Nogomet je nogomet

Unatoč žalosti za kraljem, Tajland dopustio navijanje na utakmici

Sport / Flash | 05. 11. 2016. u 18:13 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomalo neobična situacija počela je sredinom listopada kada je naciji priopćeno "Kralj Bhumibol Adulyadej preminuo je poslije duge bolesti".

Ta vijest iz kraljevske palače, o smrti čovjeka koji je tijekom čak sedam desetljeća na tronu važio je za ličnost koja ujedinjuje zemlju, rastužila je mnoge.

Istog dana, službeno je priopćeno da slijedi 30 dana žalosti zbog odlaska čovjeka koji nije imao političku moć, ali je bio faktor ujedinjenja u politički vrlo podijeljenoj državi od oko 67 milijuna stanovnika.

Smrt 88-godišnjeg kralja, poznatijeg kao Rama IX., koji je od 2014. bio skoro stalno u bolnici zbog problema sa bubrezima, plućima i srcem, nije bila iznenađujuća, jer je u pitanju ipak bio stariji, bolestan čovjek, no čitav Tajland je prosto zastao, jer je ostao bez vođe na kojeg su se generacije već navikle.

Sedam desetljeća vladanja, točno od 1946. do 2016. je, uostalom, više nego što je i Franjo Josip vladao Austrijom, potom Austrougarskom (od 1848. do 1916, odnosno 68 godina), i više nego što kraljica Elizabeta vlada Britanijom (sada već 64 godine).

Tridesetodnevna žalost koja je sredinom listopada bila propisana u ovoj azijskoj državi, podrazumijevala je, između ostalog, i da nema navijanja na utakmicama. Taj rok polako ističe, a Nogometni savez Tajlanda je odlučio da se priopćenjem oglasi pred susret kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo sa Australijom, istakavši da se za tu utakmicu dozvoljava navijanje.

"Kralj je kralj. Ali, nogomet je nogomet", kao da poručuju iz Saveza, ističući da je vrijeme da se svi, polako, vrate normalnim životnim aktivnostima. Bodrenje nacionalne reprezentacije spada u takve.

Kopirati
Drag cursor here to close