Drugi dan plesne konvencije

Mladi plesači učili o ispravnoj prehrani te kako spriječiti ozljede

Sudionici plesne konvencije koju je organizirao plesni klub Erigo-D iz Mostar imali su priliku slušati predavanja magistrice nutricionizma Nevene Pandže te pročelnice klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju doktorice Mladenke Naletilić.
Sport / Flash | 22. 10. 2017. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevena Pandža kao prvi predavač održala je predavanje pod imenom "Uhvati ritam sa pravilnom prehranom" gdje je govorila kako da pravilnu prehranu plesači ukomponiraju sa svakodnevnim obavezama i treningom.

"Prehrana je bitna za sve nas, a pogotovo za sportaše kojima su potrebni svi ti nutrijenti poput masti, minerala, ugljikohidrata, proteina i ostalog. Općenito, kada govorimo o tome, obavezno je da se obroci ne smiju preskakati, da obroci trebaju biti raznovrsni i šareni te da je potrebno svakodnevno jesti voće i povrće. Jesen je idealno vrijeme za pojačavanje imuniteta te se preporučuje đumbir" kazala je magistrica nutricionizma Nevena Pandža.

Bljesak.info / Drugi dan predavanja privukao je veliki broj polaznika

Drugo predavanje održala je pročelnica klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju doktorica Mladenka Naletilić koja je održala predavanje o ozljedama plesača. Kako kaže doktorica  Naletilić do sad nisu izdvajane posebno ozljede plesača, ali kako u zadnje vrijeme je u porastu broj ljudi koji se bave sportom, kako iz rekreativnih, zdravstvenih ili profesionalnih razloga tako se povećao i broj ozlijeđenih sportaša. Doktorica navodi kako su to u najčešćem slučaju ozljede donjih ekstremiteta poput nožnog zgloba, stopala, koljena i često križa.

Bljesak.info / Nevena Pandža, predavač
Bljesak.info / Nevena Pandža

"Vrlo je važno da se ozljeda prepozna na vrijeme, znači da sami plesač odnosno sportaš ne trpi, kada se javi bol i prvi ispadi funkcije treba se javiti svom obiteljskom liječniku koji će procijeniti na osnovu kliničkog statusa i anamneze ima li potrebe za slanjem dalje. Mi na fizijatriji imamo sve dodatne mogućnosti za liječenje sportskih ozljeda, tu su i ortopedija i trauma ukoliko se nešto iskomplicira, kada se radi o prijelomima i ostalom" kazala je primarius doc. dr. sc. Mladenka Naletilić.

"Kada se radi o spriječavanju sportskih ozljeda  pogotovo je rizično razdoblje puberteta kada intezivan rast i razvoj ne prati istovremeneno sazrijevanje vezivnih tkiva, tako da se ta skupina smatra dosta ranjivom" dodala je pročelnica klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju doktorica Mladenka Naletilić.

Bljesak.info / Drugi dan plesne konvencije u Mostaru 
Kopirati
Drag cursor here to close