Traži se podrška države

Obradović : Nagraditi vrhunske sportaše

Postojala su očekivanja od donošenja Zakona o sportu na razini Bosne i Hercegovine, međutim, i dalje nije riješena sistemska podrška vrhunskim sportašima.
Sport / Flash | 10. 05. 2019. u 13:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

/ Ilustracija

Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu Federacije BiH Amer Obradović uputio je  Vladi Federacije BiH inicijativu kojom traži donošenje jedinstvenog zakonskog okvira koje će urediti kriterije, principe, obaveze različitih razina vlasti te proračunski okvir za nagrađivanje vrhunskih sportskih rezultata i sistemsku podršku talentima u sportu.  

Obradović je predstavio i druge prijedloge, za koje smatra da je važno organizirati posebnu tematsku sjednicu Parlamenta Federacije BiH. 

''Postojala su očekivanja od donošenja Zakona o sportu na razini Bosne i Hercegovine, međutim, i dalje nije riješena sistemska podrška vrhunskim sportašima. Također, kada bi se određeni vrhunski rezultati dogodili, nagrađivanje bi išlo stihijski, gdje bi političari - od lokalnih načelnika do ministara i premijera koristili uspjeh sportaša za vlastitu promociju, a nagrade bi najčešće bile simbolične, paušalne i nedovoljne da pomognu dalje vrhunske rezultate'' kazao je Obradović. 

Napominje da bi se jedinstvenim propisom utvrdili kriteriji i rasporedile obveze između različitih razina vlasti. 

''Ne smije nam se događati da članovi jedne ekipe koja je ostvarila vrhunski rezultat dobiju različite nagrade od svojih jedinica lokalne samouprave, umjesto da im, barem na razini Federacije, osiguramo istovrsnu i adekvatnu podršku. Istovremeno, ne možemo čekati da se na državnoj razini poslože prilike i čekati rješenje ovog pitanja, a da pritom osvajači olimpijskih medalja nemaju nikakva prava'', rakao je Obradović. 

Smatra da ovo nije jedini problem na polju podrške države sportu, te upućuje da Parlament Federacije mora ponuditi svoja rješenja i predložiti sistemsko rješavanje brojnih neriješenih pitanja u sportskoj djelatnosti. 

''Federacija BiH mora imati jedinstvenu evidenciju udruženja, društava i saveza u oblasti sporta, moramo imati bazu vrhunskih sportaša. Potrebno je dalje reguliranje nadzora nad stručnim radom u oblasti sporta, posebno s maloljetnicima. Također, moramo se odrediti u smislu jednakih uvjeta za podršku sportske projekte koji uključuju osobe s invaliditetom, i one koji uključuju žene. Ne može razvoj ženske škole nogometa biti manje cijenjen od desetina muških škola nogometa. Izuzetno je važno utvrditi i kriterije i uvijete koji se tiču stipendiranja sportskih talenata i vrhunskih sportaša. Redovna podrška je mnogo važnija od onoga što se dogodi kada ste već napravili uspjeh'', zaključio je Obradović. 

Ovu inicijativu, kako navode iz Nezavisnog bloka, podržavaju brojni sportaši i sportski radnici. Članica FIBA-ine Kuće slavnih, legendarna košarkašica Razija Mujanović kazala je da je "inicijativa važna za sportaše". 

''Njome se pokušava dati i poticaj mladim ljudima da se bave sportom, da neko u ovoj zemlji cijeni tvoje rezultate. To treba zakonski regulirati. Zaslužni sportaši u potpunosti stoje iza ove inicijative'', rekla je Mujanović. 

Inicijativu je podržao i Armin Topalović, selektor ženske karate reprezentacije BiH do 14 godina, kao i brojni drugi sportaši, priopšćeno je iz Nezavisnog bloka.

Kopirati
Drag cursor here to close