žele osvetu

Tužba protiv Neymara: Agencija ga želi uništiti!

Sport / Flash | 30. 03. 2017. u 06:22 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svaki pravni spor može se riješiti nagodbom između sučeljenih strana, osim ako se jedna strana osjeća osobno povrijeđenom. Takav je slučaj spora pred visokim španjolskim sudom između brazilske DIS grupacije i nogometaša Neymara, njegova kluba FC Barcelona, bvišeg predsjednika Barce Sandra Rosella, te njegova nasljednika Josepa María Bartomeua.

Da se uistinu radi o stvari koja je osobne naravi, posvjedočile su i suze Delcira Sonde, osnivača ove grupacije, koji je 2009. godine kupio 40% prava na Neymarove buduće transfere, još prije njegova prvog nastupa za Santos. Delcir Sonda je na tiskovnoj konferenciji objasnio zašto u ovoj bitci ne želi "uzimati zarobljenike", nego potpuno uništenje neprijatelja, prenosi sportski portal AS.

"Nikad ne bih pomislio da ću tužiti momka kojega toliko volim. Ali, Neymar, njegovi otac i majka, su me izdali. Uz pomoć Barcelone počinili su zločin i prijevaru. Znam da je korupcija u sportu prisutna posvuda u svijetu, a u Brazilu možda i ponajviše, zato ću učiniti sve da se tome suprotstavim. Potpora Neymaru je potpora korupciji i on je zastrašujući primjer djeci koja oblače njegove dresove", izjavio je vidno uzrujani Sonda.

Agencija DIS optužuje Neymara da je s Barcelonom vodio pregovore iza njihovih leđa, kako bi lažirali podatke o visini transfera iz Santosa u katalonski klub. Oni u ovome sporu žele dokazati kako je bivši predsjednik Barcelone Sandro Rosell podmitio Neymarova oca sa 40 milijuna eura kako njegov sin ne bi išao na slobodno nogometno tržište preko agencije, nego da pregovara samo s Barcelonom. Na koncu, prema službenim podacima Blaugrane, Neymara su od Santosa kupili za 17,1 milijuna eura, pri čemu je otkupna klauzula, unesena u ugovor, bila 65 milijuna.

"Neymar je igrao finale Svjetskog klupskog prvenstva protiv Barcelone od koje je već bio dobio 10 milijuna eura, kršeći na taj način pravila Fife. Neymar je izjavio kako on nije znao što potpisuje na memorandumu Barcelone. Da je neki političar uradio to što je uradio Neymar, morao bi odstupiti. Ali, pošto je on nogometaš, vrijede drukčija pravila", pojašnjava Sonda.

Razočarani Sonda napominje kako se ovdje ne radi o novcu koji je išao uz Neymara. Ovo je za njega osobna stvar, a ne samo posao. Najviše ga je naljutilo što je Neymar sucu izjavio kako nikad nije imao nikakvu povezanost sa Sondom i njegovom agencijom.


Neymar u društvu Rosella i Bartomeua u vrijeme potpisa ugovora za Barcelonu

"Kako može kazati takvo što. Pa skoro da je i živio u mojoj kući. On i njegova obitelj imali su posebnu kabinu na mome brodu. Vodio sam brigu o njemu i njegovoj obitelji. Plaćao sam im putovanja u London i Jeruzalem, zajedno smo se zabavljali. Potpisali smo ugovor dok on još nije ni debitirao sa Santos. MI smo ga podržavali, a on nas je prevario".

Radi se zapravo o ugovoru koji je Neymar potpisao sa 17 godina i u kojemu je naveden postotak od 40% svih njegovih budućih transfera u korist DIS-a.

"On je već tada bio igrač koji je bio plaćen kao profesionalac. Kako bi izbjegao nesigurnosti koje mogu donijeti eventualne ozljede, želio se osigurati putem naše agencije. Platili smo mu plaće za 18 godina unaprijed, vjerujući mu. On nas je nakon toga prevario. Sada zato želimo pravdu. Mi ne želimo novac", kaže izvršni direktor agencije Roberto Moreno.

Kako bi dokazali da ne žele novac za sebe, a traže najmanje 195 milijuna od Barcelone, izjavili su da će sve što dobiju uplatiti brazilskoj državi. Ako dobiju, naravno.

Ono što oni doista žele je stroga kazna za sve sudionike navodne prijevare: zatvorske kazne, uključujući i Neymara. Traže pet godina zatvora i zabranu igranja za Neymara u bilo kojem klubu Europske unije. Za Rosella i Bartomeua agencija DIS zahtijeva osam godina zatvorske kazne, kao i petogodišnju zabranu obavljanja direktorske funkcije u sportskim klubovima.

Visoki sud Španjolske treba još odlučiti o datumu održavanja ovog procesa protiv Neymara i ostalih, ali bi se sve trebalo razriješiti u ovoj godini. DIS i Delcir Sonda žele samo pravdu. Pravdu u obliku strašne osvete.

Kopirati
Drag cursor here to close