Povijesni uspjeh

Federacija daje 15 tisuća maraka Tuki

Kako je obrazloženo, riječ je o povijesnom uspjehu bosanskohercegovačke atletike i sporta uopće, priopćeno je iz Vlade FBiH.
Sport / Flash | 03. 10. 2019. u 18:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amel Tuka  / Foto: AP

Vlada Federacije BiH u četvrtak je podržala inicijativu da iz tekuće rezerve Proračuna Federacije BiH za 2019. godinu bude izdvojeno 15.000 maraka na ime nagrade Amelu Tuki za osvojenu srebrnu medalju na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi.

Kako je obrazloženo, riječ je o povijesnom uspjehu bosanskohercegovačke atletike i sporta uopće, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Sjajan rezultat koji je postigao Amel Tuka, tvrde, na najbolji način predstavlja Bosnu i Hercegovinu u svijetu i pokazuje da se upornošću i napornim radom mogu postići veliki rezultati.

Na osnovu inicijative, Federalno ministarstvo financija će pripremiti i Vladi dostaviti Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nagradu Ameli Tuki.

Vlada FBiH nije jedina koja je nagradila Amela Tuku, pa će tako Vlada Kantona Sarajevo na inicijativu Ministarstva sporta i kulture ovog kantona nagraditi atletičara s 20.000 KM.

Također, Olimpijski odbor će ga u istom iznosu nagraditi, dok će ga međunarodni atletski savez će ga nagraditi sa 30.000 dolara (više od 53.000 maraka) za osvojeno srebro.

 

Kopirati
Drag cursor here to close