Hunt i Iffland

Red Bull Cliff Diving: Aktualni prvaci pobjedom u Irskoj započeli novu sezonu

Sport / Flash | 27. 06. 2017. u 14:30 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2017. za muškarce i žene održana je proteklog vikenda na otoku Inis Mór u Irskoj. Aktualni prvak i prvakinja Britanac Gary Hunt i Australka Rhiannan Iffland sjajno su započeli novu sezonu gdje su oboje iz teških situacija uspjeli da dotaknu vrh na zahtjevnoj lokaciji Serpent's Laira. Huntov sunarodnjak iz Britanije, Blake Aldridge, zauzeo je drugo mjesto na pobjedničkom postolju, dok je Amerikanac Andy Jones bio treći.

Žene su se po prvi put natjecale na ovoj lokaciji, a Ifflandovoj su se na pobjedničkom podiju natjecanja žena pridružile Yana Nestsiarava iz Bjelorusije i Amerikanka Ginger Huber, koje su podijelile drugo mjesto.

U jednom od najneizvjesnijih natjecanja, 60. stanica u povijesti prvenstva pripala je šestostrukom prvaku Huntu, koji je slavio svoju 29. pobjedu. Ipak, nije sve dobro krenulo po njega, jer je bio osmi poslije dvije runde skokova. No, ovaj 33-godišnjak je na svojoj strani imao koeficijent težine skokova i odigrao je na kartu iskustva na natjecanju na kojem se uskovitlao jak vjetar, a temperature dostizale jedva 13°C.

''Kada ste gore na platformi pri ovakvim vremenskim uvjetima, vaš trening kao da je bačen kroz prozor. Ali s mnogim godinama iskustva, naučite da se ne obazirete i mislite samo na ono što trebate uraditi da biste izveli svoje skokove i da vaš ništa ne omete," objašnjava Britanac.

Svega 0,15 bodova iza njega, bivši olimpijac Aldridge je u svom 40. takmičenju u Svjetskom prvenstvu imao uspješan start sezone. I borba za posljednje mjesto na podiju - između Jonesa i Orlanda Duquea - bila je krajnje tijesna, a Amerikanac je na kraju od legendarnog Kolumbijca bio bolji za 0,7 bodova.

Meksički majstor Jonathan Paredes podbacio je u izvodeći svoj novi skok - četverostruki salto naprijed sa jednim i po vijkom u pregibu i završio tek kao šesti na vjerojatno najizazovnijoj od šest stanica sezone 2017.godini. U natjecanju žena, prva debitantica koja je osvojila prvenstvo - Australka Rhiannan Iffland imala je snage da završi 50 bodova ispred bjeloruske takmičarke s pozivnicom Yane Nestsiarave i stanovnice Floride Ginger Huber, koje su podijelile drugo mjesto na 21-metarskoj platformi.

Dakako, prva stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2017 na otoku Inis Mór bila je najteže iskušenje s kojim su se natjecanje suočili.

Naredno drugo natjecanje održat će se u Portugalu, Sao Miguel - Azori 9. jula. Fantastične stijene portugalskih azorskih otoka su istinski klasik Svjetskog prvenstva. Ovaj jedinstveni vulkanski arhipelag usred Atlantika će po šesti put uzastopno poslužiti kao 'odskočna daska' za skokove s litice koji izazivaju strahopoštovanje.

Redosljed prvih pet natjecatelja nakon nadmetanja u Irskoj:
1 Gary Hunt (Velika Britanija) 384,40 bodova
2 Blake Aldridge (Velika Britanija) 384,25 bodova
3 Andy Jones (SAD) 380,30 bodova
4 Orlando Duque (Kolumbija) 379,60 bodova
5 David Colturi (SAD) 352,50 bodova

Redosljed prvih pet natjecateljki nakon nadmetanja u Irskoj
1 Rhiannan Iffland (Australija) 316,60 bodova
2 Yana Nestsiarava (Bjelorusija) 266,90 bodova
2 Ginger Huber (SAD) 266,90 bodova
4 Tara Hyer-Tira (SAD) 217,85 bodova
5 Eleanor Townsend Smart (SAD) 195,35 bodova

Kopirati
Drag cursor here to close