Freestyle skijanje

Spust niz najviši prevoj u istočnim Alpama

Pripreme su trajale dva mjeseca, a samo snimanje pet dana
Sport / Flash | 23. 11. 2018. u 14:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvojica freestyle skijaša, Nijemac Bene Mayr i Italijan Markus Eder udružili su snage kako bi izveli nesvakidašnji spust niz planinski prevoj Stelvio u Ederovoj domovini.

Naime, 29-godišnji Mayr, sudionik Olimpijskih igara 2014 u Sočiju, već duže vremena je imao želju da se okuša na čuvenom planinskom prevoju Stelvio, na granici Italije i Švicarske.

Video: Freestyle Skiing Down The Stelvio Pass

Prevoj Stelvio je najviši asfaltirani put u istočnim Alpama (2.757 metara nadmorske visine), i drugi najviši u čitavim Alpama (prvi je Col de l’Iseran s 2.770 m). U 10. sezoni Top Geara, odabran je za „najbolju cestu za vožnju na svijetu“.

No, njih dvojica se nisu željeli spuštati niz beskrajne serpentine, već voziti direktnom putanjom prema podnožju, sijekući i preskačući cestu. Uz pomoć profesionalaca, izgradili su niz skakaonica duž staze koju su isplanirali - tačnije, na 12 tačaka gdje se ona ukrštala sa vijugavom cestom.

Foto: Red Bull PR / Freestyle skijanje

Pripreme su trajale dva mjeseca, a samo snimanje pet dana, da bi na kraju uspjeli da odvezu i snime savršen spust, preskočivši cestu na 12 mjesta i izvevši 20 atraktivnih skijaških freestyle trikova.

„Imali smo prilično ludu ideju i nismo imali pojma da li će uspjeti“, rekao je Mayr nakon spusta.

Mayr i Eder spust su započeli na visini od 2.843 metra nadmorske visine, sa vrha Cima Garibaldi, da bi ga završili 555 metara niže. Ovaj vrh se nalazi na tromeđi italijanskih regija Lombardije i Južnog Tirola, te švicarskog kantona Graubünden, a njegov naziv na njemačkom je Dreisprachenspitz (Vrh tri jezika), jer se tu sastaju govorna područja italijanskog, njemačkog i romanša.

Foto: Red Bull PR / Freestyle skijanje
Kopirati
Drag cursor here to close