Red Bull Cliff Diving

Ovako u brojkama izgleda svjetsko natjecanje koje stiže u Mostar

Što stoji iza spektakularnih skokova koji već nekoliko ljeta oduzimaju dah publici u Mostaru?
Sport / Flash | 15. 08. 2019. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za nešto više od tjedan dana, 24. kolovoza, najbolji svjetski skakači i skakačice u vodu će petu godinu uzastopno prikazati svoje raskošno umijeće na Starom mostu, na pretposljednjoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019. Što stoji iza spektakularnih skokova koji već nekoliko ljeta oduzimaju dah publici u Mostaru?

Cliff diving je ekstremni sport u punom smislu: uzbudljiv, napet i - opasan. Natjecatelji, pored savršene tehnike i natjecateljske pripremljenosti, moraju posjedovati mentalnu snagu, disciplinu i odvažnost. Iza svakog elegantnog skoka, izvedenog s lakoćom i bez napora, stoji ogroman rad i mukotrpan trening, a čak i najmanja greška može značiti razliku između pobjede i poraza, priopćeno je iz Red Bulla.

Foto: Red Bull / Red Bull Cliff Diving

Koliko je ovaj sport zahtjevan i izazovan, da se vidjeti iz samo nekoliko pokazatelja.

Na Red Bull Cliff Diving natjecanjima, muškarci skokove izvode s platforme visoke 27 metara (što odgovara visini prosječne osmokatnice), dok je platforma za žene 'nešto niža' - 21 metar.

Skakači u slobodnom padu provedu 3 sekunde, i za to vrijeme trebaju izvesti niz kompleksnih zračnih manevara i figura koje sačinjavaju skok. Te figure mogu, na primjer, uključivati petostruki salto, trostruki salto s četiri vijka ili dvostruki salto s čak pet vijaka!

U ove tri sekunde skakači dostižu brzinu koja u trenutku ulaska u vodu iznosi čak više od 85 km/h. Pri toj brzini, u trenutku udaru o vodu tijelo skakača trpi silu i do 5 g. Pad pljoštimice (poznat kao 'palačinka' ili 'daska') pri skoku s 27-metarske skakaonice usporediv je s padom na beton sa 13 metara visine.

Video: Red Bull Cliff Diving World Series 2013

Druge brojke, jednako impresivne, opisuju individualna dostignuća u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu. Naravno, riječ je o pobjedama i rekordima.

Kada je u pitanju broj pobjeda, neprikosnoven je Englez Gary Hunt s 38 pobjeda na 77 do sada održanih natjecanja (jedini je skakač koji je nastupio na svim natjecanjima još od prvog izdanja prvenstva 2009. godine). Prvi je i po broju titula - ima ih čak sedam, a smiješi mu se i osma, koju bi vrlo lako mogao proslaviti u Mostaru. Nedavno se domogao i 'svetog grala' cliff divinga: na natjecanju u Bejrutu svih pet sudaca je njegov skok nagradilo čistim desetkama.

Za do danas izvedenih 4.390 natjecateljskim skokova dodijeljeno je 126 desetki, a zanimljivo je da u ovoj kategoriji Hunt nije prvi: najviše desetki (37) je osvojio Rus Artem Silchenko, prvak iz sezone 2017. No, Britanac ih ima svega nekoliko manje (34) i mogao bi već ove godine dodati i ovaj rekord svojoj listi.

Video: How to master the art of cliff diving

U konkurenciji žena, Rhiannan Iffland nije ništa manje dominantna od Hunta, osim što ima kraći staž. Australka je prije četiri godine debitirala kao natjecateljica s pozivnicom, i od tada je sakupila 16 pobjeda na 22 natjecanja. U tri godine se tri puta okitila titulom, a na pragu je da osvoji i četvrtu.

Hoće li će u Mostaru 24. kolovoza pasti još poneki rekord, ostaje tek da se vidi, ali ono što se pouzdano može očekivati jeste mnogo fantastičnih skokova i još jedan spektakl na Starom mostu, kada svjetska cliff diving elita po peti put posjeti grad na Neretvi.

Kopirati
Drag cursor here to close