Paraolimpijski odbor BiH

Paraolimpijski heroji: Pokrenut projekt i kampanja ''Nisu mi rekli''

Cilj kampanje je promocija sporta za osobe s invaliditetom kako bi se što više djece i mladih s invaliditetom uključilo i počelo baviti sportom
Sport / Flash | 22. 01. 2018. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S ciljem stvaranja boljih uvjeta za sportaše s invaliditetom u BiH nedavno je pokrenut projekt i kampanja ''Nisu mi rekli'', čiji je pokretač Paraolimpijski odbor BiH s inicijatorom Azrom Atagić-Ćatović iz Sarajeva.

Cilj kampanje je promocija sporta za osobe s invaliditetom kako bi se što više djece i mladih s invaliditetom uključilo i počelo baviti sportom, te najkvalitetnijim sportašima omogućilo da predstavljaju BiH na velikim međunarodnim natjecanjima. U Bosni i Hercegovini je do sada bila najzastupljenija sjedeća odbojka, međutim, značajno je da i drugi sportovi za sportaše s invaliditetom dožive svoju ekspanziju.

''Slovenija i Hrvatska su slične projekte pokrenule prije sedam ili osam godina, te su u tim zemljama vidno unaprijeđeni uvjeti za bavljenje sportom. Došla sam na ideju da zajedno s Paraolimpijskim odborom Bosne i Hercegovine pokrenemo kampanju za paraolimpijce kako bi se kroz promociju paraolimpijskih sportova došlo do boljih uvjeta za rad i bavljenje sportom osoba s invaliditetom i u BiH. Želim naglasiti da je kampanja realizirana zahvaljujući isključivo svesrdnoj pomoći naših pokrovitelja koji su odvojili svoje znanje, vrijeme i resurse kako bi kampanja ugledala svjetlo dana'', ističe Atagić-Ćatović.

Video: Naši paraolimpijski heroji! Naši skijaši

Prema njezinim riječima, jedan od ciljeva kampanje je osnivanje sportskih klubova za osobe s invaliditetom u kojima bi im se omogućilo treniranje i aktivno bavljenje sportom, što će dovesti do osnivanja državnih saveza na razini Bosne i Hercegovine. Cilj je također da se dodatno obuče treneri i sportski radnici, te osigura adekvatna oprema.

''Potrebni su treneri i kvalificirane osobe koje će trenirati s osobama s invaliditetom'', izjavila je Atagić-Ćatović, te dodaje da je u posljednje vrijeme intenzivno promovirano plivanje za djecu s invaliditetom.

U okviru kampanje predstavljeno je sedam sportaša: dva plivača Ismail Zulfić i Nermin Memić, dva skijaša Jovica Goreta i Fahrudin Ćatović, jedan odbojkaš Armin Šehić, košarkašica u kolicima Biljana Nedić i bacačica kugle Dženita Klico.

''Nadamo se da će u budućnosti i predstavnici vlasti imati više sluha za ove ljude i podržati rad klubova koji okupljaju osobe s invaliditetom'', kaže Azra.

Video: Naši plivači! Naši paraolimpijski heroji!

Kampanja ne bi mogla biti realizirana bez svesrdne podrške pokrovitelja koji zaslužuju veliku zahvalnost.

Jedan od pokrovitelja je agencija Communis Sarajevo koja je uradila idejno rješenje i osmislila kampanju. Zvezdana Žujo, direktorica agencije Communis, je ovom prillikom izjavila: ''Veoma nam je drago što smo dobili priliku sudjelovati u ovako plemenitom projektu. Iskreno se nadamo se da će naši paraolimpijski sportaši steći sve potrebne uvjete i biti ravnopravni s drugim natjecateljima na međunarodnim događajima. To bi nas sve uistinu obradovalo.''

Bljesak.info je medijski pokrovitelj kampanje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close