodman je startajući u 32 od 82 utakmice popravio svoje statistike na 11,6 poena i 8,7 skokova po utakmici. U doigravanju Pistonsi su osigurali NBA finale. U NBA finalu susreli su se s Los Angeles Lakersima predvođeni Magicom Johnsonom i Kareemom Abdulom-Jabbarom. Nakon vodstva od 3-2 Lakersi su se uzdignuli i svladali Pistonse u sedam utakmica.

U sezoni 1989./90. Pistonsi su izgubili Ricka Mahorna, važnog krilnog igrača, koji je zamijenjen u Minnesota Timberwolvese. Uprava kluba bojala se da će time izgubiti duh "Bad Boysa", međutim Rodman zauzima njegovo mjesto i prosječno postže 9 poena i 10 skokova po utakmici uz sjajnu igru u obrani.
Proglašen je obrambenim igračem godine i šutirao je s 59% preciznosti. U finalu Istoka pobijeđuju Bullse i ostvaruju drugo NBA finale. U finalu sučeljavaju se s Portland Trail Blazersima predvođeni Clydeom Drexlerom. Unatoč Rodmanovoj ozljedi zgloba, Pistonsi dobivaju seriju u šest utakmica i osvajaju svoj drugi NBA naslov.

Sljedeće sezone Rodman postaje startno krilo momčadi. Startao je u 77 od 82 regularne utakmice i prosječno je postizao 8,2 poena i 12,5 skokova po utakmici te je po drugi put proglašen za obrambenog igrača godine. U finalu Istoka susreli su se s Chicago Bullsima koji su ih svladali u četiri utakmice i kasnije osvojili NBA naslov.

U sezoni 1991./92. Rodman je jako napredovao i u obrani i u napadu. Prosječno je postizao 9,8 poena i 18,7 skokova po utakmici te je izabran u All-NBA prvu petorku i proglašen najboljim skakačem lige. U ožujku 1992. Rodman je ostvario učinak karijere od 34 skoka ali i to nije bilo dovoljno za prolaz prvog kruga doigravanja.

Foto: ESPN / Dennis Rodman obožavao je upadljive boje

Spursi

U sezoni 1993./94 Rodman se pridružio San Antonio Spursima. Uz Davida Robinsona i Dennisa Rodmana Spursi su se trebali vratiti u vrh NBA lige. U Spursima je igrao na poziciji krilnog centra te je tri puta zaredom proglašen najboljim skakačem lige, uključujući prosjek od 4,7 poena i 17,3 skokova po utakmici. Prije prve utakmice, ošišao se i obojio kosu u žutu boju, a nakon toga uslijedile su još bizarnije boje kao što su crvena, ljubičasta i plava.

Tijekom sezone glavom je udario Staceya Kinga i Johna Stocktona te odbio izaći iz igre. Nakon toga ubrzo je osvanula dvomjesečna afera s karljicom popa Madonnom. Unatoč sjajnom regularnom dijelu sezone, Spursi su ispali u prvom krugu od Utah Jazza u četiri utakmice.

U sezoni 1994./95. Rodman se sučelio s upravom kluba. Suspendiran je na tri utakmice, a 7. prosinca dobiva novu suspenziju. Konačno se vraća 10. prosinca, nakon 19 utakmica neigranja, i ubrzo ozljeđuje rame u motociklističkoj nesreći. Odigrao je samo 49 utakmica i ostvario prosjek od 16,8 skokova po utakmici te novu titulu skakača godine te proglašenje u All-NBA momčad.

U doigravanju Spursi predvođeni najkorisnijim igračem lige Davidom Robinsonom ulaze u finale Zapada. U finalu Zapada čekali su ih Houston Rocketsi koji su bili outsajderi, pobijedivši u samo 47 utakmica regularnog dijela. Međutim Hakeem Olajuwon predvodio je Rocketse s prosjekom od 35,3 poena po utakmici do pobjede nad Spursima u šest utakmica.

Video: Dennis Rodman

Bullsi

U sezoni 1995./96. Rodman je mijenjan u Chicago Bullse za centra Willa Perduea i nešto novca. Trebao je popuniti rupu koja je nastala nakon odlaska Horacea Granta. Sjajno se uklopio u vizije Phila Jacksona i s prosjecima od 5,5 poena, 14,9 skokova i još jedne titule za najboljeg skakača lige puno pomogao u ostvarivanju najboljeg omjera u povijesti NBA lige 72-10.

Pridružio se Jordanu i Pippenu u All-Defensive prvoj petorci te su tako postali prva tri igrača iz istog kluba u All-Defensive prvoj petorci.

U sezoni 1996./97. Rodman je osvojio šestu titulu za najboljeg skakača lige. Prosječno je postizao 5,7 poena i 16,7 skokova, ali nije uspio ući u All-Defensive momčad.

Sljedeće sezone Rodman osvaja svoju sedmu titulu za najboljeg skakača lige. Prosječno je postizao 4,7 poena i 15 skokova po utakmici. Ponovno je ostvario 11 puta 20+ skokova, zatim 29 skokova u utakmici s Atlanta Hawksima i 15 napadačkih, uljučujući i 10 obrambenih skokova protiv Los Angeles Clippersa.

U NBA finalu ponovno su se sreli s Utah Jazzom. U prve tri utakmice Rodman je igrao žestoku obranu nad Karlom Maloneom i pomogao Bullsima doći do omjera serije 3-2. U šestoj i zadnoj utakmici Jordan je pogodio koš za pobjedu i donio Bullsima šesti naslov u osam godina.

Video: Dennis Rodman Top 10 Career Plays

Smiraj karijere

Rodman je napustio Bullse 1998. godine nakon što su Bullsi započeli veliko obnavljanje zbog Jordanovog odlaska u mirovinu i Pippenove zamjene u Houston Rocketse. Rodman se ubrzo pridružio Los Angeles Lakersima uz minimalnu plaću za veterane. Nakon 23 odigrane utakmice, Rodman je otpušten.

U sezoni 1999./2000. Rodman potpisuje za Dallas Maverickse. Nakon samo 12 odigranih utakmica, uključujući i dva isključenja iz igre Rodman je ponovno otpušten i time zaključuje svoju NBA karijeru.

Nakon NBA karijere, Rodman je uzeo veliki predah od košarke i usredotočio se na glumačku karijeru i hrvanje. Objavio je četiri knjige, a tijekom svog burnog života imao je bezbroj ljubavnih veza i vantura, od kojih su 'najzvučnije' one s Carmen Electrom i Madonnom.

Nakon neuspjeha braka s Carmen, upoznao je Michelle Moyer, koja mu je rodila dvoje djece. Sina D.J.-a 2000. godine i kćer Trinity 2001. godine.

 

 

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close