Čudesni Francuz

Peterhanselu rekordna 14. titula na Reliju Dakar

Popularni ''Mister Dakar'' je ovog vikenda u Saudijskoj Arabiji, gdje se reli preselio prošle godine, proslavio svoju osmu titulu u kategoriji automobila.
Sport / Flash | 19. 01. 2021. u 18:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pobjedom u kategoriji automobila na ovogodišnjem Dakarskom reliju, legendarni francuski vozač Stéphane Peterhansel je došao do nevjerojatne 14. titule u najpoznatijoj svjetskoj reli utrci - i to točno 30 godina nakon što je osvojio prvu.

Peterhansel (55) je do prve pobjede stigao 1991. godine u konkurenciji dvotočkaša, da bi u sljedećih sedam godina pobijedio još pet puta i postao najuspješniji motociklist u povijesti ovog relija.

Zatim je 1999. godine prešao u konkurenciju automobila. Prvu titulu s Mitsubishijem je ostvario 2004. godine, a potom još dvije s istim proizvođačem. Četvrta i peta titula su došle 2012. i 2013. godine za volanom Minija, a 2016. i 2017. godine još dvije s Peugeotom.

Popularni ''Mister Dakar'' je ovog vikenda u Saudijskoj Arabiji, gdje se reli preselio prošle godine, proslavio svoju osmu titulu u kategoriji automobila (treću s Minijem).

Vozeći s kopilotom Edouardom Boulangerom, pobijedio je prvenstveno zahvaljujući konstantnosti: bio je najbrži na samo jednoj etapi, dok je njegov najveći rival Nasser Al-Attiyah u Toyoti pobijedio na njih šest. No, Al-Attiyah je napravio i puno više grešaka koje su ga na kraju koštale vremena. Treće mjesto pripalo je Carlosu Sainzu.

Video: Dakar 2021.

''Ovogodišnji reli je bio zaista težak, a kad si vodeći tako dugo pritisak je uvijek još veći. Imali smo puno toga za izgubiti, ali odradili smo preciznu utrku, skoro savršenu. U kokpitu stvari funkcioniraju zaista odlično, dobar je osjećaj što Edouard [Boulanger] sjedi pored mene. Bio mu je ovo prvi nastup na Dakaru u vrhunskom automobilu i odradio je stvarno sjajan posao'', izjavio je Peterhansel.

Francuz je sa svojih 55 godina još jednom ispisao povijest. Sa 14 titula (šest na motociklu i osam u automobilu), daleko je najuspješniji sudionik Dakarskog relija. Ukupno gledano, ima dvostruko više pobjeda od Vladimira Čagina, Rusa koji je s Kamaz kamionom trijumfovao sedam puta. To ga ujedno čini najuspješnijim natjecateljm u pojedinačnoj kategoriji. I u konkurenciji automobila, s osam naslova je dvostruko uspješniji od prvog pratitelja Arija Vatanena, koji je uspio sakupiti četiri titule.

Uz sve to, Peterhansel je prvi natjecatelj koji je do titula na Reliju Dakar stigao na četiri različita kontinenta: Europi, Africi, Južnoj Americi i Aziji.

Od ostalih ovogodišnjih pobjednika vrijedi izdvojiti vozače ruskog Kamaza, koji su ponovo pokazali da su apsolutni nedodirljivi u kategoriji kamiona, osvojivši prva tri mjesta. Svoju prvu titulu je osvojio Dmitry Sotnikov, kojem su na postolju društvo pravili zemljaci Anton Shibalov i Ayrat Mardeev.

Čileanac Francisco 'Chaleco' Lopez je došao do druge titule u kategoriji SSV/UTV vozila, nakon što je 2010. i 2013. godine osvajao treća mjesta na motociklu.

Španjolka Laia Sanz je nastavila niz odličnih nastupa i 11. put uzastopno bila najbolje plasirana motociklistkinja na Dakaru.

Kopirati
Drag cursor here to close