Skupština

OS BiH donio ključne mjere za oporavak odbojke u BiH

Sport / Flash | 31. 08. 2014. u 08:52 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Olimpijskog odbora BiH održana je skupština Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine. Predsjednik Odbojkaškog saveza BiH Milutin Popović zatražio je od Skupštine da glasa o njegovom povjerenju, a nakon što su članovi ovog tijela bez i jednog glasa protiv dali podršku predsjedniku, usvojen je i paket mjera kojim bi se trebala popraviti, prije svega, financijska situacija u OS BiH.

Ove mjere između ostalog podrazumijevaju da nije moguće stvaranje novih financijskih obaveza, odnosno da se sve aktivnosti moraju planirati u skladu sa raspoloživim sredstvima, da se do financijske konsolidacije ukine isplata dnevnica i putnih troškova članovima UO, a da su predsjednik i potpredsjednik saveza obavezni osobno godišnje osigurati po minimalno 10.000 KM, a ostali članovi po 5.000.

Odlučeno je da Odbojkaški savezi Federacije BiH i Republike Srpske u narednih 30 dana analiziraju učinak svojih predstavnika u UO OS BiH i da na osnovu toga izvrše promjene u delegiranju i predlaganju drugih kandidata.

“Jednoglasno smo usvojili sve potrebne elemente, ali je prihvaćena je ocjena koju sam iznio da smo u dosta dramatičnoj financijskoj situaciji i da je nužno zajedničko angažiranje na nadilaženju te situacije, što je jednim dijelom posljedica i naših slabosti, nedovoljnog rada pojedinih članova UO. Nadam se da će poslije ove sjednice biti drugačije, da je svima jasno što trebaju raditi”, rekao je predsjednik saveza Popović.

Skupština odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine izrazila je nezadovoljstvo načinom na koji institucije BiH tretiraju sport u zemlji

“Mi razumijemo da je financijska situacija u društvu teška, znamo mi kroz što smo prošli i koje su posljedice svega toga, ali je nerazumno i neshvatljivo, prisutno je neracionalno trošenje, visoke privilegije na različitim mjestima, a s druge strane potpuna nebriga o sportu. Ne možemo shvatiti da je Bosna i Hercegovina posljednja država u Europi u tretiranju sporta. Ne očekujemo mi da država riješi sve naše probleme, znamo što mi trebamo da učinimo, ali bez elementarne podrške institucija ne možemo očekivati da sport postigne napredak u budućnosti”, dodao je Popović.

Na skupštini je usvojen izvještaj o radu, izvještaj o financijskom poslovanju i plan rada.

Kopirati
Drag cursor here to close