Alberto Salazar

Vodeći atletski trener suspendiran na četiri godine zbog dopinga

Istraga o 61-godišnjem Salazaru, trostrukom pobjedniku newyorškog maratona, trajala je četiri godine.
Sport / Flash | 01. 10. 2019. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodeći američki atletski trener Alberto Salazar, koji je trenirao neke od najvećih trkača među kojima i britanskog olimpijskog pobjednika Moa Faraha, suspendiran je na četiri godine zbog dopinga.

Američka antidopinška agencija (USADA) je objavila da je Salazar kažnjen zbog ''orkestriranja i olakšavanja uzimanja zabranjenih tvari'' kao trener Projekta Nike Oregon (NOP), kampa u kojem su se pripremali američki dugoprugaši.

Nakon što je izrečena suspenzija, Američka atletska federacija (USATF) oduzela je Salazaru akreditaciju za sudjelovanje na SP u Dohi.

Salazar je kazao da će se žaliti na odluku USADA-e, a američki proizvođač sportske opreme Nike je u svom priopćenju naveo da će stajati uz njega, javlja Hina.

''Šokiran sam današnjim rezultatom'', kazao je Salazar. ''Moji atletičari i ja smo doživjeli nepravedan, neetičan i vrlo štetan tretman od strane USADA-e.''

''Oregon Projekt nije nikada i nikada neće dopustiti doping. Žalit ću se i trudit ću se da ovaj nepošten i otegnut proces stigne do zaključka za koji ću znati da je istinit'', dodao je.

USADA tvrdi da je Salazar, koji je trenirao i američkog dugoprugaša Matthewa Centrowitza, snabdjevao sportaše zabranjenim supstancama te je sportaše navodio kako da izbjegavaju dopinške kontrole.

Istraga o 61-godišnjem Salazaru, trostrukom pobjedniku newyorškog maratona, trajala je četiri godine. Neki od članova NOP-a sudjeluju na SP koje se trenutačno održava u Dohi.

Salazar je prestao trenirati Faraha 2017. kada se trkač odlučio vratiti u Englesku. Farah je tada kazao da istraga o dopingu nije bila razlog za prekid suradnje, javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close