Što je sljedeće?

Do sada je otkazano i prolongirano više od 40 sportskih događaja

Nakon otkazivanja utrke u Kataru zbog korona virusa, sada je na red došao i Tajland gdje su također otkazane sve utrke koje su trebale biti vožene u Buri Ramu od 20. do 22. ožujka
Sport / Flash | 02. 03. 2020. u 19:32 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon otkazivanja utrke u Kataru zbog korona virusa, sada je na red došao i Tajland gdje su također otkazane sve utrke koje su trebale biti vožene u Buri Ramu od 20. do 22. ožujka, potvrdio je to tamošnji ministar zdravstva Anutin Charnvirakul.

Do otkazivanja je došlo nakon sastanka stožera i procjene kako bi to moglo ostaviti posljedice, pa tako utrke ipak neće biti.

''Potrebno je odgoditi ovu utrku zbog virusa zakazanu za kraj ožujka. Korona virus je zarazna bolest koja je ostavila veliki utjecaj na svijet, krenuli smo u rješavanje problema, a o svemu smo obavijestili i premijera'', dodao je Charnvirakul, nakon još jednog sportskog događaja koji je izgubio bitku s korona virusom.

Nažalost, nije ni prvi ni posljednji. Još prije ovog otkazivanja potvrđeno je kako u Kataru na otvaranju sezone nećemo gledati vozače u MotoGP klasi. Na utrci za VN Katara, prvoj u ovogodišnjem kalendaru, neće nastupiti motociklisti kraljevske klase od kojih veliki dio dolazi na utrke upravo iz Italije, uključujući i kompletnu momčad Ducati. 

Odluka je donesena radi putnih restrikcija koja se odnose na putnike iz Italije, koji bi na ulasku u Katar trebali provesti 14 dana u karanteni.

Kako su momčadi i vozači iz klasa Moto3 i Moto2 već danima u Kataru, na službenim trodnevnim testiranjima, oni ne podliježu tim pravilima te će se utrke u ove dvije klase odvoziti prema planu.

Prije ovih utrka, u svijetu sporta otkazane su utrke Svjetskog kupa u skijanju koje su se po prvi put u povijesti trebale voziti u Kini. Također Svjetsko momčadsko prvenstvo u stolnom tenisu je prolongirano. Južna Koreja je domaćin, a trebalo se igrati od 22. do 29. travnja, a igrat će se od 21. do 28. lipnja.

Ljubitelji atletike ostali su bez dvoranskog SP-a kojem je domaćin trebao biti Nanjing u periodu 13-15. ožujka. Također kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre u košarci, vaterpolu, boksu su također otkazani ili prebačeni u neke druge gradove u Europi.

Niti mečevi Davis i Fed Cupa se ne igraju u Aziji, niti je vožena biciklistička utrka Tour de Hainan. Od kraja siječnja do danas otkazano je i prolongirano više od 40 sportskih događaja.

Što se tiče Europe, situacija je i dalje neizvjesna. Neke utakmice u Italiji su odgođene, neke su se igrale bez prisustva gledatelja. Inter je svoju utakmice Lige Europe igrao bez gledatelja dok su recimo navijači Juventusa putovali u Lyon na utakmicu Lige prvaka. I u Napolju se igralo u normalnim uvjetima.

Mnogi će reći kako je razlika od grada do grada, od zemlje do zemlje, ali pitanje je recimo iz kojeg su područja dolazili navijači Juventusa. Jer ima ih na sjeveru kao i na jugu.

''Navijači Juventusa su nosili crvene rukavice, ali bih nosili svakako kako bi mogli ući u svoj sektor. Nekih mjera o zaštiti nije bilo. Po onome što sam vidjeti na stadionu, puno više se pisalo u medijima nego što bih rekao da je trebalo. Ljudi su se na stadionu ponašali sasvim normalno. Nikakvih posebnih pregleda, ništa posebno se nije događalo'', pričao je nakon utakmice za medije u Hrvatskoj, doktor Zoran Bahtijarević treći potpredsjednik UEFA-ine Zdravstvene komisije.

Sada se spominje mogućnost i odgađanja utakmica baraža za EURO 2020, a situacija bi trebala biti jasnija nakon hitnog sastanka koji je će biti održan utorak u Amsterdamu.

''UEFA je u stalnom kontaktu s vladama svih zemalja u kojima su registrirani slučajevi oboljelih od koronavirusa. Imat ćemo i razgovore s predsjednicima nacionalnih nogometnih saveza i nakon toga ćemo donijeti odluku. Zdravlje je prioritet i ono dolazi ispred sporta'', stoji u priopćenju UEFA-e.

Ovogodišnje Europsko prvenstvo trebalo bi se održati u 12 različitih zemalja, a navijačima je na raspolaganju 2,5 milijuna karata, što će europskom upravljačkom tijelu zadati ozbiljnu logističku glavobolju ako se širenje virusa nastavi sadašnjim tempom ili bude proglašeno pandemija od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Michele Uva, potpredsjednica UEFA-e je izjavila kako za sada otkazivanja Europskog prvenstva nema, ali je dodala da se situacija može promijeniti "ako se stvari pogoršaju".

''Pratimo kako se stvari razvijaju od zemlje do zemlje i nogomet će morati pratiti eventualne naredbe pojedinih zemalja. Ako se stvari pogoršaju sigurno ćemo reagirati'', kaže Uva.

''Sigurno će se u Amsterdamu raspravljati o ovom problemu, ali u osnovi oslanjamo se na vlade pojedinih zemalja, njihovo mišljenje'', dodao je Mark Bullingham, izvršni direktor Engleskog FA.

Kopirati
Drag cursor here to close