Sportski dioničari

Zakon o sportu u BiH nije predvidio mogućnost privatizacije

Potrebno je putem zakonske regulative riješiti takve situacije, što je opet u nadležnosti izvršne, odnosno zakonodavne vlasti u BiH.
Sport / Flash | 11. 12. 2017. u 11:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Težnja većine europskih zemalja je osnivanje sportskih dioničarskih društava kao gospodarskih društava, što Zakonom o sportu u Bosni i Hercegovini ne postoji ni kao mogućnost.

Ovo je, između ostalog, navedeno u dokumentu "Informacija o implementaciji zakona o sportu Bosne i Hercegovine", koji je pripremilo Ministarstvo civilnih poslova BiH. Naime, Vijeće ministara BiH usvojilo je na posljednjoj sjednici Informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o analizi stanja financiranja sporta na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

Kako se ističe, cilj osnivanja takvih društava doveo bi do otvaranja sportskih klubova i društava prema tržištu kapitala, jer postojeća situacija u velikoj mjeri koči njihovo poslovanje.

Pitanje osnivanja ovakvih društava u uskoj je vezi s privatizacijom sadašnjih sportskih objekata, odnosno definiranjem njihovog imovinskopravnog statusa, a s tim u vezi i s pitanjem vlasništva nad takvim objektima, pitanjem raspolaganja njihovom imovnom, upravljačkim strukturama i slično.

S obzirom da Zakon o sportu u BiH nije predvidio mogućnost privatizacije, trebalo bi obaviti ''preregistraciju'' klubova u dionička društva, od kojih bi se kupovale dionice. Kupovinom dionica dioničari bi postali vlasnici klubova, dok bi vlasnik sportskog objekta osta grad ili općina, u zavisnosti tko je vlasnik.

Također, potrebno je utvrditi uvjete i procedure za transformaciju postojećih sportskih organizacija iz neprofitnih udruženja u gospodarska društva, a što treba uključivati neke od sljedećih elemenata: procjena imovine sportskih organizacija, uvjeti za osnivanje novih sportskih organizacija, visina osnivačkog uloga, uvjeti poslovanja i drugo.

U tom cilju potrebno je putem zakonske regulative riješiti takve situacije, što je opet u nadležnosti izvršne, odnosno zakonodavne vlasti u BiH.

''Mišljenja smo, s obzirom na ustavne nadležnosti, da ova pitanja treba riješiti intervencijama na zakone o sportu entiteta i županija'', stoji u ovom dokumentu Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close