Bit će i veći broj

Agencija tvrdi: U BiH se godišnje obavi 400 doping kontrola urina

S obzirom da Agencija radi po regijama i gradovima, danas je u glavnom gradu BiH certifikat dobilo šest doping kontrolora za urin, a obučeno je sedam njih za krv.
Sport / Flash | 08. 05. 2018. u 19:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine danas je dodijelila certifikate i akreditacije doping kontrolorima iz Sarajeva i bližeg okruženja. 

S obzirom da Agencija radi po regijama i gradovima, danas je u glavnom gradu BiH certifikat dobilo šest doping kontrolora za urin, a obučeno je sedam njih za krv. 

Agencija za antidoping BiH kontrolu svake dvije godine najmanje jednom organizira obuku za doping kontrolore, kako za one nove, koji se prvi put educiraju, tako se i vrši i reakreditacija ranije obučenih doping kontrolora. 

Pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH Amir Avdagić istaknuo je da je aktivnosti u utorak prethodila jučerašnja (op.a. ponedjeljak) u Banja Luci, a koja se sastoji od obuke kontrolora za krv i dodjele certifikata doping kontrolorima za urin. 

Video: Avdagić: U BiH se godišnje obavi 400 doping kontrola urina


''Suština je u tome da se doping kontrola mora provesti po strogo propisanim pravilima koje propisuje Svjetska antidping agencija (WADA). U slučaju kršenja tih pravila može se dovesti u pitanje i sama doping kontrola. Što se tiče BiH u prosjeku godišnje radimo oko 400 doping kontrola urina i od prošle godine smo startali prateći međunarodne standarde i doping kontrolu krvi pa smo uradili 30 kontrola krvi i sada obučavamo ljude s tendencijom da taj broj bude veći'', objasnio je Avdagić. 

Naveo je da se doping kontrole vrše po dokumentu WADE koji podrazumijeva procjenu rizika u sportovima, a ona se radi na način da se uzima prosječna svjetska statistika sportova koji su rizični. 

''U BiH je recimo kick-box prema broju pozitivnih slučajeva najzastupljeniji. Atletika je došla u fokus radi skandala u Rusiji pa čestih kontrola našeg Amela Tuke ali moram reći da se kontrole rade u svim sportovima u BiH. To se radi prema pravilima. Na primjer, prate se učinci sportaša, koliko napreduju, ako neko 'iskače' iz okvira normativa onda se vrši ciljano testiranje'', zaključio je Avdagić. 

Kopirati
Drag cursor here to close