FK Sarajevo

Prvenstvno nije regularno!

Sport / Flash | 26. 09. 2011. u 16:16 M.U.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor FK Sarajevo konstatira da prvenstvo nije regularno, a kao dokaz tome su događanja u Travniku, Trebinju, Banjoj Luci i Sarajevu, navedeno je u priopćenju pristiglom iz FK Sarajevo.

Upravni odbor ovog sarajevskog kluba pojašnjava da su "nacionalizam, huliganstvo, svakoliko mešetarenje u koje je umiješana i sudačka organizacija, nažalost postali stil i metoda rada, pravilo po kojima se odvija prvenstvo u nogometu u BiH".

Kao primjer, Upravni odbor navodi suđenje na utakmici između FK Sarajevo i NK Široki Brijeg odigranoj 24. rujna.

- Iz kola u kolo događaju se incidenti u koje je duboko involvirana i sudačka organizacija. Mečevi se rješavaju za "zelenim stolom". Stječe se utisak da se već zna ko će biti prvi. Zbog koga se igra fudbal u BiH!? Da li zbog ispoljavanja najnižih nacionalnih i huliganskih nagona, pojedinih sudija, menadžera, funkcionera, stoji u saopćenju.

Nepostojanje odgovornosti za odluke i mizerno blage kazne za počinitelje, smatra Upravni odbor FK Sarajeva, samo podhranjuju idući slučaj.

- FK Sarajevo je učinio dosta napora da u organizacijskom i kadrovskom smislu da u fer i sportskoj borbi pokuša dostići najviše sportske domete u natjecanju. Kada su pojedinci shvatili da mislimo ozbiljno i kada su "oni koji određuju tko će biti prvak" shvatili da mislimo ozbiljno, krenula je sudačka lakrdija. U dvije utakmice, poništena su nam tri regularna gola, dva protiv Leotara i jedan protiv Širokog Brijega, podsjećaju iz sarajevskog kluba.

Na FK Sarajevo je, zaključuju iz ovog kluba, pokrenuta "očita sudačka haranga organizirana u nacionalnim centrima političke moći s ciljem da se FK Sarajevo skine sa čelne pozicije u prvenstvu".

- FK Sarajevo ubuduće neće dozvoliti nikakve radnje na svoju štetu. Ukoliko se pojave na bilo koji način rasisitičke i nacionalističke parole i transparenti kao i skandiranja kojima se veličaju ratni zločinci, FK Sarajevo će napustiti teren zbog raspirivanja i podržavanja huliganstva, šovinizma i naconalizma na stadionima, a shodno pravilima UEFA-e će tražiti registraciju utakmica u svoju korist, poručuju.

Upravni odbor FK Sarajeva ističe da "ovaj klub neće plaćati ništa i nikoga osim onoga što je pozitivnim propisima predviđeno jer donatori i sponzori kluba ne odvajaju sredstva za te namjene".

FK Sarajevo će ubuduće praviti analizu suđenja sa vještacima te struke te će, ukoliko bude osnova, podizati krivične prijave zbog očite zloupotrebe položaja i ovlaštenja i nesavjesnog obavljanja funkcije.

Kopirati
Drag cursor here to close