Impresivna imena

Je li ovo najjači tim ikad viđen na Dakarskom reliju?

Popis vozača koji ove godine nastupaju u njihovim bojama naprosto je nevjerojatan, a imena aktualnih i bivših prvaka izazivaju strahopoštovanje.
Sport / Flash | 18. 12. 2020. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak Dakarskog relija 2021 se približava i najbolji svjetski off-road vozači se okupljaju u Saudijskoj Arabiji pred start utrke sljedećeg mjeseca. Lista vozača koji će nastupiti u bojama tima Red Bull Desert Wings je zaista impozantna.

Kvalifikacije za novo izdanje najpoznatijeg relija na svijetu se voze 2. siječnja 2021. godine, a utrka počinje narednog dana. Ovo je drugo izdanje Dakarskog relija koje se vozi u Saudijskoj Arabiji, nakon što je 2020. godine premješten iz Južne Amerike.

Na stazi dugoj 7 646 kilometara, tim Red Bull Desert Wings će se boriti za pobjede u različitim kategorijama. Popis vozača koji ove godine nastupaju u njihovim bojama naprosto je nevjerojatan, a imena aktualnih i bivših prvaka izazivaju strahopoštovanje.

S pravom se postavlja pitanje da li je ovo najjači tim ikad viđen na Dakarskom reliju?

Carlos Sainz utrku u kategoriji automobila počinje kao aktuelni šampion, a u pokušaju da dođe do četvrte pobjede na prestižnom reliju ponovo će voziti MINI JCW Buggy. Istu mašinu voziće 13-struki pobjednik Dakara Stéphane Peterhansel.

Konkurenti Sainzu i Peterhanselu u borbi za ukupnu pobjedu biće trojac Toyota Hiluxa koji čine Nasser Al-Attiyah, Giniel de Villiers i Kuba Przygonski. Al-Attiyah i de Villiers su bivši pobjednici pustinjske trke.

Po peti put na Dakaru je Sébastien Loeb, koji se nada da će se popeti stepenicu više na pobjedničkom postolju nego prošle godine. On predstavlja Prodrive’s BRX T1 sa 3,5-litarskim turbo motorom rađenim po mjeri.

Petostruki pobjednik u kategoriji motocikla, Cyril Despres, još jednom će biti na četiri točka, ali ovog puta sa istraživačem Mikeom Hornom u Peugeotu 3008 DKR. Dvojcu je ovo dio priprema za učešće na Dakar reliju 2023 u vozilu na hidrogenski pogon.

Video: Je li ovo najjači tim ikad viđen na Dakarskom reliju?

Red Bull KTM Factory Racing će pokušati da se vrati na vrh nakon što je u januaru prekinut njihov pobjednički niz dug nevjerojatnih 18 godina. Za pobjedu će se ponovo boriti Toby Price, Sam Sunderland i Matthias Walkner.

U bojama tima će debitovati Daniel Sanders, uz kojeg će biti indijski motociklista CS Santosh, a u ekipi će ponovo biti Laia Sanz. Debitanti na dvotočkašima će biti i Damille Chapeliere i Mohammed Jaffar.

U kategoriji SSV (UTV) vozila je Amerikanac Mitch Guthrie Jr kojem će se pridružiti njegov zemljak, 18-godišnji novajlija Seth Quintero. Uz njih će u Red Bull Off-Road Junior Teamu biti i Španjolka Cristina Gutierrez, a sve troje će voziti OT3 mašine Overdrive Racinga. U ovoj utrci su i DTM i FIA svjetski prvak u rallycrossu Mattias Ekström, te bivši pobjednik Dakara u ovoj kategoriji Chaleco Lopez.

Tim Kamaz Mastera brani titulu u klasi kamiona, a za volanom ''teškaša'' će se naći četvorica ruskih vozača: Andrey Karginov, Ayrat Mardeev, Anton Shibalov i Dmitry Sotnikov. U kategoriju kamiona se vraća i Čileanac Ignacio Casale, nakon što je dva puta bio prvak na quadu.

Kopirati
Drag cursor here to close