Heitz i Rahlvesom

VIDEO | Skijaški duel na strmom alpskom vrhu

Njih dvojica se nisu utrkivali samo jedan protiv drugog, već su se borili i sa prirodom i vremenom.
Sport / Flash | 18. 12. 2018. u 13:37 Bljesak.info
Veliki alpski spust

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najboljih svjetskih skijaša slobodnim stilom, Švicarac Jérémie Heitz, natjecao se u veleslalomu sa svojim skijaškim uzorom, Amerikancem Daronom Rahlvesom, na jedinstvenoj stazi: niz planinski glečer alpskog vrha Hohberghorn, na više od 4.000 metara nadmorske visine.

Freeride skijaš Jérémie Heitz je prije nekoliko dana objavio svoj novi video: ''Race the Face''. Ideju za video je dobio dok je snimao dokumentarac ''La Liste'' u kojem je skijao niz najteže vrhove u Alpama, priopćeno je iz Red Bulla.

Foto: Red Bull PR / Skijaški spust Heitza i Rahlvesa

Njegova ideja je bila da organizira dvoboj u veleslalomu na 4.129 metara visokom vrhu Hohberghorn u Švicarskoj. Pri izboru suparnika nije imao dileme: pozvao je svog skijaškog uzora, Darona Rahlvesa.

''On je moj omiljeni skijaš. Dok sam razmišljao o ovom projektu, odmah sam pomislio da ga dovedem ovdje i pokušam napraviti utrku s njim u Švicarskoj'', rekao je Heitz.

Rahlves je, inače, u karijeri zabilježio 12 pobjeda u Svjetskom skijaškom kupu (spust i super-veleslalom), a na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju 2001. osvojio je zlato u super-veleslalomu. Amerikanac otkriva da nije oklijevao kada je dobio poziv od Heitza.

Foto: Red Bull PR / Skijaški spust Heitza i Rahlvesa

''Ovo je suludo - skijaška utrka niz alpski vrh. Bilo je teško izvesti ovaj projekt, zbog vremenskih prilika i snježnih uvjeta. Ovo je potpuno novo za mene, a kada se suočavate s nečim novim, onda se pribojavate posljedica i kalkulišete koliki su rizici'', izjavio je Rahlves.

Njih dvojica se nisu utrkivali samo jedan protiv drugog, već su se borili i sa prirodom i vremenom. Prvo su morali čekati duže od mjesec dana da se dovoljna količina snijega odgovarajuće kvalitete nakupi na glečerskom ledu, na kojem bi inače bilo nemoguće skijati, navode iz Red Bulla.

Foto: Red Bull PR / Skijaški spust Heitza i Rahlvesa

Zatim su se uz pomoć sajle spustili niz strminu, koristeći krampone i sjekire za led, kako bi provjerili uslove. Na stazi dugoj 430 metara, prosječnog nagiba 48 stupnjeva, postavili su 10 kapija za utrku.

Na dan utrke, Rahlves se spustio prvi, ostvarivši vrijeme od 26,440 sekundi. Nakon njega, Heitz - kojeg smatraju najbržim svjetskim freeride skijašem - prešao je stazu za 27,720 sekundi, što je bilo 1,28 sekundi sporije od Amerikanca.

''Znao sam da se ne mogu boriti protiv pobjednika iz Kitzbühela!'', izjavio je Heitz nakon što je Rahlves bio bolji u njihovom duelu.

Kopirati
Drag cursor here to close