16 za OI

Aco Petrović otpisao trojicu Hercegovaca

Sport / Košarka | 27. 05. 2016. u 12:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Aleksandar Petrović objavio je popis 16 kandidata koji će boriti za mjesto među 12 igrača koji će predstavljati Hrvatsku na kvalifikacijskom turniru za OI u Torinu, od 4. do 10. srpnja u Torinu, a na njemu nema darovitog igrača Maccabija iz Tel Aviva Dragana Bendera kojem prognoziraju visok izbor na ovogodišnjem NBA draftu.

Petrović je prije nešto više od mjesec dana objavio listu od 26 imena na koju, na osobni zahtjev, nije uvršten centar Barcelone Ante Tomić, a u međuvremenu je ovogodišnje reprezentativne aktivnosti otkazao i krilni igrač Minnesota Timberwolvesa Damjan Rudež.

Osim Bendera otpao je i Čitlučanin Ivica Zubac, koji također izlazi na draft, te Širokobriježanin Darko Planinić, jedini Hrvat koji je igrao Final Four Eurolige.

Na inicijalnom popisu su bila i tri igrača koji su kandidirali za mjesto jednog naturaliziranog igrača u momčad, a nakon obavljenih razgovora s razigravačima Dontayeom Draperom i Oliverom Lafayetteom, koji su već bili u sastavu reprezentacije, Petrović je odlučio dati priliku centru Valencije Justinu Hamiltonu, kojemu će to biti premijerni nastup u hrvatskom dresu.

Među 16 Petrovićevih kandidata nalazi se centar Brose Basketsa Leon Radošević koji bi također mogao debitirati u seniorskom reprezentativnom dresu, nakon što je u izborničkim mandatima Josipa Vrankovića, Jasmina Repeše i Velimira Perasovića otkazivao nastupe zbog problema s ozljedama.

Od pozvanih igrača koji će s pripremama za torinski turnir započeti 8. lipnja u Svetom Martinu na Muri, njih sedmorica (Bogdanović, Ukić, Hezonja, Šarić, Simon, Stipčević, Bilan) bili su u sastavu Hrvatske koja je na prošlogodišnjem EuroBasketu neslavno ispala u osmini finala od Češke. Petrovićevi izabranici će se u Međimurju pripremati do 18. lipnja, a nakon toga preseliti u istarski Novigrad, gdje će 20. lipnja odigrati prvu pripremnu utakmicu protiv reprezentacije Kanade.

Hrvatska je u Torinu u skupini s Tunisom i Italijom, dok su u drugoj grupi Grčka, Meksiko i Iran. Prve dvije momčadi iz svake skupine će izboriti mjesto u polufinalu, a samo će se pobjednik turnira kvalificirati za Olimpijske igre u Rio de Janeiru.

Popis kandidata za nastup na kvalifikacijskom turniru za OI u Torinu

Vanjska igrači
Bojan Bogdanović - 27 godina, 200 cm (Brooklyn Nets)
Mario Hezonja - 21 godina, 202 cm (Orlando Magic)
Roko Leni Ukić - 31 godina, 196 cm
Krunoslav Simon - 30 godina, 197 cm (EA7 Emporio Armani Milano)
Rok Stipčević - 30 godina, 185 cm (Dinamo Sassari)
Fran Pilepić - 27 godina, 194 cm (Cedevita)
Ante Delaš - 28 godina, 200 cm (Zadar)
Filip Krušlin - 27 godina, 197 cm (Cibona)
Luka Babić - 24 godine, 201 cm (Cedevita)

Igrači pod košem
Dario Šarić - 22 godine, 208 cm (Anadolu Efes)
Marko Arapović - 18 godina, 207 cm (Cedevita)
Željko Šakić - 28 godina, 204 cm (Lukoil Sofija)
Miro Bilan - 26 godina, 215 cm (Cedevita)
Leon Radošević - 26 godina, 210 cm (Brose Baskets)
Justin Hamilton - 26 godina, 213 cm (Valencia)
Ante Žižić - 19 godina, 211 cm (Cibona)

Kopirati
Drag cursor here to close