Pod pritiskom

NSBiH prijete nove sankcije FIFA-e i UEFA-e, ako ode Osim odlazi i Sušić

Sport / Flash | 13. 07. 2012. u 12:46 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za manje od dva mjeseca nogometna reprezentacije BiH započet će kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Izbornik 'Zmajeva' Safet Sušić trebao bi razmišljati o sastavu koji će se suprotstaviti reprezentacijama Lihtenštajna i Latvije, međutim, prvi čovjek seniorske izbornik BiH kao i prošle godine mora razmišljati o mogućim sankcijama koje bi FIFA i UEFA mogle izreći Nogometnom savezu BiH, a koje bi se itekako odrazile na rad i moral njegovih igrača.

Naime, generalni tajnik NSBiH Jasmin Baković objasnio je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da se nakon prošle skupštine NSBiH, na kojoj nisu usvojeni prijedlozi o smanjenju Premijer lige BiH i ujedinjenju malonogometne i ženske nogometne lige, već nadziru moguće sankcije.

- Savez se financira dobrim dijelom iz FIFA-e i UEFA-e. Imali smo dogovor s njima da nam pomognu otplatiti neke dugove, ali sada već postoje naznake da su oni odustali od toga. FIFA i UEFA već znaju za rezultate naše posljednje skupštine i sada samo očekujemo da nam pismeno pošalju svoje stavove i eventualne sankcije, naglasio je Baković.

Sušić smatra da je reprezentacija BiH jedan od glavnih favorita za osvajanje prvog mjesta u kvalifikacijskoj grupi u kojoj se ozbiljni kandidati još Grčka i Slovačka i želi da se njegovoj ekipi pruže uvjeti za bezbrižan rad da bi se igrači mogli posvetiti igri i narednom protivniku, a ne razmišljenju o tome da li će BiH biti kažnjena ili možda izbačena iz kvalifikacija.

- Stalno smo pod pritiskom zbog nečega, prijete nam opet sankcije, ne znamo gdje ćemo igrati prve utakmice jer je upitna blagovremena sanacija Bilinog polja, a trebao bih razmišljati o taktici. Ne može čovjek normalno raditi u ovakvim uvjetima. Na zadnjoj skupštini uvjerio sam se da Ivici Osimu i Povjerenstvu za normalizaciju 'podapinju' noge, kazao je Sušić.

Izbornik BiH je dodao da mu je predsjednik Povjerenstva za normalizaciju NSBiH Ivica Osim već nagovijestio da mu je ''svega dosta'', te mu je on odgovorio ''ako odeš ti, istog trenutka idem i ja''.

Na pitanje novinara da li zaista namjerava napustiti rad u Savezu, Osim nije dao precizan odgovor, ali je naglasio da su on i članovi Povjerenstva umorni i da se osjećaju iskorištenim.

- Stalno se pitam što mi je ovo trebalo. Sve mi djeluje kao jedan veliki maskenbal, samo što zastupnici u skupštini koriste one papire da sakriju svoja lica nakon glasanja. Previše je politike u svemu ovome, rekao je Osim.

Baković je rekao da je za kvalifikacije za SP prijavljen i Stadion ''Asim Ferhatović'', za slučaj da radovi na Bilinom polju u Zenici ne budu završeni na vrijeme. Poznato je da zapadna tribina koševskog stadiona ne ispunjava uvjete te bi susret protiv Latvije 14. rujna bio odigran na polupraznom stadionu.

- Iz Zenice su došle informacije da bi radovi trebali biti završeni do 1. rujna, ali mi moramo imati alternativni stadion. Na Grbavici se ništa ne može igrati, dok iz sigurnosnih razloga ne možemo igrati u Banja Luci i Širokom Brijegu. Nakon utakmice Željezničar - Maribor znat ćemo više o stanju Koševa, jer je delegat te utakmice ovlašten da uradi procjenu, naglasio je Baković.

Sušić je dodao da Saša Papac ima velikih problema s ozljedama, te je njegov angažman u reprezentaciji upitan. Izbornik nije rekao da li namjerava dovesti neka nova imena, ali sigurno ima u vidu igrače koji bi ubuduće mogli pomoći reprezentaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close