pokazati širinu

Philipp Lahm: Njemačka mora ostati otvorenom zemljom

Sport / Flash | 02. 04. 2017. u 11:29 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši kapetan aktualnog svjetskog prvaka u nogometu Philipp Lahm upozorava na jačanje desnih i populističkih stranaka i pokreta u Njemačkoj.

"Ja mislim ono što vjerojatno i većina drugih smatra svojim mišljenjem u Njemačkoj: naša zemlja ne smije postati desničarska. Pogrešni ljudi, populisti, ne smije dobiti više vlasti", izjavio je Lahm za Welt am Sonntag.

Iako nije konkretno imenovao neku stranku, mediji zaključuju kako bivši reprezentativac misli na ekstremnu desnicu, stranku AfD (Alternative für Deutschland).

Zaključuje se to iz činjenice da je Lahm doživio olakšanje nakon što Wildersova stranka PVV u Nizozemskoj, povezana s AfD, nije ostvarila bolji izborni rezultat na nedavnim izborima, premda su joj neki predviđali i pobjedu.

"Svi smo godinama radili na tome da Njemačka postane otvorena zemlja prema svijetu. Sada moramo sve učiniti da tako i ostane. Živimo u jednom zdravome društvu, a to ne smijemo izgubiti", kazao je.

Nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014., gdje je Njemačka u finalu porazila Argentinu rezultatom 1:0, te se tako okitila naslovom svjetskog prvaka, ovaj igrač FC Bayerna je završio svoju karijeru u Elfu.

Kako je Njemačka na prošlogodišnjem prvenstvu Europe poražena u poluzavršnici, političarka ekstremne AfD stranke Beatrix von Storch je na svome Twitteru napisala: "Možda idući put treba ponovno igrati NJEMAČKA nacionalna vrsta", što jer bila jasna provokacija u smjeru multietičnosti Elfa.

U njemačkoj reprezentaciji godinama igraju igrači koji nisu rođeni u zemlji ili su tu rođeni, ali su stranoga porijekla. Među najistaknutijima su Klose, Podolski, Khedira, Özil, Mario Gómez i Jérôme Boateng, ali tu su i Ilkay Gündogan, Antonio Rüdiger, Karim Bellarabi, odnosno ranije Gerald Asamoah, Patrick Owomoyela, Kevin Kurányi, Fredi Bobić, Piotr Trochowski, Marko Marin, Dennis Aogo, Serdar Tasçi i Claudemir Jerônimo Barretto, poznatiji pod sportskim nadimkom Cacau.

Primjerice, od 23 nogometaša koji su bili službeno prijavljeni za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010. godine, čak ih je 11 rođeno u inozemstvu ili imaju jednog ili oboje roditelja koji nisu Nijemci.

Kopirati
Drag cursor here to close