Bosna

40 godina od uspjeha još uvijek nedostižnog za BiH

KK "Bosna" je tek 1972. godine ušla u Prvu jugoslavensku ligu. Za nepunih sedam godina, postala je europski prvak.
Sport / Košarka | 03. 04. 2019. u 09:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Redakcija dokumentarnog programa FTV-a emitirat će u četvrtak premijerno dokumentarni film 'Bosna', u povodu 40. godišnjice najvećeg uspjeha u povijesti bh. klupske košarke. Autorica projekta je novinarka Arijana Saračević Helać.

Film će premijerno biti prikazan u četvrtak u 19.30 sati u Domu mladih, a TV premijera je isti dan na FTV-u u 20.30 sati.

Naime, 5. travnja navršava se punih 40 godina otkako je KK Bosna postala prvak Europe. Bilo je to 1979. godine u francuskom gradu Grenoblu. Pred 12 tisuća navijača KK Bosna je pobijedila talijanskog prvaka Emersona rezultatom 96:93. Bio je to najveći uspjeh bosanskohercegovačke, ali i jugoslavenske klupske košarke.

Sarajevski studenti su postali sinonim uspješne BiH. S današnjeg aspekta, 40 godina poslije, ostao je ovo najveći bosanskohercegovački uspjeh. Film je priča koja je društveni fenomen jednog vremenskog konteksta. No, on nije takvim, tek slučajno.

''Upravo, ovim filmom želimo objasniti zašto je to fenomen. Što je sve to dovelo do izvanrednih vrijednosti? Podsjećam: KK "Bosna" je tek 1972. godine ušla u Prvu jugoslavensku ligu. Za nepunih sedam godina, postala je europski prvak. Bilo je to 5. aprila 1979. godine u francuskom gradu Grenoblu. Jugoslavija je i do Grenobla bila dominantna u Europi i svi su znali da se u Jugoslaviji igra najbolja košarka i da je jugoslavenska liga bez premca na Starom kontinentu: Jugoplastika dva puta i Partizan također dva puta osvojili su četiri Kupa "Radivoja Koraća" u nizu. No, bez europske titule prvaka'', priča Saračević-Helać.

Video: Premijera dokumentarnog filma o najvećem uspjehu bh. košarke

Tako je Bosna iz znatno manje razvijenije jugoslavenske republike, prva stigla na vrh Olimpa i ispisala povijest koja je kasnije prokrčila put ostalim jugoslavenskim klubovima da nastave tamo gdje su Tanjevićevi momci stali.

''Rekonstruirajući taj, naoko, neočekivan trijumf sarajevskih košarkaša protiv višestruko nadmoćnijih Talijana, Španjolaca, Rusa, dokazujemo da tu, u zauzimanju evropskog trona, ništa slučajno, i spontano nije bilo. Da bi se uopće pomislilo, da bi se usudilo igrati protiv, recimo, Maccabija u Tel Avivu, trebalo je imati ozbiljnu logističku podršku koja je iza kluba, stajala i u moralnom i u materijalnom smislu. Konkretno, prednjačio je Energoinvest i njegov vizionar i ekonomski mag Emerik Blum. Kada se Bosna približavala četvrtfinalu Kupa, animirane su i sve druge velike gospodarske organizacije iz cijele BiH da se uključe u ovaj "put uspjeha". Dva dana prije Grenobla, direktori uspješnih firmi i bankari bili su na nogama. Telefoni nisu prestajali raditi. Tadašnji gradonačelnik Sarajeva, pokojni Ante Sučić, bio je zadužen za stambeno i materijalno osiguranje sarajevskih studenata'', kaže Saračević-Helać.

Tako je KK Bosna bila i ostala simbol Jugoslavije i jugoslavenske košarke i zbog toga je nekako sa sudbinom bivše zemlje, istu sudbinu doživio klub koji je bio jedan od nositelja svih velikih rezultatskih ostvarenja reprezentacije koja je igrala ujedno i najljepšu i najbolju košarku na svijetu.

Sastav šampionske generacije: Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić, Krvavac... Trener ove briljantne generacije bio je Bogdan  Tanjević.

Autorica projekta je Arijana Saračević Helać, snimatelj Vanja Ćatović, ton Boris Kragulj, montaža Jasmin Nalo.

Kopirati
Drag cursor here to close