Rick Pitino od skandala pobjegao u Atenu

Veliko trenersko ime na klupi Panathinaikosa

Opasni gazda Dimitris Giannakopoulos je odlučio otpustiti Xavija Pascuala i na njegovo mjesto postaviti Pitina koji je u srijedu već bio na treningu.
Sport / Košarka | 28. 12. 2018. u 10:25 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekako je uvijek izgledao tako. Kao mafijaški boss iz onih najboljih filmova, recimo kultnog „Goodfellas“. Najbolja odijela, gomila gela, pa i prezime. To je Rick Pitino jedan od najvećih NCAA trenera svih vremena. Dva puta je osvajao NCAA naslove, prvi put sa Kentuckyjem još 1996. godine, drugi put s Louisvilleom gdje je ostavio najdublji trag. 

Uostalom na klupi Cardinalsa je proveo 18 godina, 2013. godine je završio u Kući slavnih. Nažalost, početkom godine Louisville Cardinals ostali bez svoje titule iz 2013. kao i bez nastupa na Final Fouru iz 2012., te bez 123 pobjede koje su ostvarili u periodu između 2012. i 2015. Istraga je trajala dvije godine, na kraju je pokazala kako je Pitinov pomoćnik Andre McGee organizirao seksi partije za članove košarkaške momčadi.

"Šefica" Katrina Powell je u svojoj knjizi pisala o tome kako je za košarkaše Pitinove ekipe organizirala zabave partije koji su uključivale striptizete s posebnom pažnjom na one mlade igrače koji su tek trebali zaigrati za Louisville. McGee je bio zadužen za plaćanje, spominju se desetine hiljada dolara koje je potrošio. Pitino navodno nije imao pojma a McGee kao pomoćni trener taj novac nije nikako mogao zaraditi. Jedan dio istrage je utvrdio kako je novac "skidan" s bankomata kampusa Sveučilišta te da je deponiran od nepoznatih ljudi. Pitino i McGee su tvrdili kako Katrina Powell želi samo zaraditi. Međutim, to nije bila jedina afera s kojom se povezao Pitino i njegov Louisville.

U još jednoj zamršenoj su se našli Christian Dawkins, bivši direktor omladinskih amaterskih turnira te Jim Gatto, jedan od čelnih ljudi Adidasa vezanih za košarkaški marketing. Oni su optuženi da su novčano stimulirali pojedine igrače prilikom izbora Sveučilišta za koje će igrati a koja Adidas sponzorira. Louisville je opet uz odobravanje Pitina na taj način platio Briana Bowena koji je za 100.000 dolara promijenio svoje mišljenje i umjesto na Arizoni završio kod Ricka u Cardinalsima.
 
Brian se pravdao kako nije primio novac, što je i bila istina ustvari, ali novac nije išao na njegove ruke, već njegov oca. Navodno je baš dio novca od Adidasa išao za organiziranje gore navedenih seksi zabava. Rick Pitino je prvo "popio" suspenziju od nekoliko utakmica, na kraju je zaradio otkaz.

Još prije desetak godina Pitino je preživio aferu kada je bio optužen od jedne gospođe Karen Cunagin Sypher koja je tvrdila da su imali aferu te da je ostala trudna. Pitino je priznao kako je platio 3.000 dolara za abortus i nepoznatu svotu za "neke "druge stvari. Karen se kasnije udala za jednog od trenera Tima Syphera. Rick je prošao bez posljedica. Ovaj put se nije izvukao.

"Ne razmišljam više o trenerskom poslu i točka", poručio je Pitino, a onda se brzo predomislio. Nekadašnji trener New York Knicksa i Boston Celticsa je počeo razmišljati naglas.
 
Usput napisao je još jednu knjigu, koja se zove "My Story".

"Želim razvijati mlade igrače. Želim biti dio ekipe. To mi strašno nedostaje. Koristim ovo vrijeme kako bi stvarno proučio NBA. Ako se otvori prilika za treniranje mlade momčadi, bio bih zainteresiran za to. Mislim da liga postaje sve mlađa stoga će razvoj mladih igrača postati još važniji čimbenik za svaku organizaciju. Vjerujem da mogu pomoći organizaciji da nađe put do uspjeha", pričao je u jednom od posljednjih interview prije nego što će se pojaviti kao najozbiljnija opcija za klupu ni manje ni više nego grčkog Panathinaikosa.
 
Opasni gazda Dimitris Giannakopoulos je odlučio otpustiti Xavija Pascuala i na njegovo mjesto postaviti Pitina koji je u srijedu već bio na treningu.

"Uzbuđen sam što sam ovdje. Prvi put u 41-godišnjoj karijeri preuzimam jednu ekipu na polovini sezone. Ja sam spreman za izazov. Imamo negativan učinak i moramo da radimo na tome. Ne možemo sada da promijenimo mnogo toga. U petak nas čeka utakmica protiv CSKA, moramo da se branimo i to na način na koji naš rival to ne očekuje", poručio je po dolasku Pitino koji je prvi Amerikanac na klupi Panathinaikosa nakon Richarda Dukeshirea koji je vodio ekipu još tamo 1974. godine.
Kopirati
Drag cursor here to close