450. skokovi

Nakon obavljenog liječničkog pregleda; sa Starog mosta skaču 53 skakača

Sport / Flash | 31. 07. 2016. u 13:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na tradicionalnim 450. jubilarnim skokovima sa Starog mosta danas će s najljepše skakaonice na svijetu, visoke 27 metara, u Neretvu skočiti 53 skakača potvrdio je Feni član Organizacijskog odbora Saša Oručević.

Nakon obavljenog liječničkog pregleda, 24 skakača skočit će na noge, a 29 na glavu (lasta), dodao je.

Skokovi sa Starog mosta izvode se u dvije kategorije - na noge i na glavu (lasta). U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrap) dok je u skokovima na glavu obrnuto.

Tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo tko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je formalno natjecanje ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta.

Skokovi sa Starog mosta su jedinstveni budući da se po mnogo čemu razlikuju od figurativnih skokova. Imaju 196 pozicija koje su jednim dijelom kombinacija sporta i znanosti, a kod skokova sa Starog mosta ni jedan skok nije isti, postoji samo standard figura.

Inače, najpoznatiji i najuspješniji skakač sa Starog mosta je Emir Balić, sa 13 pobjeda, četiri druga i tri treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha do sada imali su Lorens Listo, Haris Džemat i Samir Zukanović.

Organizaciju Skokova sa Starog mosta u Mostaru potpomogli su Ministarstvo turizma i okoliša FBiH, Ministarstvo turizma i okoliša i Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close