Skandal

Emir Alečković suspendiran: Ucjenjivao mlade suce bludnim zahtjevima?!

Sport / Flash | 24. 07. 2013. u 22:07 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Emir Alečković, jedan od najboljih bh. nogometnih sudaca, suspendiran je i protiv njega se vodi disciplinski postupak zbog optužbi da je ucjenjivao mlade polaznike talent i mentor programa Udruženja nogometnih sudaca i instruktora Kantona Sarajevo, kojima je slao SMS poruke neprimjerenog sadržaja.

Alečković je sudio završnicu Europskog prvenstva za igrače do 19 godina u Litvi, pa je skinut sa liste sudaca i vraćen u BiH jer ne može suditi službene utakmice dok se protiv njega vodi postupak.

"Komitet za suce i suđenje N/FS BiH je na hitno održanoj sjednici, a na osnovu prijave zaprimljene 23. srpnja od strane Udruženja nogometnih sudaca i instruktora Kantona Sarajevo, donio odluku da sudac Emir Alečković bude suspendiran zbog kršenja odredaba Kodeksa o ponašanju članova Nogometne/Fudbalske organizacije (čl. 5), te da se slučaj prosljeđuje nadležnim organima N/FS BiH na dalje postupanje. Suspenzija imenovanog će trajati do okončanja postupka", stoji u priopćenju N/FS BiH.

Djelitelja pravde sa znakom FIFA roditelji nekoliko dječaka optužili su da je njihovu djecu ucjenjivao tako što je za njihov napredak u sudačkom poslu zauzvrat, između ostalog, tražio da se skidaju pred kamerom dok on gleda.

"Slao je mom sinu i drugim momcima poruke uvredljivog sadržaja, uvredljive prirode, homoseksualne, pedofilije. Da bi djeca napredovala u suđenju, tražio je da se skidaju pred kamerama, da masturbiraju dok on gleda i da se pred njim skidaju", kazao je za Nezavisne novine otac jednog od dječaka kojem je Alečković navodno slao SMS poruke.

On kaže da je prijavu podnio uz suglasnost roditelja još jednog dječaka i vjeruje da će njegov potez u narednim danima i druge potaknuti da progovore o skandalu koji potresa bh. nogomet. Ucjene i neprimjereno ponašanje čovjeka koji je bio zadužen da prati rad mladih sudaca i daje ocjene njihovih arbitarskih sposobnosti, kaže ogorčeni otac, trajali su oko pola godine, ali da srećom seksualnog kontakta nije bilo.

"Moj sin je počeo da sudi prije godinu i sedam mjeseci i tada je još bio maloljetan. To je trajalo pola godine, a onda ga je moj sin odbio rekavši mu da neće to da radi i po cijenu sudačke karijere. Isti slučaj je i sa drugim momkom. Zivkanje telefonom u pola noći, u šest... Što se tek njemu dešavalo, stid me i pričati. Izjave su tu kod mene, još neću da predajem u policiju, za sada samo u N/FS BiH", kaže on i dodaje da teme razgovora Alečkovića i mladih sudaca nisu imale veze sa sportom i nogometom:

"Djecu je zvao, pričao uvredljive riječi, pričao im je više o spolnom organu, njihovom tijelu, nego o suđenju. Sa mojim sinom nije imao ništa, niti ga je dodirivao. Ovog drugog malog je dodirivao, skinuo ga je golog, dirao mu genitalije, pipkao ga, ljubio i tako, ali srećom nije imao seksualnih odnosa ni sa kim."

Kaže da poruke s kompromitirajućim sadržajima nema, ali da to nije teško dokazati: "Ako se ode u MUP i telefonska kartica se dekodira, poruke se mogu naći. Bio sam prisutan kada je Alečković preko skypea od mog sina tražio da se skine pred kamerom i da masturbira, a da on gleda. Poruke sa mobitela su brisali jer je on njih nagovorio da kad dobiju poruke da ih brišu, da ne pričaju roditeljima o tome, da se samo njemu povjeravaju, da vole njega više od roditelja."

Zabrinuti otac kaže da će se o daljim koracima savjetovati s odvjetnikom, a danas bi trebalo da se sastane i sa Alečkovićem, koji je jučer trebalo da se vrati u Sarajevo.

"Čekam Alečkovića da se vrati, sutra da razgovaramo. Zvao me je iz Litve i molio za razgovor", kaže on.

Emir Alečković jučer nije bio dostupan na telefon, a o ovom slučaju će danas u Sarajevu raspravljati tužitelji N/FS BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close