Teži prekršaj

Široki kažnjen novčano i utakmicom bez publike; Novčane kazne za FK Sarajevo i NK GOŠK

Sport / Flash | 18. 05. 2012. u 14:58 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Disciplinska komisija NS BiH je na današnjoj sjednici odlučila da za događanja na utakmici finala Kupa BiH i poslije nje kazniti Široki Brijeg novčanom kaznom od 3.000 KM i jednom utakmicom bez publike.

Neprikladne parole i pjesme, zviždanje i negiranje države Bosne i Hercegovine, fotografije generala Ante Gotovine, baklje i na kraju predmet u glavu treneru Željezničara Amaru Osimu bili su samo neki od incidenata koji su se dogodili na drugoj utakmici finala Kupa BiH, koja se igrala na stadionu Pecara u Širokom Brijegu.

Dva dana nakon utakmice, Disciplinska komisija NS BiH odlučila je Široki Brijeg kazniti sa 3.000 KM i jednom utakmicom bez publike.

"Bez obzira na to što utakmica nije bila prekinuta, mi smo se odlučili za teži prekršaj gdje smo Širokom izreki minimalnu novčanu kaznu i jednu utakmicu bez publike na stadionu. Analizirali smo sve što je Široki poduzeo, korektno su dočekali goste iz Sarajeva. Više je postalo izlišno da klubovi snose teret cijelog Kupa te smo se odlučili da ih kaznimo jednom utakmicom bez publike", kazao je predsjednik Disciplinske komisije NS BiH Goran Kosorić za portal Klix.ba.

Na pitanje da li je ovo odgovarajuća kazna, Kosorić kaže kako je individualno svako može proutmačiti.

"Ona je u skladu sa Disciplinskim pravilnikom i okarakterizirana je kao teži prekršaj shodno odredbama člana 53. Ja govorim u ime Komisije i ne iznosim svoje mišljenje. Dugo se vodila polemika i razgovor", dodao je Kosorić.

Dodajmo da je klub kažnjen s dodatnih 1000 KM, a s 300 KM i predsjednik NK Široki Brijeg Mijo Jelić. Plaćaju zbog 'neprikladnih izjava u medijima' izrečenih prije nekoliko tjedana. 

Disciplinska komisija NS BiH na sjednici održanoj danas razmatrala je pitanja iz svoje nadležnosti, te donijela slijedeće odluke: Ranije pokrenuti disciplinski postupci: 1. NK 'Široki Brijeg zbog kršenja Kodeksa ponašanja NS BiH i davanja izjava u medijima kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 1000 KM; 2. Zlatan Mijo Jelić predsjednik NK Široki Brijeg zbog kršenja Kodeksa ponašanja NS BiH i davanja neprimjerenih izjava u medijima kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 300 KM; 3. Faruk Hadžović potpredsjednik FK Olimpic zbog kršenja Kodeksa ponašanja NS BiH i davanja neprimjerenih izjava u medijima kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 300 KM; 4. Abdulah Ibraković trener FK Sloboda zbog kršenja Kodeksa ponašanja NS BiH i davanja neprimjerenih izjava u medijima kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 300 KM.

28 kolo: Utakmica FK Sarajevo - FK Željezničar - zbog slabe organizacije utakmice (pirotehnika i baklje) kažnjava se FK Sarajevo novčanom kaznom u iznosu od 5000 KM. Utakmica NK GOŠK - FK Sloboda - zbog propusta u organizaciji utakmice (upotreba službenog razglasa na neprimjeren način) kažnnjava se NK GOŠK novčanom kaznom u iznosu od 1000 KM.

KUP BiH: Finalna utakmica NK Široki Brijeg - FK Željezničar - zbog slabe organizacije utakmice kažnjava se NK Široki Brijeg odigravanjem jedne utakmice bez prisustva publike, te novčanom kaznom u iznosu od 3000 KM, navedeno je na stranici NS BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close