Tuzla

Dodjeljene nagrade za najbolje sportske fotografije

Kolektivna izložba bit će otvorena do 17. veljače u Bosanskom-kulturnom centru TK.
Sport / Flash | 12. 02. 2021. u 21:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fotoreporter iz Sarajeva Ivan Šebalj dobitnik je nagrade za najbolju sportsku fotografiju Bosne i Hercegovine ''Tomislav Trojak'' koja se tradicionalno dodjeljuje u Bosanskom-kulturnom centru Tizlanskog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije Šebalja ovo laskavo priznanje su osvojili Denis Ruvić (Sarajevo), Aleksandar Čavić (Banja Luka) i Jelena Đurđević (Banja Luka). Drugo mjesto na četvrtom Izboru najbolje sportske fotografije BiH pripalo je Jasminu Hadžiću iz Zenice, a treće njegovom sugrađaninu Draženku Jurišiću.

''Posebno mi je drago što sam dobitnik nagrade koja nosi ime 'Tomislava Trojaka'. I moja fotografija ima neku vrstu simbolike. Igrali su Željezničar i Sloboda, ja sam iz Sarajeva, a Tomo je iz Tuzle'', kazao je Ivan Šebalj, laureat Izbora sportske fotogragije godine.

Manifestaciju Izbora najbolje sportske fotografije BiH ''Tomislav Trojak'' organizira Udruženje Centar kreativnih aktivnosti Tuzla u suradnji sa Ministarstvom kulture, sporta i mladih TK i Bosanskim-kulturnim centrom TK.

''Zadivljeni smo radovima fotografa iz cijele BiH koji su se prijavili na natječaj jer su u 2020. godini radili u složenim epidemiološkim uvjetima. Zahvaljujući njima tradicija održavanja manifestacije koja se organizuje u čast doajena fotografskog zanata Tomislava Trojaka nije prekinuta. Žiri je imao težak zadatak, ali smatram kako su laureati zaslužili priznanja'', kazao je Nedim Salaharević, predsjednik Udruženja Centar kreativnih aktivnosti iz Tuzle.

Izbor najbolje sportske fotografije BiH organizira se u čast Tomislava Trojaka, fotoreportera iz Tuzle koji je preminuo 12. rujna 2015. godine. Ostao je upamćen po fotografijama sa 14. zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu i sa finala Kupa europskih prvaka 1989. godine kada su košarkašice tuzlanskog Jedinstva – Aide u Firenci postale prvakinje Europe.

Na natječaj za najbolju sportsku fotografiju BiH u 2020. godini prijavilo je se 27 autora iz cijele Bosne i Hercegovine i to: Melita Stambolija, Hana Savić, Nermin Stambolija, Emir Krpo, Draženko Jurišić, Davorin Sekulić, Tarik Saletović, Dženan Kriještorac, Ahmet Bajrić Blicko, Ahmed Bešić, Ajdin Bešić, Ines Lučić, Mladen Kojić, Darko Zabuš, Husein Šljivo, Dejan Rakita, Jasmin Hadžić, Ivan Šebalj, Dragan Sutvić, Eldina Hadžić, Domagoj Ledić, Goran Lončar, Armin Kendić, Jasmin Duvnjaković, Jelena Đurđević, Jasenko Jeremić i Dino Omerović.

Kolektivna izložba bit će otvorena do 17. veljače u Bosanskom-kulturnom centru TK.

Kopirati
Drag cursor here to close