Šahisti iz RS-a

Otimanja nadležnosti? Moguća tužba protiv Šahovskog saveza Herceg-Bosne

Da je rukovodstvo ŠS Herceg-Bosne kontaktiralo rukovodstvo ŠS Republike Srpske, navode, ne bi upalo u zamku objavljivanjem netočnog popisa sudionika
Sport / Flash | 17. 06. 2020. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pozivamo sve članice Šahovske unije da što prije dogovorimo termin konstituisanja novog Upravnog odbora, jer stari, zbog promjena u Šahovskopm savezu Republike Srpske, više nema legitimitet'', stoji u srijedu u priopćenju Šahovskog saveza Republike Srpske.

Posebno ističu hitnost rješavanja ovog pitanja s obzirom da je prethodnih dana osnovno načelo ravnopravnosti u radu Šahovske unije BiH, tvrde oni, narušio Šahovski savez Herceg-Bosne, koji je, bez konzultacije sa Šahovskim savezom Republike Srpske, objavio raspis Premijer lige BiH za 2020.

Da je rukovodstvo ŠS Herceg-Bosne kontaktiralo rukovodstvo ŠS Republike Srpske, navode, ne bi upalo u zamku objavljivanjem netočnog popisa sudionika. Naime, novi premijerligaš iz Republike Srpske nije Jedinstvo 1954 iz Brčkog, već ŠK Derventa, koji je to pravo ostvario osvojivši prvo mjesto na Prvoj ligi Republike Srpske za seniore u Banjaluci, održanoj od 12. do 18. kolovoza 2019. godine.

Na ovaj način je ŠS Herceg-Bosne napravio presedan, tvrde šahisti iz RS-a, preuzevši veće ingerencije nego što mu pripadaju po Statutu Šahovske unije BiH, grubo se miješajući u nadležnost Šahovskog saveza Republike Srpske.

Foto: Unsplash / Igranje šaha

Šahovski savez Herceg Bosne je, iako upoznat sa promjenom rukovodstva Šahovskog saveza RS, pokazao da, navode, ne poštuje odluke institucija Republike Srpske.

''Da sve ovo, nažalost, nije greška, već namjerno dizanje tenzija između dva saveza, možemo zaključiti i po tome što na službenoj stranici ŠS Herceg-Bosne, pored prigovora koji smo 2. lipnja 2020. uputili e-mailom, i dalje stoji pogrešna poveznica uz ime Šahovskog saveza RS, koji vodi na stranicu grupe građana'', stoji u priopćenju.

Zahtijevaju od Šahovske unije BiH, u kojoj ravnopravno sudjeluju tri šahovska saveza, da osudi nestatutarno djelovanje ŠS Herceg-Bosne i da potvrdi jedinog mogućeg sudionika, na kojoj se nalazi ŠK Derventa.

''Ukoliko to ne uradi, Šahovska unija BiH će izgubiti smisao svog postojanja. Otimanjem nadležnosti Šahovskog saveza Republike Srpske ponižena je i Šahovska unija BiH, te pogaženi plemeniti principi na kojima je ona formirana'', kazali su šahisti.

Ukoliko Šahovska unija BiH ne potvrdi popis sudionika Premijer lige BiH na kojoj se, umjesto brčanskog kluba, nalazi ŠK Derventa, Premijer liga BiH u Neumu će biti neregularna, a Šahovski savez RS će poduzeti sve pravne korake kako bi zaštitio svoje i interese ŠK Derventa, priopćeno je iz Šahovskog saveza RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close